Блог

Елексир за пушачи: как да очистите белите си дробове?

Елексир за пушачи: как да очистите белите си дробове?

Повечето хора знаят какво се има предвид под „кашлица на пушач“. Упорита, постоянна кашлица с храчки, която човек получава, когато е пушил дълго време. Това е предупреждение от тялото, че цигареният дим, който се вдишва на дневна база е дразнител за деликатната лигавицата на устата, гърлото, бронхите и белите дробове. Това постоянно дразнене – заедно с ужасно пристрастяване и токсични добавки, които цигарените компании добавят към своите смъртоносни продукти – в крайна сметка може да доведе до рак.

 

Въпреки това, дори ако някой пуши редовно или се опитва да се откаже от цигарите, има няколко начина да остане здрав. Някои от тези начини – заедно с рецепта за прочистване на белия дроб са разгледани по-долу.

 

Грижи за здравето на пушача

 

Съвсем откровено, тютюнопушенето е един от най-нездравословните навици. Според Американската белодробна асоциация тютюнопушенето е виновно за приблизително 90% от всички случаи на рак на белия дроб. Все пак, ако някой продължава да пуши или се опитва постепенно да се откаже, има няколко възможности за избор в начина на живот, които могат да бъдат направени и в известна степен да се минимизират щетите. Това може да включва:

 

Ежедневната консумация на зеленчуци от семейството Алиум, като лук, чесън и праз, чийто силни антиоксидантни свойства може да ви помогнат да сведете до минимум щетите, които тютюневият дим нанася на клетките на дихателната система. Увеличете приема на джинджифил и куркума. Тези две подправки са удивително мощни антиоксиданти, но техните противовъзпалителни свойства също могат да помогнат за намаляване на дразненето на дихателната система от пушенето. Спортувайте редовно и практикувайте упражнения за дълбоко дишане, за да запазите дробовете в добра форма, колкото е възможно. Дихателните упражнения, например, които са свързани с йога практики са добър начин да се помогне за очистване на белите дробове.

 

Елексир за пушачи

 

Съставки:

  • 1 кг лук
  • 1 литър вода
  • 400 г кафява захар
  • 2 чаени лъжички куркума
  • 1 малък корен от джинджифил, обелен

 

Инструкции

Смесете захарта и водата в тенджера и разбъркайте добре, за да се слее. Добавете лука, джинджифил и куркума. След завиране намалете огъня и оставете да къкри, докато течността намалее на половината. Прецедете сместа и изсипете в стъклен буркан с херметичен капак. Съхранява се в хладилник.

 

Дозиране

Взимайте по две супени лъжици сутрин преди закуска и две супени лъжици преди вечеря.

 

Разбира се това не е толкова ефективно, колкото отказването от вредния навик на тютюнопушенето. Въпреки това, този еликсир, благодарение на силните си антиоксидантни свойства, както на джинджифила и куркумата, може поне да помогне да поправите някои от тези вреди и да запазите белите дробове почистени.

 

Свързани статии:

Внимание, бивши и настоящи пушачи: тези 6 храни може да изчистят никотина от телата ви

Чесънът спясява пушачите от рак на белия дроб

Пасивното пушене трайно уврежда артериите на децата

 

Автор: biopogled.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
По колко да ядем, за да не пълнеем

По колко да ядем, за да не пълнеем

Следваща статия
Направете си супер полезна разядка с див чесън

Направете си супер полезна разядка с див чесън

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар