Блог

Пасивното пушене трайно уврежда артериите на децата

Пасивното пушене трайно уврежда артериите на децата

Пасивното пушене причинява трайно увреждане на артериите на децата, което води до преждевременно стареене на кръвоносните им съдове с повече от три години, твърдят учени, цитирани от BBC.

 

Удебеляват се стените на кръвоносните съдове, което само по себе си крие риск от инфаркти и инсулти в по-късна възраст, съобщават учените.

 

Те провели изследване между повече от 2000 деца на възраст от три до 18 години. Резултатите показали, че здравето на децата се уврежда значително, ако и двамата родители пушат.

 

Експерти казват, че няма "безопасно" ниво на излагане на вторичен тютюнев дим, като същевременно е невъзможно да се изключат други странични фактори, които също влияят на здравето.

 

Сканирания с ултразвук са показали как у децата, чиито родители пушат, се получават изменения в стените на основната артерия по врата до главата. Измененията са още по забележими при по-големите деца на прага на зрелостта.

 

„Нашето изследване показва, че пасивното пушене в детството причинява директни и необратими поражения в структурата на артериите", обяснява д-р Шона Гол от Университета в Тасмания. „Родителите или тези, които мислят да станат родители, трябва да спрат да пушат. Това не само ще повлияе добре на тяхното здраве, но също ще предпази здравето на децата им бъдеще", препоръча тя.

 

Съществува хипотеза, че при един родител пушач или при такива, които пушат навън, пораженията не са толкова големи. Няма достатъчно данни, с които тя да бъде потвърдена.

 

Експертите препоръчват на всяка цена децата да бъдат предпазвани от пасивно пушене. Ако не можете да спрете да го правите, поне гледайте да не димите у дома си или в колата. /КРОСС/

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: www.multiplemayhemmamma.com
Предишна статия
Могат ли витамините да ни помогнат да се отървем от депресията?

Могат ли витамините да ни помогнат да се отървем от депресията?

Следваща статия
Здравното министерство ще ограничи достъпа на болните до лечение

Здравното министерство ще ограничи достъпа на болните до лечение

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар