Блог

Жен шен – афродизиак с лечебни функции

Жен шен – афродизиак с лечебни функции

Тази билка е наричана коренът на младостта и енергичността. И всеки е чувал за нея. От векове е разпространена в Китай, а в последното столетие и в Корея, а от известно време е един от най-продаваните здравословни продукти на световния пазар. Става въпрос за жен-шен. Той често присъства в хранителни добавки и енергийни напитки, идеален е за хора, които спортуват активно. В същото време е и афродизиак с лечебни функции.
Може би, най-разпространения е китайският жен-шен (Panax Ginseng). Част е от сем. Аралиеви. Разпространени са още и сибирският жен-шен (Eleutherococcus senticosus), американският жен-шен (Panax quinquefolium), японският жен-шен (Panax japonicum) и други. В родината му Китай, коренът от жен-шен е широко използван като панацея, наричат го „корен на младостта и дълголетието” от 5000 години.

 

Всички полезни свойства на жен-шена се намират в корена му. Това е билка, която расте много бавно (4-6 години), като трупа жинзенозиди (вид сапонини) и гликозиди с уникална структура и действие. Едва тогава количеството им е достатъчно, за да има лечебен ефект.

 

Основната биологично активна съставка на жен-шена са гликозидите, най-вече гликозида жинзенин, който стимулира синтеза на гликоген и понижава нивото на захарта в кръвта.Маслото панаксен укрепва кръвоносните съдове и нормализира сърдечната дейност, а панаксовата киселина ускорява обмяната на веществата.

 

Консумирайки жен-шен можем да си набавим витамин С и всички от групата В, защото е богат на тях, но съдържа още и минерали, алкалоиди, пектин и т.н.

 

Коренът има тонизиращо действие. Повишава аеробния капацитет и аеробната издръжливост. Действа като адаптоген. Кара тялото да избира мастни киселини вместо гликоген при зареждането с енергия. Снижава нивата на хормона кортизол в кръвния поток и става опасен за хора с хипогликемия. Вече навлезли в стомаха активните вещества се придвижват с течностите, преминават постепенно през стените му, дванадесетопръстника и тънките черва. Тази билка ускорява изгарянето на мазнини.

 

Жен-шенът има много полезни качества.Образува в организма Т-килъри, вид клетки на имунната система, които унищожават болестотворните микроорганизми. Невероятен е, защото потиска образуването на ракови клетки, като също така намалява риска от някои видове рак. Препоръчва се на хора, които искат да регулират отделянето на хормоните на стреса, така се стимулира образуването на ендорфини, и се подобрява настроението и самочувствието на човека.

 

Тази билка е наричана още „мъжки корен“, защото помага при еректилна дисфункция. Повишава нивото на тестостерона в организма и на количеството сперматозоиди.

 

Помага при диабет, защото намалява нивото на кръвната захар. Укрепва и сърдечносъдовата система.
Любопитно е, че в малки дози жен-шенът повишава кръвното налягане, а при големи дози го понижава. Специалистите обикновено препоръчват между 1 и 2 грама сух корен Panax ginseng или около 200 мг екстракт дневно за 15-20 дни, последван от месец пауза в приема му. Жен-шенът е честа съставка на чайове, тинктури и хранителни добавки – като сух екстракт, на гранули, таблетки, капсули, прах или течен екстракт.

 

Свързани статии:

Топ 10 здравословни ползи на женшена

Гуарана – повишава либидото и намалява излишните килограми

Плодът на младостта

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
С 40% по-малко направления за изследванията при специалист

С 40% по-малко направления за изследванията при специалист

Следваща статия
Шест доказани народни рецепти при бронхит

Шест доказани народни рецепти при бронхит

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар