Макадамията (Macadamia Ternifolia) се счита за „царица на ядките”, прави кожата мека и еластична. Тя има анти-ейджинг ефект, съдържа ненаситени мастни киселини и особено ценната за кожата палмитолеинова киселина. Освен това е богата на витамини А, В и Е. Регулира процеса кератенизация ( образуване на кератин в епидермиса) и прави кожата по-издръжлива.
Ядките на макадамия се считат за най-фините и най-вкусни. Те са сред най-скъпите на света. Добивът им труден, последващата обработка също е сложна и след като търсенето се е повишило, цената остава висока. Освен много високото съдържание на мазнини, (моно- или ненаситени), съдържат още калций, желязо и фосфор. Маслото от макадамия се използва в козметичната индустрия като ексклузивно масло за тяло.
Макадамията е единственото хранително растение, което произхожда от Австралия и играе значителна роля в търговията в световен мащаб.
Самото растение е от фамилията на сем. Proteaceae, което се прочува най-вече заради ядките на макадамията, които всъщност са плодчета на дърветата. Те стигат височина между 5-6 м. и произвеждат първаначално от горите на Куинсланд, Австралия, както и от Нова Калейдония.
Въпреки капризното отглеждане на дърветата, които трудно растат, днес освен Австралия и Нова Зеландия, Хаваите са сред най-големите й износители, наред с ЮАР, Малави, Кения, Бразилия, Калифорния, Израел, Парагвай.
Около 1857 г. макадамията е открита от ботаниците Фердинанд фон Мюлер и Валтер Хил, директор на ботаническата градина в Бризбейн, Австралия. Те го нарекли на техния приятел Джон Макадъм (John MacAdam) и първият вид бил макадамия (Macadamia Ternifolia).
Свързани статии:
Макадамия – полезна за здравето
Шам-фъстък – една „щастлива ядка”, която помага на нашето здраве
4 страхотни ядки, които поддържат черния дроб здрав
Автор: zdravnitza.com
Коментари