Блог

Как се оцветява коса с обелки от лук и костилки от маслини

Как се оцветява коса с обелки от лук и костилки от маслини

Първата синтетична боя за коса се появява чак през 30-те години на XIX век, но боядисването като ритуал за разкрасяване съществува от най-древни времена. Още от античните цивилизации са багрели косите си с напълно натурални продукти от природата. Много от средствата, които са използвали те – предимно растителни екстракти, съдържащи пигменти, може да се използват и днес. Те са от особена полза за жени с алергии към купешки бои, които искат да сменят нюанса или да прикрият белите коси.

 

За блондинки

 

Лайка

Пригответе отвара от 2 с.л. сушени цветове от лайка и 1 ч.ч. вода. Оставете я да престои за един час и облейте косата. Ако правите процедурата преди измиване, нанесете шампоан след половин час, за да подейства отварата. Ако обливате след това – не отмивайте.

 

Лайката придава естествено рус оттенък на косата на блондинките и има способността да прикрие първите бели коси. Използва се и за изсветляване на тъмноруси или светлокестеняви. Колкото по-дълго оставите отварата да престои, след като я приготвите, толкова по-интензивен е ефектът.

 

Ревен

Загрейте 1 ч.ч. вода с малко оцет или лимонов сок и когато се поохлади, я смесете с 1 ч.ч. корен от ревен на прах. Отварата е особено подходяща за пепеляворуса коса, защото ѝ придава свеж златен отблясък. Ако искате да подсилите ефекта, добавете кората на 1 лимон в около 250 мл вода и я оставете да кисне 30 мин. Прецедете течността, добавете я към ревеновата смес и нанесете заедно.

 

Обелки от лук

Ако искате да придадете на русата си коса меден, дори червеникав оттенък, използвайте люспи от стар лук. Те съдържат веществото кверцетин, което осигурява такава пигментация. Боядисването става пак чрез обливане с отвара от 2 с.л. сухи обелки, залети с 1 ч.ч. вряла вода. Нанесете я на измита коса, а след това добре почистете банята, защото цапа много. Ако не отмиете веднага, ще се оцветят и премахването на петната от плочките ще е още по-трудно.

 

За червенокоси

Червена къна и вино

Класическият начин да оцветите косата в червено, е с къна. Смесете 1 ч.ч. къна на прах с 1 ч.ч. вода. Загрейте течността и я смесете с къната. След това добавете прясно изцеден лимонов сок или оцет и оставете сместа за няколко минути. За още по-силни и блестящи червени нюанси, добавете и малко червено вино за сметка на количеството на водата. Нанасяте и оставяте да действа, както е указано на опаковката на къната.

 

Листа от дюля и орехи

Листата от дюля придават на косата цвят тъмен махагон – тя става кестенява със силно изразен червеникав нюанс. Пригответе отварата и я останете да престои цяла нощ. После нанесете, без да отмивате.

 

Ако използвате орехови листа, не ги оставяйте да киснат цяла нощ, а нанесете отварата, след като добие много силен цвят. Облейте предварително измитата коса.

 

За черна коса

Листа от орехи и костилки от маслини

Сварете в 3 л вода 200 г ситно накълцани зелени ореха, десетина розички карамфил и 250 г счукани костилки от черни маслини. Варете, докато течността се редуцира наполовина. Прибавете и малко черна къна за по-голям ефект. Нанесете на чиста коса и оставете сместа да действа за около два часа.

 

Черен чай и боровинки

Необходими са ви не пресни, а сушени черни боровинки, които да смелите на прах. Сварете чаша силен черен чай, охладете го и изсипете в него боровинковия прах. Оставете така поне десетина минути и после нанесете на косата и оставете да действа около час. Освен за подсилване на нюанса на тъмните коси със сместа може да оцветите и светла коса, ако сте решили веднъж завинаги да ставате брюнетка.

 

За брюнетки

Листа от кестен и розмарин

Тъмните коси могат да се оцветят с помощта на листата на кестена и розмарина. С такава отвара цветът на косата става по-наситен и изразителен.

 

Черен чай и ройбос

С такава отвара може да обливате кестенявата коса, ако искате да се отървете от червеникавите нюанси.

 

За потъмняване на прошарена коса

Обелки от чесън и зехтин

Ако имате много бели коси и искате да ги прикриете с помощта на естествени продукти, използвайте обелки от скилидки чесън. Запечете ги в сух тиган, докато се изсушат напълно. Не се притеснявайте, че почерняват - именно това е целта. После ги стрийте на прах и започнете да добавяте зехтин, докато се получи кремообразна консистенция като на боя за коса. Прехвърлете сместа в стъклен съд, захлупете и го оставете на тъмно за една седмица. Едва след това нанесете на косата и оставете сместа да действа цяла нощ. Ще са ви необходими шапка за глава или найлонова торбичка, както и кърпа, за да не потече черната смес по възглавницата. Ако не искате да прекарате нощта така, боядисайте се рано сутринта и отмийте в късния следобед.

 

Свързани статии:

Къна - тайната на красивата коса

Големите здравословни тайни на орехите (изпитани рецепти)

Арганово олио се справя с белите коси

 

Източник: 24 часа.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Слънчевата светлина е ДОБРА за очите ви! Намален риск от късогледство, свързан с повече време на открито

Слънчевата светлина е ДОБРА за очите ви! Намален риск от късогледство, свързан с повече време на открито

Следваща статия
Български пробиотик завладя Америка

Български пробиотик завладя Америка

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар