Блог

Защо наричат макадамията царица на ядките?

Защо наричат макадамията царица на ядките?

Макадамията (Macadamia Ternifolia) се счита за „царица на ядките”, прави кожата мека и еластична. Тя има анти-ейджинг ефект, съдържа ненаситени мастни киселини и особено ценната за кожата палмитолеинова киселина. Освен това е богата на витамини А, В и Е. Регулира процеса кератенизация ( образуване на кератин в епидермиса) и прави кожата по-издръжлива.
 

 

Ядките на макадамия се считат за най-фините и най-вкусни. Те са сред най-скъпите на света. Добивът им труден, последващата обработка също е сложна и след като търсенето се е повишило, цената остава висока. Освен много високото съдържание на мазнини, (моно- или ненаситени), съдържат още калций, желязо и фосфор. Маслото от макадамия се използва в козметичната индустрия като ексклузивно масло за тяло.
 

 

Макадамията е единственото хранително растение, което произхожда от Австралия и играе значителна роля в търговията в световен мащаб.
 

 

Самото растение е от  фамилията на сем. Proteaceae, което се прочува най-вече заради ядките на макадамията, които всъщност са плодчета на дърветата. Те стигат височина между 5-6 м.  и произвеждат първаначално от горите на  Куинсланд, Австралия, както и от Нова Калейдония.
 

 

Въпреки капризното отглеждане на дърветата, които трудно растат, днес освен Австралия и Нова Зеландия, Хаваите са сред най-големите й износители, наред с ЮАР, Малави,  Кения, Бразилия, Калифорния, Израел, Парагвай.
Около 1857 г. макадамията е открита от ботаниците  Фердинанд фон Мюлер и Валтер Хил, директор на ботаническата градина в Бризбейн,  Австралия. Те го нарекли на техния приятел Джон Макадъм (John MacAdam) и първият вид бил макадамия (Macadamia Ternifolia). 

 

Свързани статии:

Макадамия – полезна за здравето

Ядки за здрав черен дроб

Шам-фъстък – една „щастлива ядка”, която помага на нашето здраве

4 страхотни ядки, които поддържат черния дроб здрав

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Отглеждайте си свой собствен джинджифил безплатно: природна медицина, която е и вкусна!

Отглеждайте си свой собствен джинджифил безплатно: природна медицина, която е и вкусна!

Следваща статия
Суроватка или казеин – вечната дилемата при протеините

Суроватка или казеин – вечната дилемата при протеините

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар