Блог

Как захарта убива?

Как захарта убива?

Почти във всичко – от храна за кучета, до супи и барбекю сосове, има захар. Храните, за които  мислите, че нямат захар, също имат. Захарта се е превърнала в нещо обикновено за нашето общество, въпреки че има абсолютно нулева хранителна стойност и допринася за много здравословни проблеми. Тази съставка има химична структура, подобна на кокаина. И наистина, захарта произвежда ефект върху мозъка, който е изключително силен.

 

Тази съставка е станала широко използвана в съдържанието на витамини, сокове и сосове за салати. Но следващия път, когато четете етикета и видите едно от многото имена на захарта, може да се уплашите, след като прочетете това.

 

Захарта може да допринесе за нерегулиран растеж на ракови клетки

Инсулинът е важен хормон в тялото ни. Неговата роля е да контролира използването на захари и мазнини. Инсулинът е също важен фактор в регулирането на клетъчния растеж. Рак, един от най-големите убийци на планетата днес, е нерегламентираният растеж на клетките. Много изследователи смятат, че захарта е едно от нещата, които могат да доведат до рак, особено ако не се срещат други рискови фактори. Захарта е също силно киселинна, което означава, че нарушава PH на тялото ви и то стана киселино, а не алкално. Алкалните храни като авокадо, спанак и други зеленчуци и плодове помагат да поддържате тялото си в оптимално функциониране, докато кисели храни като пшеница, месо, захар, яйца правят PH-кисело. Ракът се храни със захар. Това е огромна причина, поради, която трябва да се стои далеч от захарта.

 

Захарта причинява пародонтоза и кариеси

Идеята, че захарта е вредна за зъбите е абсолютно вярна. Дори ако се остави да седи на зъбите само за няколко минути, захарта може да причини увреждане. Всеки път, когато ядете захар, зъбите страдат. Тъй като захарта е силно киселинна, тя износва емайла на зъбите. След като този емайл е изхабен, той не може да се върне и не може да бъде заменен. Загубата на емайла на зъбите може да предизвика силно чувствителни зъби, оцветяване, увреждане на нервите и корена, както и много други проблеми. От това увреждане може да възникне заболяване на венците (пародонтоза). Проучванията показват, че устата е свързана със сърдечната система, и за да се погрижим за нея, трябва да стоим далеч от захарта.

 

Захарта води и до други сериозни здравословни проблеми

Нека поговорим за това как захарта влияе на тялото. Когато ядете захар, мозъкът ви се изпълва с допамин и казва „искам още“. Захарта е много пристрастяваща, повече от кокаин. Нивата на инсулина се разрушават и той се бърка с това дали захарта трябва да се съхранява като мазнина или да се консумира веднага за енергия. Вашите мастни депа се увеличат. Черният дроб е под натиск да обработва глюкозата и не е сигурен какво да прави с нея, когато е в големи количества. Захарта допринася за затлъстяване. Затлъстяването може да бъде свързано с много други здравословни проблеми, като сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет и високо кръвно налягане.

 

Захарта не помага на тялото ви. Истината е, че наистина няма безопасно количество захар. Тялото ви ще се справя много по-добре с плодове, ако сте жадни за нещо сладко. Има толкова много рецепти за здравословни храни, от които може да се възползвате. Изкуствените подсладители също не са добри, те са химични вещества, които не са естествени за тялото. Стойте далеч от захари и ще видите как прекрасно ще се чувствате и без тях!

 

Свързани статии:

Захарта – коварен убиец

Еритритол: естествена, нискокалорична алтернатива на рафинираната захар

5 неща, които ще ви случат, ако спрете да ядете захар

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
12 промени, които да направите през 2016 година

12 промени, които да направите през 2016 година

Следваща статия
Невероятна напитка, която топи мазнините

Невероятна напитка, която топи мазнините

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар