Блог

Зависими ли сме от фаст фуд? Как да се храним хем вкусно, хем полезно

Зависими ли сме от фаст фуд? Как да се храним хем вкусно, хем полезно

Всичко вкусно е вредно. За съжаление, тази истина почти винаги е справедлива. Вкусът е субективно понятие. Хранителните навици на съвременния човек значително се променят заради широко достъпните изкушения, които съчетават големи порции, ниски цени, достъпност и лесно използване. Най-вкусно ни изглежда това, което сме свикнали да смятаме, че е вкусно. Обичайно това е храната, с която са ни хранили в детството. Доказано е, че вкусовите пристрастия у човека се формират до 6 годишна възраст. Ако детето се храни със здравословна храна, то нея ще смята за вкусна. Ако се храни с вредна /или още по-лошо, тя се дава като награда/ и като възрастен след много години то ще „умира” за нея. Трябва родителите да се замислят колко ще им „струват” в бъдеще семейните посещения в заведенията за бързо хранене.

 

Но вкусовете могат да се изменят и да се възпитават. Здравомислещите хора, особено след някои здравни неблагополучия, преминават на по-здравословно хранене и след време привикват да го смятат за вкусно.

 

Трябва ли да ни застигне диабет или инфаркт, за да се замислим и да променим начина си на хранене? Или можем преди това да намерим здравословни замени?

 

ЧИПС. Най-вредното в чипса са транс-мастните киселини и канцерогените, които се образуват при пърженето, при твърде дългото загряване на растителното масло и при повторната му употреба. Другата опасност е изобилието на сол и на калории /100г чипс ще обогатят менюто ви с около 550 ккал. С какво да го заменим?

 

Пуканките са малко по-некалорийни /100г съдържат 400ккал/ и съхраняват витамините и микроелементити, които са в състава на царевицата. Сред полезните вещества са витамин К /участва в процесите на кръвосъсирването/, витамини от група В /необходими за работата на нервната система, профилактично средство срещу безсъние и депресия/, витамин С /повишава имунитета и предпазва от ранни бръчици/, витамин Д /за здравината на костите/, желязо /против анемия и за добър цвят на лицето/, калий и магнезий /благотворно влияят върху работата на сърцето и обмяната на веществата/, полезни фибри и полифеноли. Но не всичко е така безоблачно – захарта, маслото и другите добавки към пуканките са достатъчно калорични и е нужно да се избягват, а и да не се прекалява с количеството пуканки.

 

Сурови ядки и семена. Съдържат полезни белтъчини и ненаситени мастни киселини, но те ги правят и доста калорични. Допустимата порция от тях е 30 г.

Ястията приготвени в заведенията за бързо хранене не са от най-здравословните.

 

ДЮНЕР. Огромна палачинка, пълна с достатъчно количество месо, пържени картофи, кетчуп, майонеза, поостарели зеленчуци, огромно количество сол и мазнини, на прекалено ниска цена. Месото не е от най-качественото и е от най-евтиното на пазара, а и начинът му на приготвяне не е от най-надеждните. Майонезата – изключително калоричен продукт, богат на транс-мазнини, въглехидрати, оцветители. Кетчупът, както и различните сосове, освен оцветители и вкусови заместители почти няма естествени продукти.

 

Здравословната алтернатива? Успешно можем да си приготвим дюнер, който освен здравословен, може да бъде и много вкусен. Можем да използваме качествено пилешко или свинско филе, бедно на мазнини, пресни зеленчуци и малко сол. Опитайте да замените майонезата с парченце авокадо, богато на целулоза.

 

 

ПИЦА. Често за направата на пица се използват некачествени продукти, много хранителни добавки, ароматизатори, оцветители, модифицирано нишесте, особено в пицата на парче. Сто и осемдесет грама от нея ще изчерпи дневния ви лимит за сол, наситени мазнини, придружени с много калории.

Здравословната алтернатива? Правилно приготвената пица с пълнозърнесто брашно, качествен кашкавал и зеленчуци, малко сол и естествени подправки, може да бъде много вкусна и полезна.

 

ГОЛЯМ И ВКУСЕН ХАМБУРГЕР. Особено богат на сол, транс-мазнини и въглехидрати и ужасно много калории. Обикновено в него има достатъчно пържени картофи, кетчуп и майонеза, плюс мазна пържолка, за да ви осигури ситост поне за половин ден. И достатъчно количество консерванти и емулгатори.

 

Здравословната алтернатива? Пълнозърнесто хлебче, лист зелена салата, малко пресни зеленчуци, пилешко или свинско филе. По-добре е да се откажем от калоричната тежест, наречена пържени картофи.

 

ХОТ-ДОГ. Изключително разпространена бърза закуска, богата отново на вредни мазнини, сол и въглехидрати. Кренвиршът доста често е с неясен произход и съдържание, съдържа по-голямо количество соя, нишесте и добавки, отколкото месо.

 

Здравословната алтернатива? Най-добре направо да го замените с която и да е друга по-здравословна закуска.

 

ПЪРЖЕНИ КАРТОФИ. Миризмата на пържени картофи е сред най-любимите стимулатори на апетита, редом с миризмата на пресен хляб, печено месо и свеж въздух. Освен богати на аромати /те зависят изцяло от това в каква мазнина са пържени картофите/ те съдържат много транс-мазнини и акриламид – получен вследствие на пърженето. Редовната консумация на пържени картофи може да доведе до затлъстяване, диабет, отслабване на костите и мускулите.

 

Само един месец хранене с фаст-фууд може да предизвика болестни промени в черния дроб, по-тежки от предизвиканите от алкохола. Открити са и промени в мозъка, които обясняват проблемите с паметта.

 

И ако все пак ви се наложи да посетите подобно заведение, какво да правите? Постарайте се това да се случва по-рядко. Внимавайте с количеството и не се поддавайте на промоции /още по-голямо количество храна за по-малко пари/. Не изяждайте всичко, дори и малкото меню е прекалено много храна. Изберете най-здравословната храна.

 

1. Салата – заведенията предлагат богат избор от салати, но се откажете от дресинги и топинги /т.е. от всички добавки извън зеленчуците и от сосовете/;

2. Сандвич на грил с пълнозърнесто хлебче;

3. Печени картофи, но ако са печени с бекон, сметана, масло определено са далече от здравословното хранене;

4. Пица – но прескочете видовете с много сирена. Поръчайте пица с тънък блат от пълнозърнесто брашно и изяжте само едно парче.

 

Но ако даже за една седмица изхвърлите от менюто си всички видове фаст-фууд и пакетираните лакомства, това може да бъде първата стъпка към по-здравословен живот, който да предадете и на децата си. Те ще ви бъдат благодарни за това.

 

Д-р Цветанка Янакиева е специалист с дългогодишна практика в областта на спортната медицина, храненето и профилактиката

 

Свързани статии:

Консултантът по хранене Валентин Тасков: Яжте след 11 ч. сутринта и се движете

Храни за здравословно и трайно отслабване – съветите на доктор Оз

 

Автор: zdravoslovnohranene.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
www.calypso.co.uk
Предишна статия
Да научим повече за слънчевото изгаряне

Да научим повече за слънчевото изгаряне

Следваща статия
Законът за благоденствието

Законът за благоденствието

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар