Блог

Български пробиотик завладя Америка

Български пробиотик завладя Америка

Дефиницията за пробиотиците е, че са „живи микробни хранителни добавки, които влияят полезно и благотворно на човека, подобрявайки и оздравявайки вътрешния микробен баланс“. Трудно е да се обясни въздействието на пробиотичните бактерии само чрез сега известните научни данни и наблюдения, вземайки под внимание наличието на милиарди бактерии в бактериалната екосистема на човека. Тяхното влияние върху човешката физиология е огромно и продължава да бъде обект на все повече наблюдения и нови научни факти.

 


Съществуват над 300 различни вида Lactobacillus bulgaricus, като повечето щамове на тази българска млечно кисела бактерия са извлечени от българско кисело мляко. Напоследък обаче се появи и веган пробиотик, в който щамът на тази бактерия  е изолиран от кокиче (100% растителен източник), развива се отлично в растителна среда и  произвежда голямо количество булгарицин, който е активната съставка, която спира развитието на патогенни бактерии.

 


Веган пробиотикът е български патент и през 2015 година печели специална награда за иновации на Българския фармацевтичен съюз. В него се съдържат  над 5 милиарда жизненоспособни клетки Lactobacillus bulgaricus GLB44, надвишавайки броя на живите клетки, които се намират в 10 кисели млека.

 


Пробиотикът се отглежда в прясно изцеден зеленчуков сок. При приготвянето на прясно изцедения сок, се използват само свежи зеленчуци, които са преминали през предварителен качествен контрол и са в отлично състояние. Има непоносимост към всякакви пестициди и химикали, затова използваните зеленчуци са само от екологично чисти райони в България, без пестициди, без ГМО.
Технологията на студеното пресоване създава благоприятни условия за развитието на полезната бактерия във веган пробиотика.
След като престои едно денонощие в прясно изцедения зеленчуков сок, следва процес на дехидратация при ниска температура, което позволява запазване на пълната жизнеспособност на пробиотичните микроорганизми.

 


Дори и при най-съвършените методи за филтрация, в крайния продукт винаги се съдържа органична материя, която е служила като хранителна среда на живите клетки. Важно е да знаем как е получен пробиотика, тъй като заедно с полезния пробиотик, се консумира и част от средата, в която той е отгледан.

 


Пробиотикът е подходящ за бременни, кърмачки, деца и възрастни. Особено се препоръчва за веганите и вегетарианците, за хора, които страдат от алергии, тъй като в българския продукт няма соя, глутен, лактоза или други алергени.

 


Пробиотиците, както е известно, са източник на дълголетие, а  българският растителен пробиотик вече е завладял Америка, включително и  най-конкурентния пазар – центъра на Ню Йорк.

 

Свързани статии:

Път на полезните бактерии! Как да си отглеждаме пробиотици в тялото?

Ако приемате антибиотик, задължително включете и пробиотик

Как сами да си отгледаме мощен пребиотик

 

Източник: Здраве Да е

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Как се оцветява коса с обелки от лук и костилки от маслини

Как се оцветява коса с обелки от лук и костилки от маслини

Следваща статия
Руски академик разкрива лечебната сила на екзотичното нони

Руски академик разкрива лечебната сила на екзотичното нони

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар