Блог

Берберинът срещу рак и диабет

Берберинът срещу рак и диабет

Ако за пръв път чувате думата “берберин”, значи не знаете защо дренките са стипчиви. Това е най-мощният алкалоид. Съдържат го дивите плодове, куркумата и корените на билките берберис (кисел трън), превара, петнист трън и байкалски шлемник. Използван е от хилядолетия в китайската медицина и от аюрведа за лечение на различни болести, сред които и диабет. Но едва днес става ясно, че големият респект на източните лечители към билката превара се дължи именно на берберина. Тибетският трактат “Джудши”, писан преди 25 века, я поставя сред 6-те най-употребявани в рецептите от общо 233 лекарствени растения. Ето най-смайващите качества на берберина:

 

1. Отпъжда микроби

 

Берберинът е много ефикасен срещу бактерии, гъбички и вируси. Той им пречи да се закрепят за човешката клетка и по този начин предпазва тялото от зарази. Това свойство на берберина е доказано с щамове на холера, малария, стрептококи, стафилококи и салмонела, както и с вагинални трихомони. Най-ефикасен е в червата, в пикочните пътища и в гърлото. Помага и за детоксикацията на черния дроб. Парадоксално, но берберинът е по-ефикасен срещу микробите като извлек, а не изолиран в чист вид. Синтетичният берберин е яркожълт, докато извлеченият от корените на белезникавата превара червенее заради свързването му 1:1 с флавоноида байкалин.

 

2. Лекува диабет

 

Диабетът е резистентност към инсулин - хормона, който регулира нивата на кръвната захар. Получава се, когато в кръвоносните съдове циркулират твърде много захари. Берберинът обаче стимулира приема на глюкоза в клетките и така снижава нивото й в кръвта. Освен това той помага на тялото да усети, когато кръвната захар се е повишила, и да вземе мерки. В резултат тялото намалява и дори спира синтеза на глюкоза. Това ще рече, че берберинът е нормогликемичен - намалява кръвната захар само ако тя е повишена.

 

Клинично изследване в САЩ установи, че берберинът действа като лекарството метформин - едно от най-продаваните на диабетици в Америка. Прием на 1500 мг берберин на три дози от по 500 мг е също толкова ефикасен, колкото и приемът на 1500 мг метформин или на 4 мг глибенкламид (друго лекарство срещу диабет). Ефективността е доказана чрез измерване на снижението на биомаркерите за диабет тип 2 в организма.

 

3. Храни мозъка

 

Проучване в Китай установи, че берберинът предпазва мозъчните клетки от оксидацията, която ги уврежда. Той блокира производството на някои вредни ензими, пептиди и мазнини. Това подобрява паметта, тъй като кръвоснабдяването на мозъка е по-обилно.

 

 

4. Пази сърцето

 

Берберинът помага на тялото да произвежда и да изразходва енергия по-ефективно. С това той регулира и кръвното налягане. Използван е за лечение на хипертония. Проучване в САЩ през 2012 г. установи, че 500 мг берберин свалят нивото на холестерола по-ефикасно от лекарството езетимиб, което редовно се предписва при висок холестерол. Езетимибът обаче е статин, който има нежелани странични ефекти при доста хора. От берберина почти няма странични ефекти.

 

Друго проучване показа, че берберинът е полезен при хронична сърдечна недостатъчност и намалява риска от внезапно спиране на сърцето. Използва се и при лечение на инфаркт и аритмия. В този случай берберинът се приема в комбинация 5:1 с извлек от корените на билката петнист бял трън. След 90-дневен прием е отчетено снижаване на холестерола с 21% и на триглицеридите с 44%.

 

5. Спира рака

 

Даван заедно с препарата доксорубицин (при химиотерапия), берберинът повишава неговата ефикасност срещу туморите от 3,1 на 16,7. Ето защо той се предписва при лечение на тумори в мозъка (невробластоми и глиобластоми), срещу рак на гърдата, на черния дроб, на устата, на гърлото, на щитовидната жлеза и на простатата.

 

6. Помага за отслабване

 

Неочакван допълнителен бонус към лечебните свойства на берберина е способността му да помага при свалянето на килограми. Това е установено при преглед на 305 научни публикации за берберина, обобщени на сайта “Екзамайн”. Там е уточнено, че берберинът се усвоява бавно през червата и поради това не бива да се пие в големи ударни дози, а на малки порции през деня. Иначе причинява диария.

 

Стандартната доза берберин е 900-2000 мг на ден, разделена на 3-4 порции, приемани заедно с храната.

 

Свързани статии:

Направете си свеж и здравословен сок от дренки

Три прости неща, показани, че лекуват рак

Рецепта за олио от канабис, която лекува рак

Рецептите на Ванга и Дънов за лечение на диабет и високо кръвно

 

Автор: 24chasa.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Бълхи – естествени средства за дома и навън

Бълхи – естествени средства за дома и навън

Следваща статия
Топ 6 храни за изгаряне на мазнини

Топ 6 храни за изгаряне на мазнини

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар