Блог

Как да съчетаваме храните, за да сме по-здрави и по-красиви

Как да съчетаваме храните, за да сме по-здрави и по-красиви

Отдавна експертите по храненепредупреждават, че правилното съчетаване на храните е от съществено значение за нашето здраве. Те твърдят, че подходящата комбинация от храни в чинията ще ни направи по-здрави и по-красиви. Ще се събуждаме сутрин бодри, без торбички под очите, а кожата ще е по-гладка.

 

Затова в тази статия ще ви предложим някои от най-добрите комбинации от храни, които най-лесно се усвояват от организма и при които профилактичният ефект е най-голям.

 

Зелен чай и лимон за по-здраво сърце – лесно може да понижите риска от инфаркт, като пиете редовно зелен чай. Това се дължи на антиоксидантите в неговия състав – катехини. Когато обаче се добави и лимон, процентът на абсорбция на катехини в стомашно-чревния тракт се покачва до четири пъти!

 

Броколи и домати за профилактика на рак – в тези два зеленчука има най-много антиоксиданти. А когато са в съчетание, тяхното действие се засилва много повече и специалистите твърдят, че дори са надеждна защита срещу някои видове рак.

 

Червени камби и черен боб за по-силен имунитет – ако искате да имате здрава имунна система и да подобрите абсорбцията на желязо в храносмилателния тракт, яжте червени камби. Зеленчукът е идеален източник на витамин C и затова в комбинация с богати на желязо храни като черния боб, увеличава усвояването на желязо от организма.

 

Яйца и манго за по-хубава кожа – тази комбинация звучи малко странно. Е може би доста, но пък подобрява външния вид и здравето на кожата. Яйцата са богати на аминокиселини (градивни елементи на протеините), които са необходими за формирането на колагена в кожата. В съчетание с храни, в които има изобилие от витамин C, като мангото, те действат заедно с тях, за да стимулират производството на колаген. Така бързо и видимо ще подобрите състоянието на кожата си.

 

Авокадо и зелена салата за комплексна защита. Можете да си направите салата от авокадо или просто да добавите няколко парченца авокадо към любимата салата, за да увеличите усвояването на каротеноидите. Това са естествени антиоксиданти, които успяват да предпазят кожата от вредното въздействие на свободните радикали. Най-доброто съчетание е салата от маруля с авокадо или спанак, или моркови, за да усвоявате до 15 пъти повече каротеноиди.

 

Кисело мляко и пшенични трици за по-добро храносмилане. Киселото мляко действа като пробиотик и потиска прекомерното развитие на патогенни микроорганизми в храносмилателната система. Но пробиотиците работят още по-добре в комбинация с фибри – например от пшеничените трици, тъй като те допълнително подхранват полезните бактерии в дебелото черво.

 

Кайсии и бадеми за здрави кръвоносни съдове и сърце. Лошият холестерол ще бъде само спомен, ако съчетавате кайсии и бадеми. Ако той се окисли, е опасен, тъй като се отлага по стените на по-големите артерии и създава условия за образуването на атеросклеротични плаки.

 

Кисело мляко и боровинки за по-здраво тяло – може да приемате тази комбинация по всяко време, но е най-подходяща след интензивна физическа дейност. Защо? Отговорът е прост- тези мънички плодчета стимулират мозъчната функция и повишават концентрацията и ще направят така, че да се чувствате по-свежи и концентрирани дори след редовната ви тренировка. А киселото мляко е богато на протеини, които помагат за възстановяването и изграждането на мускулната маса след тренировка. Въглехидратите пък в млякото и плодовете осигуряват на мускулите гликоген, който е идеален източник на енергия за мускулните тъкани.

 

Студенопресован зехтин и домати за защита срещу болести. В доматите има четири основни вида каротеноиди (алфа-каротен, бета-каротен, лутеин и ликопен). Но това не е всичко – двата най-силни антиоксиданта (витамин Е и витамин C) в този зеленчук засилват имунната система и я предпазват от болести. За по-добро усвояване на полезните съставки, добавяйте към доматите зехтин, който е богат на мононенаситени мазнини.

 

Овесени ядки и ягоди за по-здраво сърце. Авенантрамидите и феноловата киселина са растителни вещества, които могат да се открият в овесените ядки. Благодарение на тях и като се прибави витамин C (чрез различни видове плодове и най-вече ягоди) имате чудесен борец срещу „лошия” LDL холестерол.

 

Канела и пълнозърнест препечен хляб за повече енергия и по-бързо отслабване. За да е стабилна кръвната захар, приемайте канела. Така тялото предотвратява резкия спад в енергийните нива на организма и появата на силно чувство за глад.
Лук и чесън за защита от главата до петите. Тези два зеленчука и по отделно са богати на органични сулфати – здравословни растителни химикали, които поддържат еластичността на артериите и ги предпазват от образуването на плаки. А когато са съчетани, тяхното полезно действие се усилва многократно.

 

Свързани статии:

Ползите от по-бавното и умерено хранене

16 златни съвета на Петър Дънов за здравословно хранене

Малките топчета амарант – силата на здравословното хранене

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
10 храни за здраве и дълголетие през зимния сезон

10 храни за здраве и дълголетие през зимния сезон

Следваща статия
Комбинацията от лимон и сода може да спаси човешки живот

Комбинацията от лимон и сода може да спаси човешки живот

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар