Блог

Какви са симптомите на катаракта и как се лекува тя

Какви са симптомите на катаракта и как се лекува тя

Много често с напредване на възрастта се появяват различни болести, една от които е катаракта, или по-извастна като перде на очите. Това състояние е част от стареенето. Болестта представлява помътняване на очната леща. Нормалната леща е прозрачна и фокусира светлината в задната част на окото. Когато се развива катаракта, зрението намалява. Повечето хора с катаракта имат такава и на двете очи, но понякога едното е с по-лошо зрение, защото всяка катаракта се развива в различна степен.

 

Сред симптомите на катаракта са замъглено виждане, промяна в начина на възприемане на цветовете, проблеми с нощното шофиране, поради заслепяване от насрещното движение, проблеми със заслепяване от слънчевата светлина и лъчението на други светлинни източници, двойно виждане с едното око. Промяната в диоптрите на очилата или използването на увеличителни лупи може само временно да подобри зрението. С времето обаче те спират да помагат.

 

Лечението на катаракта е само хирургично. То се състои в премахването на помътнялата леща и заменянето й с изкуствена. В днешно време катаракта се оперира в доста по-ранни стадии от развитието й, като по този начин се намалява рискът при хирургичната интервенция.

 

Има два типа операции за премахване на катаракта – екстракапсулна и факоемулсификация. При първата се премахва цялата леща, оставяйки задната част на лещената капсула. При втория тип се премахва лещата с помощта на специален наконечник с ултразвукови вълни. Предимствата са малкият разрез, който не налага шевове, по-бързото заздравяване и малък или липсващ постоперативен астигматизъм. Това е възможно благодарение на малкия разрез на роговицата. Вътреочното налягане запечатва разреза, който впоследствие зараства без шевове.

 

За премахване на катаракта предната част на лещената капсула се отстранява с много внимателно кръгово разкъсване. Уплътнената вътрешна част на лещата се раздробява с помощта на ултразвукови вълни и се изсмуква посредством вакуум през вече направения малък разрез. Изкуствената вътреочна леща се вкарва сгъната през малкия отвор, като вътре в окото се разгъва и застава в запазената задна капсула на лещата.

 

Свързани статии:

Срещу катаракта опитайте и с народна медицина

Д-р Гайдурков за натуралната хигиена и кои заболявания лекува – заболявания на панкреаса, белите дробове, бъбреците (втора част)

Поправете лошото зрение естествено, с тези съвети

 

 

Източник: Лечител.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Натурална красота: Съвети как да изглеждате естествено добре

Натурална красота: Съвети как да изглеждате естествено добре

Следваща статия
Аспержите може да ви помогнат за повдигане на духа и за намаляне на риска от вродени дефекти

Аспержите може да ви помогнат за повдигане на духа и за намаляне на риска от вродени дефекти

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар