Блог

Как куркумата убива рака и как да оптимизираме абсорбацията на куркумин

Как куркумата убива рака и как да оптимизираме абсорбацията на куркумин

Куркумата е ярко жълт корен, който обикновено се използва в кухнята на Близкия изток, Северна Африка и Югоизточна Азия. Куркумата е една от основните съставки в смесите на подправката къри, и е чудесно допълнение за супи, месо, салати, пържено месо и други. Това е една многостранна билка, която засилва вкуса на множество ястия.

 

Куркуминоидите са полезните съединения в куркумата. По-специално, куркумин, едно от тези специфични съединения, което се счита за най-мощния лекарствен компонент за убиване на рак в куркумата. Куркуминът помага за детоксикация и подмладяване на черния дроб, намалява негативните ефекти от претоварване с желязо (и това е важно, тъй като желязо със сладък пелин е също мощен убиец на рак), увеличава антиоксидантния капацитет в организма, регенерира клетките на мозъка и подобрява когнитивната функция, намалява вероятността от Алцхаймер и го лекува. Той е противовъзпалително, намалява риска от сърдечни заболявания, намалява депресия и се бори с преждевременното стареене.

 

Как куркуминът убива рака? Той буквално убива рака.

 

Убийственият аспект на куркумина

 

Човешкото тяло съдържа около 10-13 трилиона клетки. Ние заменяме приблизително 100 до 130 билиона клетки всеки ден. Активно регулиран клетъчен процес на самоубийство, известен като програмирана клетъчна смърт или апоптоза, разрушава клетките.

 

Раковите клетки не се самоубиват. Те изключват гените за самоубийство.

 

Куркуминът активира смъртните рецептори чрез много различни средства, начини, които все още изучаваме. Един от най-интересните начини е чрез активиране на ензими, които буквално нарязват протеините в клетките. Смята се, че една от причините раковите клетки да не развиват някаква устойчивост към куркумина, както правят с химиолекарствата, се дължи на факта, че куркуминът активира смъртта на клетките по много различни начини. Също така не знаем точно, защо куркуминът не убива здравите клетки, но той не го прави. Изглежда, че просто се насочва към клетките, които би трябвало да са вече мъртви.

 

Телата ни искат да се освободят от по-голямата част куркумина, който ядем. Без чужда помощ, способността ни да абсорбираме куркумин ще бъде много ниска.

 

Как да увеличим бионаличността на куркумина

 

Единственият проблем с куркумина е, че нашият черен дроб, в опит да предотврати прекомерните лекарства и хранителни добавки като такива, потиска повечето от усвояването на куркумина (процес наречен глюкурониране), което прави съединението много по-малко ефективно, отколкото би могло да бъде. Но има начини да се увеличи способността на тялото да абсорбира куркумин.

 

Смесете куркумата с черен пипер

 

Пиперинът е алкалоид, отговорен за пикантността на черния пипер. Това съединение потиска определени ензимни метаболитни функции, които обикновено унищожават това, което тялото счита за излишен куркумин (този ефект не се ограничава до куркумина, черният пипер може също да увеличи абсорбацията и на други добавки). Абсорбцията на куркуминът се увеличава с до 2,000% или повече само с малка част пиперин.

 

Консумирайте куркумата с ползотворни мазнини

 

Куркуминът е мастно-разтворим. Без мазнини съединението не се разтваря правилно, и следователно куркуминът има затруднения да навлезе в червата и да се абсорбира в кръвния поток и след това в клетките, които се нуждаят от съединението.

 

Опитайте консумацията на куркума със здравословни мазнини като авокадо, зехтин и кокосово масло.

 

Яжте куркумата с кверцетин

 

Кверцетинът е растителен флавоноид, който инхибира ензима, който деактивира куркумина.

 

Храните с високо съдържание на кверцетин включват червено вино, червено грозде, лук, зелен чай, ябълки, червени боровинки, къпини, сливи, маруля с червени листа, суров кейл, листа на цикория, суров спанак, сладки пиперки, зелен боб и сурово броколи. Най-добрият източник от цяла храна на кверцетин са каперсите.

 

Заключение

 

Ако търсите начин да убиете рака, или да получите другите ползи от куркумата, не взимайте просто няколко хапчета куркумин. Ние откриваме невероятни синергични взаимоотношения на различни храни. Най-добрият начин, наистина единственият начин да получите оптимално здраве за тялото е чрез консумация на голямо разнообразие от растителни продукти и елиминиране на токсичните, рафинирани храни.

 

Свързани статии:

Чаят от куркума – напитката на японските дълголетници

Куркума – суперхраната, която топи мазнините и ни прави по-здрави

Пийте мляко с куркума и останете в добро здраве и през тази зима

Учените потвърдиха: куркумата е по-ефективна от поне 14 лекарства – вижте кои са те (номер 4 е тотална изненада)

 

Автор: biopogled.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Страдате от възпалени венци или зъбобол? Опитайте тези изпитани народни рецепти

Страдате от възпалени венци или зъбобол? Опитайте тези изпитани народни рецепти

Следваща статия
Ново лекарство за пациенти с диабет тип 2 на Sanofi влиза в позитивния списък

Ново лекарство за пациенти с диабет тип 2 на Sanofi влиза в позитивния списък

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар