Блог

Енциклопедия за цистита

Енциклопедия за цистита

 

Циститът е широко разпространена и неприятна урологична болест. Това е възпаление на лигавицата на пикочния мехур, но самият термин "цистит" може да се използва и за други инфекции и раздразнения, които се появяват по цялата пикочна система. 

 

 

Общо казано, болестта цистит може да се опише по следния начин: нормално в пикочния мехур липсва бактериална флора, тоест урината е стерилна. Причинители на заболяването могат да бъдат голям брой патогенни бактерии, гъбички, вируси или друг вид микроорганизми, както и специфични причини свързани с други заболявания.

 

 

Бактериите се закрепват към мукозните клетки на лигавицата на мехура и за да се защитят започват да отделят специфични вещества, които създават един вид „филм” около тях, като по този начин те стават издръжливи. Този  „филм” е толкова силен, че може да ги защити от действието дори на антибиотиците. Веществата, които микроорганизмите изпускат, за да създадат такъв „филм” предизвикват дразнене и възпаление на лигавицата, към която са закрепени бактериите.

 

 

Най – често циститът се предизвиква от бактерии, които идват от гастроинтестиналния тракт и се предават чрез ануса.

 

 

Освен от патологични микроорганизми, циститът може да бъде предизвикан също от хормонални, термични, паразитни и други фактори.

 

 

Видове цистит:

 

 

Основно циститът се дели на два вида: остър и хроничен.

 

 

Според причината за появата му може да бъде също:

 

 

Бактериален: причината за него са бактерии, гъбички и микроорганизми, които най-често се намират в дебелото черво. Когато са там, те са полезни и спомагат за усвояването на храната и поддържането на здрава бактериална флора. Излезли извън него те се развиват по външните полови органи и около ануса, превръщайки се в дразнители, предизвикващи цистит.

 

 

Най-честите бактерии, които причиняват цистит са Е-коли, клебсиела, различни видове стафилококови и стрептококови бактерии и други.

 

 

Според начина и причините за протичане на болестта, циститът бива:

 

 

Хроничен: причината за него най-често е неизлекувано предишно заболяване или така наречената протрахирана инфекция. Тя остава скрита и се обостря дори при най-малка  провокация. Такъв провокатор може да бъде например настинка, грип, понижаване на имунната система, стрес, преумора и други подобни.

 

 

Остър: за разлика от хроничния цистит, характерното за него е , че обикновено възниква за първи път и почти внезапно.

 

 

Неинфекциозен: той може да възникне от нараняване на лигавицата на вашия пикочен мехур в следствие приемане на изгарящи химически вещества или при много агресивно медикаментозно лечение.

 

 

Радиационен: Това е вид неинфекциозен цистит, който се проявява при радиационно облъчване. Такова например е лъчетерапията, чрез която се лекуват туморни образувания. Симптомите при него най-често са свързани със хематурия – кръв в урината.

 

 

Лекарствен: симптомите при този вид цистит са както при бактериалния, но когато се направи микробиологично изследване не се изолира нищо и урината остава стерилна. Причината за него е раздразнение от прекомерен прием на лекарства, които се излъчват чрез бъбреците.

 

 

Хламидален: и при този вид цистит не се изолират бактерии при микробиологично изследване. Причината за него е хламидална инфекция на мехура.

 

 

Трихомонален: причина за него е трихомонална инфекция предизвикана от паразитни трихомони. Обикновено при дамите този вид е от вулвовагинит, а за господата от простатит. При трихомоналния цистит партньорите следва да се лекуват, независимо дали и двамата имат симптоми на цистит.

 

 

Интерстициален: и при този вид цистит урокултурите са стерилни. Причината за него е неизвестна и е практически нелечим. Като най-вероятна  причина се спряга автоимунна реакция на организма. Характерно за него е, че в резултат на възпалителен процес се инфилтрира цялата стена на уязвимия пикочен мехур. В по-напредналите стадии тази стена се видоизменя, като се сбръчква и намалява своите размери.

 

 

Травматичен: причината е травмиране на пикочния мехур, обикновено при по-силен силен полов акт.

 

 

Специфичен: тук спадат видовете цистити, които са се развили в резултат на усложнения от други заболявания, като ендометриоза, дивертикулит, тазово възпалителна болест и подобни.

 

 

Методите за диагностициране на цистит са най-различни. Ето някои от тях:

 

 

Анализ на урина: наличието на важните левкоцити в нашата урина повече от нормалното количество я прави мътна и променя цвета й. В нея естествено е да няма нитрити.

 

 

Микробиологично изследване и антибиограма: това е най-често използваният метод. При него се прави микробиологична посявка на урината и антибиограма с антибиотици, които могат да въздействат върху изолираната от изследването бактерия.

 

 

Ултразвуково изследване: това е ехографско изследване. Неговата цел е да диагностицира състоянието на стените на важния пикочен мехур и на органите на отделителната система. Ако стената на мехура е уплътнена и задебелена над десет милиметра това показва, че има хронично възпаление. Ако стената е двойноконтурирана е знак за остро възпаление на мехура.

 

 

Цистоскопия: това е преглед на вътрешното състояние на пикочния мехур посредством специален апарат Цистоскоп. Той представлява тънка тръба, в която има вградена оптична система за наблюдение.

 

 

Биопсия: вземане и изследване на биологичен материал от стените на пикочния мехур.

 

 

От значение е да не се бърка циститът със заболяването уретит. Уретритът е възпаление на уретрата. Това е тръбичката, която свързва бъбреците с пикочния мехур. При уретритът има само усещане за парене и остра болка при уриниране. Много често двете заболявания цистит и уретрит вървят ръка за ръка.

 

 

Друг важен момент от диагностиката на цистита е да се направи преглед при гинеколог, с цел установяване дали има наличие на полови инфекции.

Кой и как боледува от цистит.

 

 

От него страдат между 30% и 50% от населението, като това могат да бъдат хора от детска до старческа възраст.

 

 

Интересна статистика е, че жените страдат три пъти повече от това заболяване, отколкото мъжете. Причината е, че уретрата (пикочният канал) е по-широк и по-къс при жените. Това улеснява проникването на болестотворните бактерии, които се размножават по ануса и външните полови органи. При мъжете обикновено циститът е в следствие на някакво усложнение от други заболявания, които могат да провокират тази неприятна инфекция.

 

 

При мъжете заболяването обикновено се причинява от други възпалителни заболявания на пикочно-половата система: аденом на простатата, простатит и други. Самото обостряне на болестта провокира простатит, vesiculitis.

 

 

За страдащите жени от хроничен цистит е вероятно по време на бременността да получат влошаване. Тогава се получават хормонални промени в организма, нарушение на вагиналната микрофлора, имунитетът е намален – това са условия за остър цистит.

 

 

Ако бременни жени и такива, които планират да станат майки са болни от цистит, те трябва да го докладват на лекаря. За тези, които имат често цистит, през бременността е препоръчително да се въздържат за целия му период от полов акт. Циститът може да навреди плода през времето на бременността и не може да се приложи нужното лечение с много антибактериални агенти. Това е особено валидно през първите 3 месеца.

 

 

Средно между 20% и 40% от жените поне веднъж ще се разболеят от цистит. А най-често тази болест се проявява около 40 години. Факт е, че при 85 % от жените, които са боледували от цистит, той се повтаря и става хроничен.

 

 

Характерно за симптоматиката на тази болест са силно парене и болезнено уриниране. Възможно е да възникнат и болки ниско долу в коремната област и кръв в урината.

 

 

Причини:

 

 

Причините за възникването на заболяването цистит могат да бъдат най-разнообразни. Ето основните от тях:

 

 

Лоша и неправилна лична хигиена: уретрата на жените е много по къса и съответно по-близо до ануса, което улеснява попадането на бактерии в нея и от там в пикочния мехур.

 

 

Затова е необходимо да се измиваме добре. Ниската лична хигиена води до наличие и прекомерно развитие на бактерии по външните полови органи, които предизвикват възпаление.

 

 

Прекомерната хигиена е свързана с използване на прекалено количество дезинфекциращи и измиващи средства, което пък нарушава сапрофитната флора на половите органи и води отново до развитие на цистит.

 

 

Неправилното използване на хигиенни и тоалетни принадлежности:

 

 

Не е добре носенето на тясно бельо и бикини тип прашки, защото те се врязват в кожата и така много лесно пренасят бактериите от ануса към уретрата и влагалището.

 

 

Честата подмяна на дамските превръзки и тампони е също много важно, защото те създават благоприятна влажна среда, в която бактериите се развиват много по-бързо и предизвикват възпаления.

 

 

Погрешно измиване на гениталните органи:

 

 

Измиването на ануса и половите органи трябва да се извършва по правилен начин, при който попадането на опасни бактерии към уретрата от ануса да не се допусне. Правилното измиване става в посока отпред назад. Тоест от вагината към ануса.

 

 

Най-честата причина за развитието на цистит е преноса на бактерии от дебелото черво към влагалището и уретрата.

 

 

Друга причина могат да бъдат здравословни проблеми с други органи като стомашно-чревния тракт, например запек, диария, метеоризъм и други подобни. Тогава броят на патогенните бактерии се увеличава и така много по-често те попадат в уретрата.

 

 

Недостатъчен прием на течности:

 

 

Урината остава много по-концентрирана и съдържа много повече болестотворни бактерии. Също така ако не се приемат достатъчно течности практически не е възможно отмиването на тези бактерии, който полепват по пикочните пътища и  предизвикват възпаления и дразнене.

 

 

Количеството прием на вода за деня може да се определи като умножим нашите килограми по 0,03. Тоест ако тежите петдесет килограма е необходимо да изпивате по литър и половина вода на ден. Тук не се включва приемът на течности под друга форма като например супи, сокове, млека и подобни.

 

 

При изчисляването на дневната доза прием на вода е необходимо да се съобразим също така и с някои съпътстващи ежедневието ни фактори като повишаване на телесната ни температура, повишаване на температурата на околната среда и всякаква дейност предизвикваща обилно потене.

 

 

Захарен диабет: при хора страдащи от този здравословен проблем лигавицата и бактериалната флора на половите органи е променена и това предразполага към подобен род инфекции. Също така много често в урината на болните от диабет има захар, която представлява идеална хранителна среда за размножаването на всякакъв вид бактерии и микроорганизми.

 

 

Неправилният хранителен режим и неправилният начин на живот:

 

 

Заседналият начин на живот, употребата на пикантни, люти храни, многото подправки, както тютюнопушенето и употребата на алкохол нарушават киселинния баланс на лигавиците в човешкия организъм, съответно и на пикочната и полова система. Това води до прекомерно увеличаване на патологичните бактерии и развитието на цистит.

 

 

Менопауза:

 

 

След менопаузата се наблюдава липса на женски полови хормони. Това намалява естествената защита на лигавицата на пикочните пътища и половите органи, което предразполага доста често към боледуване от цистит.

 

 

Остатъчна урина:

 

 

При урологични заболявания се задържа остатъчна урина по пикочните пътища, което образува много влажна среда. Това благоприятства развитието на бактериите и води до възпаление.

 

 

Изкуственото подтискане на уринирането също води до събиране на остатъчна урина, което води до разрастване броя на микроорганизмите, а те дразнят и възпаляват лигавицата на мехура.

 

 

Слаба имунна система или имунна недостатъчност:

 

 

Спадът на имунната система намалява защитата на вагиналната флора и така намалява съпротивата срещу болестотворните бактерии.

 

 

Продължителен прием на антибиотици:

 

 

Продължителната употреба на антибиотици нарушава бактериалната флора на лигавиците в организма и предразполага към прекомерно развитие на бактерии и микроорганизми, което води до раздразнение и възпаление най-често на лигавицата на половите органи и пикочните пътища.

 

 

Преохлаждането в областта на таза също намалява бактериалния баланс на пикочната лигавица, което е фактор, предразполагащ развитието на цистит.

 

 

Последици, усложнения:

 

 

Едно от усложненията при цистит е заболяването пиелонефрит. Причината е, че продължителната инфекция по пикочните пътища и мехура, ако не бъде спряна се пренася нагоре и бактериите достигат до бъбреците, като предизвикват възпаление на тъканите на бъбрека, което също може да стане хронично.

 

 

Обострянето на цистита води до усложнения и развитие на други заболявания като вулвовагинит, ендометрит, простатит и други.

 

 

Друго усложнение е фиброзиране и видоизменяне на тъканта на пикочния мехур. Свиване и сбръчкване на мехура, което причинява смаляване на неговия обем.

 

 

Пробив на стената на пикочния мехур е едно от тежките последици от неизлекуван хроничен цистит.

 

 

Кръв в урината е от най-често срещаните усложнения от цистита:

 

 

Лечение:

 

 

Антибактериалното лечение е най-често използваното средство за борба с цистита. Обаче то може да доведе до дисбактериоза, което  да наруши поведението на имунната система и цялостния баланс на организма. Затова антибиотиците се използват най-вече при преодоляването на острата фаза на цистита.

 

 

За лечение на цистит са много подходящи методите на народната и нетрадиционна медицина основно чрез фитотерапията.

 

 

Превенция:

 

 

Има някои правила, които са особено ефикасни по отношение на предпазването от цистит и предотвратяване хронифицирането на това заболяване.

 

 

  1. Избягвайте охлаждането на таза.
  1. Спазвайте хранителна диета: консумирайте в ограничени количества, а най-добре избягвайте кисели, лютиви, мазни, солени, пържени, мариновани и пикантни (с много подправки) храни.
  2. Не използвайте алуминиеви съдове за готвене и хранене, защото те предизвикват цистит.
  3. Кадмият, който се съдържа в тютюневия дим, също провокира урологични възпаления.
  1. Мощно средство за борба с цистита е колоидното сребро. То подтиска инфекцията и лекува възпалението. Можете да го приемате орално и да го прилагате локално.
  1. Пазете се от настинки и преохлаждане.
  1. Приемайте повече течности.
  1. Ако имате запек направете всичко възможно да започнете да се изхождате нормално.
  1. Избърсването с тоалетна хартия трябва да става в посока към ануса.
  1. Вагиналните промивки могат провокират проявата на цистит.
  1. Спортувайте и правете упражнения за стягане на тазовите мускули.
  1. Не е полезно да стоите с мокри бански на плажа. След излизането от морето или басейна е добре да го смените със сух.
  1. Консумирайте при всяка възможност сок от червени боровинки. Желателно е да приемате поне по една чаша такъв сок за деня. Той предотвратява „залепването” на бактериите по стените на мехура, като увеличава киселинната среда.
  1. Изпразвайте редовно пикочния си мехур. Не се стискайте и не задържайте урината в мехура.
  1. Избягвайте заседналия начин на живот. Раздвижвайте тялото си и по този начин загрявайте организма през 15 – 20 минути.
  1. Премахнете вредните фактори като хроничен стрес, безсъние и хипотермия.
  1. Спазвайте хигиена на половите органи. По време на цикъл сменяйте по-често превръзките и тампоните.
  1. Консумирайте повече растителни храни – плодове, зеленчуци и билков чай.
  1. За да се предпазите от цистит е необходимо вашата имунна система да функционира добре и да е силна. Заради това трябва да излекувате всички хронични възпалителни процеси като ангини, болни зъби, възпаления на синусовата кухина и други подобни.

 

Какво да правим, ако имаме цистит.

 

 

Ето някои полезни съвети за това какво трябва да правите, ако страдате от цистит:

 

 

Желателно е да не се натоварвате и да останете през острата фаза на заболяването легнали в леглото.

 

 

Традиционната и народната медицина препоръчват при цистит да се правят загряващи процедури.

 

 

По време на лечението са забранени: всякакво силно физическо натоварване, полов акт без предпазно средство, кафе, подправки, солени, кисели и лютиви храни, също употребата на алкохол и тютюнопушенето.

 

 

Пийте повече топли течности като чай и компот от плодове. Особено ефикасни са тези от червена боровинка. Отличният ефект на този вид боровинка е признат дори от официалната медицина.Тя има силно антибактериално и противовъзпалително действие. Препоръчително е в острата фаза на цистит да се пие по чаша сок от известната червена боровинка през 30 минути. Трябва да предупредим обаче, че този плод има силно диуретично действие, което е възможно да изпитате известно неудобство, ако се намирате навън.

 

 

Препоръчителните храни при цистит са плодове, зеленчуци и млечни храни.

 

 

Ако имате остри болки трябва да затоплите долната част на корема с топла грейка или да вземете гореща  вана. Загряващите процедури не се препоръчват ако имате кръв в урината, защото това може да увеличи кървенето.

 

 

Добре е да се поддържа топла долната част на гърба. Това можете да направите, като го загреете с топла грейка или се завиете с шал.

 

 

Важно е по време на лечението да се спазва адекватна и здравословна диета.

 

 

Задължително е консумирането на много вода или слаб чай – около три литра дневно. Обилното пиене на течности ще отмие по-бързо патогенните микроорганизми от пикочните пътища и по този начин ще ускори оздравяването.

 

 

Лечението на цистита зависи от неговият стадий и вид. Как точно да се лекувате може да препоръча само вашият уролог. Обикновено специалистите предписват антибактериални, противогъбични, антибиотични диетични и физиотерапевтични средства, както и използването на естествени, природни продукти, които при това заболяване са особено ефикасни.

 

 

Остър, хроничен цистит:

 

 

Както вече споменахме основно циститът бива остър и хроничен.

 

 

Разликата между двата вида е, че острият цистит възниква внезапно и пациентът не е боледувал преди това от такова заболяване.

 

 

Хроничният цистит обикновено е в следствие на нелекувано предишно заболяване. Той се проявява почти винаги когато има някакъв провокатор. Например, ако пациентът се разболее от друга инфекция като настинка, вирусен възпалителен процес, гъбична инфекция, бактериална инфекция, проблеми с гастроинтестиналния тракт (особено при запек, диария и подобни), понижаване на имунната система поради някакво заболяване. Също така при стрес, физическо претоварване, преохлаждане на тялото, неправилно хранене и недостатъчен прием на течности.

 

 

Билкови рецепти:

 

 

Народната медицина препоръчва да се използват отвари от билки като мечо грозде, листа от червена боровинка, лайка, жълт кантарион, живовляк, полски хвощ, блатна тръстика, семена от целина, семена и листа от магданоз, камшик – той има стягащо и тонизиращо тъканите действие и бяла ружа със силно омекотяващо действие.

 

 

Тези отвари комбинирани със затоплящи процедури, седящи вани и подходяща хранителна диета са изключително ефективни при лечение на остри и хронични цистити.

 

 

Домашно лечение:

 

 

Освен методите на традиционната медицина има и много средства от народната медицина. Най-ефикасните методи за домашно лечение са чрез загряване, билкови седящи вани и билкови лекарства от смесени билкови чайове.

 

 

Първо ще се спрем на смесите от различни видове билков чай.

 

 

В домашни условия много лесно можете да си направите ефикасно билково лекарство за лечение на тази цистит, като смесите няколко вида чай. Билките се продават в аптеките и за всяка от тях има описано на опаковката какъв е начинът на приготвяне на чая от нея. Просто следвайте инструкциите и после смесете всички отвари.

 

 

В народната медицина най-често използваните и с най-голям ефект билки  са: семената от магданоз, мечо грозде, бял равнец и червена боровинка. Те имат отличен противовъзпалителен ефект.

 

 

Общи препоръки:

 

 

Ако страдате от цистит особено по време на острата му фаза е препоръчително да останете в леглото.

 

 

Основно методите за лечение на цистит са: приемане на пробиотици, които възстановяват бактериалната флора и по този начин укрепват имунната система; акупунктура; седящи вани, средства за релаксация; соколечение; хомеопатия; фитотерапия; физиотерапия; методи на традиционната медицина с фармацевтични медикаменти; методи на народната медицина със природни средства и други.

 

 

Трябва да се пият много течности – около 3 литра на ден. Те могат да бъдат: пречистена вода, слаб чай, топъл чай от комбинация от билки за лечение на цистит, компот от плодове (особено от червени боровинки), недразнещи пикочната система плодови сокове и подобни.

 

 

Не задържайте уринирането. Ако усещате, че трябва да уринирате, веднага отидете и го направете.

 

 

Посещавайте тоалетната на всеки два часа, макар и да нямате усещане на позиви за уриниране.

 

 

Правилното положение на тялото за напълно изпразване на съдържанието на пикочния мехур е следното: Сяда се на тоалетната чиния така, без да се навеждате напред. Трябва да сте облегнати назад на стената. Тоест леко назад. Това е правилната поза за най-добро изпразване на пикочният мехур.

 

 

Поддържайте чисто и сухо пространството около ануса и половите органи.

 

 

Запомнете: Уринирайте винаги след физическо натоварване и след това измийте гениталиите и ануса.

 

 

Носете памучно бельо. Изкуствените материи дразнят още повече лигавицата, може дори да  я протрият.

 

 

Не използвайте парфюмирани козметични продукти за измиване на половите органи, особено, когато циститът ви е обострен.

 

 

Ако често боледувате от цистит е по-добре да използвате дамски превръзки, отколкото употребата на тампони.

 

 

Хранителният режим също е важен. Трябва да се избягват храни дразнещи пикочния мехур. Такива са лютиви, пикантни, мазни, кисели и солени храни.

 

 

Най-важното е загряването! То се препоръчва и от традиционната и от нетрадиционната медицина. Необходимо е тялото от долната част на гърба до долната част на корема, да се затопля и да остава така  възможно най-дълго. Можете да затопляте тялото и корема например с грейки пълни с топла вода, с електрически възглавници или затоплена тухла, увита в хавлиена кърпа и после да завивате или цялото тяло или от средата на гърба до долната част на корема с одеяло и така да задържате топлината възможно най-дълго. Краката трябва да бъдат винаги топли.

 

 

Друго препоръчително средство са топлите седящи вани, при които към топлата вода е прибавена билкова отвара от комбинация противовъзпалителни и облекчаващи раздразнената пикочна система билки.

 

 

Нагревки:

 

 

Както вече стана ясно, един от най-добрите методи за лечение на опасния цистит е загряването.

 

 

Лечение чрез затопляне със сварени картофи: можете лесно на направите тази процедура у дома. За целта вземете големи картофи и ги сварете с обелката. След това докато е горещо ги обелете и намачкайте с вилица. Сложете внимателно топлото картофено пюре върху една салфетка и наложете в долната зона на вашия корем. Така бихте могли да загреете пикочния мехур. Препоръчва се тази процедура да се направи през нощта, когато сте вече в леглото, за да може затоплящият ефект да продължи възможно най-дълго време.

 

 

Освен коремната област трябва задължително да поддържате непрекъснато и краката си топли. Това може да стане например чрез загряваща електрическа грейка за крака, затоплена тухла или  просто като носите дебели вълнени чорапи.

 

 

Сгряващи вани:

 

 

Особено ефикасни и облекчаващи са топлите седящи вани с билкови отвари. Те намаляват болките. Правила за извършване на седящи вани: продължителността им трябва да бъде между двадесет и четиридесет минути, а топлината на водата да е около четиридесет градуса. Начинът на сядане е важен особено при жените. Сяда се с широко разтворени колене, за да може най-добре да навлезе от водата във влагалището. Може към водата на седящите вани да се добавя и по една – две лъжици оцет, независимо от това, какво друго ще сложите в нея.

 

 

Ето как да си приготвите билкова седяща вана:

 

 

Загряваща вана срещу цистит: при този метод освен загряването, се включват и билкови отвари. Процедурата е много проста. Необходимо е само във вана или в леген с топла вода да добавите отвара от комбинация билки с противовъзпалителен ефект. Например: смесвате по 50 грама невен и лайка, завирате на котлона за петнадесет минути. Прецеждате и добавяте отварата в топлата вода, в която ще правите ваната. После следвате описаните по-горе правила за извършване на процедурата.

 

 

Рецепти от народната медицина

 

 

Предлагаме ви някои класически рецепти от народната медицина, които се прилагат за лечение на цистит. Характерно за него е, че то е доста продължително и обикновено продължава най-малко месец и половина-два, като основната схема на курсовете на лечение са изпълнение за посочения в рецептата период на прием, почивка посочена в рецептата и отново повторение на този цикъл. Курсовете на лечение с народна медицина могат да се комбинират с всякакъв друг вид лечения на цистит.

 

 

Добре е да имаме предвид, че фитотерапевтичните средства от народната медицина не действат веднага. Ефектът при тях идва  две-три седмици, след като сте започнали редовно да приемате съответните билки.

 

 

Важно! Преди да започнете приема на билковите отвари и настойки, с оглед на вашето здраве трябва задължително да се запознаете със противопоказанията на билките, които желаете да приемате.

 

 

Рецепти с лайка: Тази билка е с големи лечебни свойства и намира отлично приложение за борба с цистита. Ето някои от нейните качества, заради които се е наложила като надеждно средство при лечение на възпалението на пикочният мехур. Лайката има много добри антисептични свойства, които пречат на бактериите да проникват свободно в мехура.

 

 

Противовъзпалителното й действие намалява възпалението и отока на лигавицата на мехура и успокоява раздразнената тъкан. Аналгетичните свойства на билката облекчават болките и спазмите на гладката мускулатура на мехура, което допълнително намалява болезненото уриниране.

 

 

Рецепта с лайка №1: Водна настойка от лайка.

 

 

Една лъжица нарязана лайка се добавя, за да се запари към чаша вряла вода. Покриваме за петнадесет минути и прецеждаме. Приема се по една трета чаша за деня докато се храните.

 

 

Рецепта с лайка №2: Седящи вани с лайка.

 

 

Билковите вани с лайка са много ефикасни и то не само в острата фаза на заболяването, но и като профилактика при хроничен цистит. Приготвят се традиционно. Към два литра вода прибавяте няколко лъжици суха и нарязана лайка, завирате и запарвате. След това прецеждате. Изсипвате течността в подходящ съд, например леген и правите седяща вана. С лайка приготвена по същата рецепта можете да измивате половите органи и ануса след ходене до тоалетна. Също така приготвена отварата от лайка е приложима за компреси върху гениталиите.

 

 

Рецепта с лайка №3: половин лъжичка лайка и половин лъжичка полски хвощ се заливат с добре завряла вода. Запарват се за петнадесет минути и се пие по три чаши без значение от храненето.

 

 

Рецепти с магданоз: Друго класическо природно средство за лечение на коментирания цистит е магданозът.

 

 

Рецепта с магданоз №1: облекчава болките. Лечението трябва да продължи два-три месеца. Приготвяне: към една лъжица ситно нарязан пресен магданоз прибавяте няколко цветя невен и няколко стръкчета от жълтурче. Сложете ги в чаша завряла вода и продължете да ги варите на слаб огън около десетина минути. Пиете по една трета чаша сутрин, обед и вечер преди прием на храна.

 

 

Рецепта с магданоз №2: лъжица нарязан пресен магданоз заливате с две чаши студена вода. Сместа кисне около осем-десет часа. За деня се изпива всичко прието в равномерно разпределени дози на няколко пъти.

 

 

Рецепта с магданоз №3: при тази рецепта се използват семената на магданоза.  Лъжичка стрити магданозени семена  се заливат с две чаши студена вода и оставяте да се кисне десет часа. Изпивате в рамките на деня.

 

 

Рецепта с магданоз  №4: два-три пъти за деня приемате изсушени и стрити на прах семена от магданоз в количество на върха на ножа.

 

 

Рецепти с копър: копърът има мощни лечебни свойства. Особено ефективни за възпаление на пикочния мехур са семената от копър. Имат силно антибактерицидно действие. Облекчават възпалението и намаляват болката.

 

 

Рецепта с копър №1: водна настойка от копър. Смелете на прах в кафемелачка изсушени семена от копър. Заврете лъжица копър в чаша вода. Изсипва се в термос и стои така около два часа. Прецедете през през фино сито. Взема се по 100 мл. един-два пъти за деня, в зависимост от тежестта на цистита.

 

 

Рецепта с копър №2: отвара от копър. Както и в предходната рецепта се прави брашно от изсушени семена от копър. Лъжица от него се вари в 200 мл. вряща вода за десетина-петнадесет минути. Прецежда се през гъста марля. Взема се по половин чаша четири-пет пъти дневно. Това се прави между седем и десет дни. Противопоказно е, ако има заболявания на жлъчния мехур.

 

 

Още рецепти:

 

 

Отвари от билкови смеси:

 

 

Билкова отвара №1: Смесваме по две лъжички мечо грозде и равнец; по една лъжичка пъпки от бреза и корени от аир. Всичко това се залива с две чаши вода и ври десетина минути. Махаме от котлона и оставаме да отлежи още един час. Прецеждаме и изпиваме полученото количество разпределено на четири пъти за деня.

 

 

Билкова отвара №2: смесваме равни части от билките – корен от полезното растение женско биле, още корен от пирей, брезови листа, и царевичена коса. Лъжица от изброените смесени билки се попарва с 300 мл завряла вода и се да ври още за петнадесет минути. Изпива се на четири пъти за двадесет и четири часа.

 

 

Билкова отвара №3: смесете равни части от мечо грозде и коса от царевица. Една лъжица от сместа от посочените билки се остава да ври с чаша вода за около петнадесет минути. Изпийте на няколко пъти за деня.

 

 

Билкова отвара №4: смесвате равни части листа от магданоз, копър, жълт кантарион и мащерка. Попарете една лъжица от сместа. Оставете да изстине. Половин чаша е препоръчаната употреба по няколко пъти за деня. Лечението е за двадесет дни. Като на десетия ден се прави почивка от десет дни и тогава се продължава. Облекчението ще дойде още след първата част на курса.

 

 

Билкова отвара №5: смесват се три части листа от червена боровинка и по две части градински чай, трицветна теменуга, смес от корени и листа от глухарче, една част лайка, мента и корен от бяла ружа. Една лъжица от билковата смес се попарва в половин литър вряла вода. Изсипва се и се държи така в отворен термос за около двайсетина минути. После термосът се затваря и ги оставяме вътре още два часа. Пие се по следната схема: първите три дни по четвърт чаша осем пъти на ден. Продължението е по половин чаша четири пъти дневно. Същевременно се прави промивка на половите органи с тоалетен душ от същата отвара, използваното количество за душа е около стотина грама.

 

 

Билкова отвара №6: смесват се по една част листа от евкалипт, невен, жълт кантарион, ехинацея, кореновата част на бял оман заедно с две части листа от червена боровинка, цвят от бял бъз, корени от девисил и три части намачкани плодове от шипка. Смесват се и една лъжица от тях се попарва с половин литър кипяща вода. Това количество се приема между три и четири пъти за деня. Продължителността на курса е месец и половина.

 

 

Билкова отвара №7:  смесват се равни части пъпки от върба и пъпки от топола заедно с цвят от липа, листа от живовляк и семена от магданоз. След това се приготвя водна настойка също както при билкова отвара №6.

 

 

Билкова отвара №8: смесват се две части полски хвощ, листа от червена боровинка, лайка, невен заедно с една част жълтурчета и мента. Приготвя се водна настойка както по метода описан в билкова отвара №6 и се приема месец и половина. Отварата е много подходяща за профилактика на цистита, особено през пролетните и есенни сезони.

 

 

Лечение с мед: Традиционната медицина препоръчва лечение на цистит с мед.

 

 

Рецепта с мед №1: прави се смес едно към едно  от сок от черна ряпа и мед. Половин час след ядене се взема по една лъжица. Това се прави три пъти за деня.

 

 

Рецепта с мед №2: смесват се в равни пропорции натурален пчелен мед и семена от целина. Изяжда се една лъжичка три пъти дневно.

 

 

Просо:

 

 

Особено ефикасно средство за борбата с възпалението при цистит е добре познатото ни просо.

 

 

Предлагаме ви няколко настойки за лечение с просо:

 

 

Настойка от просо №1: за целта трябва да си набавите един трилитров стъклен буркан. Запълнете го със зърна от просо до половината.  Залейте зърната с вряща вода до гърлото на буркана. След това вземете подходяща лъжица и разбъркайте много добре. После трябва да завиете буркана с топла кърпа и отгоре да покриете с одеяло или някаква пухкава тъкан, за да се запази топлината възможно най-дълго. Така затоплен бурканът трябва да престои двадесет и четири часа. На следващият ден се развива. Прецежда се течността от зърната с тензух и получената по този начин настойка може вече да се приема. Дозата е два пъти по половин чаша, докато приготвената от просото течност свърши. След това можете да си приготвите отново. Съхранявайте настойката от просо на хладно и тъмно място.

 

 

Настойка от просо №2: в подходящ съд слагате две лъжици просо и ги изплаквате добре. После заливате просото с една чаша чиста вода и в продължение на не по-малко от двадесет минути триете с ръка между пръстите просените зърна. Това продължава докато водата стане мътна. После прецеждате и пиете тази вода в продължение на три дни по следната схема – първия ден изпивате една чаша, а следващите два дни по половин чаша. Настойката се приготвя всеки ден.

 

 

И още рецепти:

 

 

Лечение с полски хвощ: две лъжици полски хвощ завираме в един литър вода за десет минути. Отстраняваме и запарваме. Оставяме така за още двадесет минути. После прецеждаме. Пие се по една непълна чаша два или три пъти.

 

 

Лечение със семена от копър: смиламе сухи семена от копър в кафемелачка, така че да станат на прах. Полученото брашно попарваме с една чаша вряла вода и слагаме да кисне за един час. Не се прецежда! Пие се всяка сутрин заедно с утайката.

 

 

Лечение с шипка: четири лъжици нарязани корени от шипка се заливат с литър вода и врят петнадесет минути. Охлаждат се и прецеждат. Четирикратно се приема по половин чаша.

 

 

Лечение с живовляк: четири лъжици живовляк се завират в половин литър вода. После се изсипват в термос. Оставят се така една нощ. Да се взема по 100 мл. пет пъти за един ден.

 

 

Лечение със стъбла (дръжки) от череша: прави се чай от две или три стъбла на череша. Няма значение дали са пресни или изсушени.  Заливат се с чаша завряла вода и врат петнадесет минути. Чаят се пие както повечето чайове на празен стомах.

 

 

Лечение с бял равнец: две лъжички се заливат с вряща вода. Оставяме да се запарят. Пие се на четири пъти.

 

 

Лечение със сок от ряпа: сок от ряпа се завира на средна температура за пет минути. Взема се по една две лъжици колкото пъти пожелаете на ден.

 

 

Лечение с жълт кантарион: една лъжица от популярния жълт кантарион, но да е изсушен, се попарва с вряла вода – една чаша и ври петнадесет минути. Охлаждаме. Приема се триразово по една четвърт чаша.

 

 

Лечение с глина: направете гъсто тесто от глина с дебелина сантиметър и половина-два. Нанесете така приготвеното тесто в долната зона на корема. Оставете го да стои там около два часа. Направете това в три последователни дни.

 

 

Лечение с метличина: отвара от метличина. Заврете за тридесет минути една шепа метличина в 300 мл. вода. Количеството се изпива на два пъти за деня, като всяка част се изпива бавно и на малки глътки.

 

 

Лечение с кора от корен от офика: сварете сто грама корен от офика в един литър вода за десетина минути. Пийте от отварата вместо чай. Ефекта започва още на втория ден.

 

 

Лечение със сода за хляб: за успокояване на болезненото уриниране. В подходящ глинен съд налейте един литър кипяща вода. Прибавете една лъжица сода за хляб. Седнете или клекнете върху съда и се завийте с одеяло. Стойте така докато има пара.

 

 

Лечение с жълтурче: двеста грама жълтурче се нарязва и намачква. Поставя се в марля и след това, както е в марлята се слага в трилитров стъклен буркан. Доливаме с гореща вода до гърлото на буркана и покриваме с тензух неговия отвор. Престоява двадесет и осем дни, като ежедневно разбъркваме. Ако на повърхността се появи тънък слой от мухъл, трябва да се обира. След като изминат двадесет и осемте дни, можем да започнем приема: по 50 грама трикратно за деня около 15 минути преди да се храним. Може в началото дозата да се намали малко, за да свикне организма. Този лек  има много добър лечебен ефект не само за цистит, но също за  простатит, бронхит, кашлица, полипи и други възпалителни заболявания.

 

 

Лечение с ехинацея: ехинацеята стимулира производството на интерферон в организма, който има мощно антивирусно, противовъзпалително и укрепващо имунната система действие. Приготвя се запарка от една лъжичка ехинацея, която се залива с 200 грама кипяща вода. Оставя се така за три часа. Употребява се само по половин чаша двукратно – сутрин и вечер. Лечението е 150 дни. Почива се шест месеца и отново се повтаря същото със същата продължителност на курса. Това лечение е подходящо да се прилага и за възпаление на синусите, настинки, грип, херпеси, алергии, ревматоиден артрит, простатит и други.

 

 

Лечение с прясно мляко: правят се горещи седящи вани с прясно мляко. За целта се вземат три литра прясно мляко. Завира се млякото. Половин литър от него се изсипва в леген, останалото наливаме в термос. Прави се седяща вана, като за да се загреете допълнително се завивате с одеяло. Когато млякото започне да изстива доливате по-малко от останалото все още горещо мляко, така че да поддържате оптимална температура на седящата вана. Правите това докато свърши млякото. След приключване на процедурата млякото се оставя в хладилника. На следващия ден отново го завирате и правите седяща вана. Можете да използвате едно  и също мляко три пъти.

 

 

Лечение с бреза: тя е много ефикасна за лечение на цистити. Първо се прави запарка от брезови листа. Приготвяме я по следния начин: Един трилитров буркан се пълни до половината с листа от бреза. Долива се до гърлото с вряща вода. Затваря се буркана и се завива с хавлиена кърпа. Стои така два часа. После се прецежда. След това се затоплят осем-десет литра вода. Изливат се в подходящ леген. Към тях се добавя запарката от брезовите листа и се сяда вътре. Прави се седяща вана на тазовата област. Опитайте се да стоите около 30-40 минути, като от време навреме доливате помалко топла вода, за да поддържате топлината. Ефектът от този лек за цистит понякога се проявява още от първия път.

 

 

Лечение на дете болно от цистит: приготвя се водна настойка от листа от круши. Тя има същите лечебни свойства както тази от Мечо грозде, но е със много приятен вкус.

 

 

Лечение с жен-шен: прилага се основно за укрепване на имунната система при хора страдащи от хроничен цистит. Купуват се капки жен-шен от аптеката. Прилага се следната схема на прием: ежедневно по петнадесет-двадесет капки жен-шен. Правят се курсове от по две седмици след което се почива две седмици и отново се повтаря. Важно: капките не трябва да се приемат през втората част от деня, тоест след обяд и при високо кръвно налягане. Няма ограничение за повторенията на курса на лечение.

 

 

Лечение с прополис и пчелен прашец: за укрепване на имунната система. Приготвя се тинктура от прополис и пчелен прашец. Приема се по следната схема: един месец прием, една седмица почивка и след това  се повтаря. Няма ограничение за броя на циклите на лечение.

 

 

Червена боровинка.

 

 

Най-мощното и признато официално от медицината естествено средство за лечение на опасния цистит е червената боровинка.

 

 

Рецептите от народната медицина с червена боровинка са помогнали на много хора да се излекуват от това неприятно и болезнено заболяване.

 

 

Принципът на действие на червената боровинка е следният: тя предотвратява „залепването” на патологичните бактерии по стените на пикочните пътища и съответно на мехура и по този начин намалява дразненето и възпалението. Особено силно въздействие този вид боровинка има върху бактерията Е.коли, – най-честия причинител на болестта цистит.

 

 

За разлика от антибиотиците, които наред с болестотворните унищожават и полезните бактерии, червената боровинка унищожава само патогенните бактерии.

 

 

За лечебно средство се събират и използват листата и плода на червената боровинка, които имат мощно диуретично и противовъзпалително действие. Те са също силен антиоксидант.

 

 

Рецепта с червена боровинка №1: една лъжица боровинки се изсипва в чаша завряла вода и се запарват за час. Пие се три пъти за деня.

 

 

Рецепта с червени боровинки №2: използване на боровинките в билкова смес за лечение на цистит. Приготвяне на сместа: смесват се в съотношение три части червена боровинка – плод към две части от следните билки – градински чай и нарязани листа и корени от глухарче. Така приготвената смес се прибавя към друга билкова смес, направена в равни количества от ружа, корен от мента и лайка. След като объркате двете смеси вземаме една супена лъжица от билките и слагате в термос. Доливате до горе с вряла вода. Оставяте да кисне един час и пиете по специална схема. Първи ден осем пъти дневно по една четвърт от чашата. Всеки ден намалявате броят на приемите с един, докато стигнете до четири. Отварата става също и за промивка.

 

 

Рецепта с червени боровинки №3: казват, че с тази рецепта ще се отървете от коварния цистит завинаги. Тя е изключително лесна. Просто всеки ден изяждате между половин и един килограм плод от червени боровинки.

 

 

Мечо грозде:

 

 

Един от най-добрите естествени лекове за борба с цистит и всякакви урологични възпаления е мечото грозде. То е много силен антисептик с диуретично действие.

 

 

Рецепта с мечо грозде №1: отвара от мечо грозде. Лъжица мечо грозде се сипва в чаша вода и ври само половин час на водна баня. Следва да се охлади и прецеди. Пиете по лъжица пет-шест пъти за двадесет и четири часа. Тоест по лъжица на всеки половин час – четиридесет минути. Съхранява се на хладно място и се използва както вътрешно, така и за промивка на половите органи и ануса.

 

 

Рецепта с мечо грозде №2: тридесет грама листа от мечо грозде и петнадесет-двадесет грама семена от магданоз се размесват се и ги оставяме да киснат за около шест часа. После завираме за шест минути, отстраняваме и прецеждаме. Употребява се на малки глътки през целия ден.

 

 

Диета при цистит:

 

 

При лечението на болни страдащи от цистит много важно място заема хранителната диета.

 

 

Избягвайте консумирането на големи количества цинк и храни съдържащи много цинк, защото той подтиска имунната система.

 

 

Трябва да се избягва и приема на желязо и храни богати на този елемент. Причината е, че желязото благоприятства и увеличава растежа на бактериите. Интересен факт е, че ако организмът се разболее от някакъв вид бактериална инфекция, тогава тялото, за да възпрепятства развитието на бактериите, започва да складира желязото в далака, черния дроб и костния мозък.

 

 

Задължително трябва да се избягват храни, които дразнят пикочната система и лигавиците. Такива са солените, лютивите, пикантните, мазните, киселите, маринованите храни и храни с много подправки.

 

 

Съобразете вашата хранителна диета с тази за редовен стомах, за да се предотврати наличието на запек, който да провокира или усложни цистита.

 

Свързани статии:

 

Натурални лекове при цистит – ефективни ли са те?

 

При хеморагичен цистит непременно потърсете лекар

 

Изпитани билкови рецепти при цистит

 

 

Източник: Лечител.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Изправете се срещу диабета с тази билка

Изправете се срещу диабета с тази билка

Следваща статия
Синдромът на хранителния дефицит - новата чума

Синдромът на хранителния дефицит - новата чума

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар