Блог

Изправете се срещу диабета с тази билка

Изправете се срещу диабета с тази билка

 

Берберинът е билкова добавка, която се взима от корените, коренищата, стъблата и кората на растения от рода "berberis". В това число попадат Хидрастис, Орегонско грозде, Кисел трън. Добавката има мощни антимикроби и противовъзпалителни действия, които се използват още в древни времена в традиционната китайска и аюрведическа медицина. 

 

Днес берберинът се използва все по-често в природната медицина и по-конкретно в борбата със захарния диабет и сърдечно-съдовите заболявания. Използва се и при терапия на различни храносмилателни смущения, очни инфекции, имунни нарушения, дори и при лечение на рак.

 

 

Как берберинът влияе на кръвната захар
 

 

След проучвания, направени над диабетици тип 2, било установено, че берберинът регулира и понижава високите стойности на кръвната захар, намалява общия холестерол и LDL холестерола. Това е доста невероятно, имайки предвид, че много диабетици трябва да разчитат единствено на въздействието на лекарства, за да поддържат нивата на кръвната си захар близо до нормата. Изследванията показват, че действието на берберина в голяма степен наподобява това на метформина. Установено е дори, че берберинът може да понижи кръвната захар толкова ефективно, колкото метформина, при подобни дози. Това обаче, което го отличава от метформина е липсата при него на каквито и да било странични ефекти, каквито например се наблюдават при приема на метформин – стомашен дискомфорт, киселини в стомаха, болезнено или затруднено уриниране, метален вкус в устата, подуване на корема, мускулни спазми, повръщане, диария, сънливост и т.н. Какво още прави берберинът за регулирането на захарните стойности в кръвта:

 


• Стимулира навлизането на глюкозата в клетките
• Подобрява инсулиновата чувствителност
• Намалява производството на глюкоза в черния дроб

 

 

Берберинът стимулира метаболизма и помага за отслабване 

 


Изследвания доказват, че берберинът помага за активиране дейността на АМРК (аденозин монофосфат протеин киназа) – ензим, за който се счита, че е отговорен за регулирането и задействането на метаболизма. Заедно с това той благоприятства дейността на инсулина и лептина, които играят жизненоважна роля в регулирането на кръвната захар и намаляването на теглото. АМРК е отговорен както за работата на тези хормони, водещи до стабилизиране нивата на кръвната захар, така и за понижаването на мазнините и регулирането на енергийния баланс.

 

 

Берберинът се грижи за сърцето

 


Известен факт е, че диабетът, както и затлъстяването, увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания. Ето защо, влияейки благотворно върху нивата на кръвната захар, бербериновите добавки работят и за доброто здраве на сърцето в дългосрочен план. 

 


В късосрочен план те забавят освобождаването на мастни киселини, понижават нивата на липидите и предотвратяват мастните натрупвания, увеличават притока на кръв, понижават кръвното налягане и лошия холестерол. Проучване сочи, че берберинът притежава свойството да разширява кръвоносните съдове. Участниците в него, които взимали берберин в продължение на 8 седмици, демонстрирали по-добра сърдечна функция в сравнение с тези, които приемали плацебо. Резултатите били следните: понижаване на лошия холестерол, по-ниски триглицериди в кръвта, повишаване на добрия холестерол.

 

 

Берберинът подобрява паметта

 


Установено е още, че берберинът активира определени ензими в тялото ни, които симулират умствената дейност, предпазват от болести като Алцхаймер, дененция и загуба на паметта. Скорошно проучване установи, че берберинът потиска ензимите, които разграждат важни молекули на паметта, намалява пептидите, които пречат на правилното функциониране на паметта, понижават липидите, които пречат на мозъчния кръвоток.

 

 

Берберинът предпазва и лекува от рак

 


Берберинът притежава и удивителни противоракови свойства. Учени смятат, че 
берберинът може да предотврати трансформирането на канцерогените в тялото ни в ракови клетки. Той може дори да помогне при потискането на растежа на тумора и метастазите. Тепърва обаче предстоят обстойни изследвани по този въпрос. Според последни данни берберинът дори може да повиши ефективността на лъче - и химиотерапията. Доказано е още, че берберинът инхибира тенденцията на раковите клетки да развият резистентност към лекарствата във времето.

 

 

Берберинът убиват бактериите

 


Берберинът има мощно естествено антимикробно действие. Той възпрепятсва прикрепването на бактериите към клетките в телата ни, и така предпазва от развитие на бактериални инфекции в гърлото, червата и пикочните пътища. Берберинът, също така, унищожава бактериите, които причиняват диария, гъбички, както и различни паразити, включително и глисти, потенциално сериозни коли инфекции, и като цяло спомага за засилване на имунната система. Последни проучавния доказват още, че берберинът дори има способност да отблъсква вирусите и да се бори с хламидията.

 

 

Доколко берберинът е безопасен?

 


Въпреки че берберинът има много малко нежелани реакции, преди употребата му винаги се консултирайте с лекар, особено ако взимате други лекарствени препарати. Според някои изследвания например съществуват определени въздействия върху организма в резлутат на взаимодействията между берберин и някои медикаменти. Бременните и кърмещите жени трябва да избягват приема на берберин, поради способността му да предизвиква контракции на матката и опасността от спонтанен аборт. Има данни, че приложението му при новородени се свързва със заболяване, известно като ядрена жълтеница или керниктер.

 

Свързани статии: 
 

Берберин или "магически куршум" - натурално лечение на диабет

 

Берберинът срещу рак и диабет

 

Най-употребяваните екзотични билки

 

Източник: ladyzone.bg 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Естрогенът - причина за по-студени крайници при жените

Естрогенът - причина за по-студени крайници при жените

Следваща статия
Енциклопедия за цистита

Енциклопедия за цистита

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар