Блог

Екзотичният плод рамбутан: 7 изключителни ползи за здравето

Екзотичният плод рамбутан: 7 изключителни ползи за здравето

Чували ли сте за рамбутан? Дори и да сте, знаете ли какъв е произхода му или какви са ползите за здравето от него?

 

Рамбутан е с родина Индонезия и Малайзия. Името произлиза от малайски / индонезийски. Думата рамбутан означава „космат“ и на двата езика.

 

Рамбутан е много богат на желязо, което е необходимо, за да контролира нивото на кислород в организма. Желязото помага за предотвратяване на умора и замаяност, причинени от анемия. В допълнение, рамбутанът съдържа 4,3% от дневните нужди на фосфор за тялото. Фосфорът филтрира отпадъците в бъбреците,  необходим е за растежа, поддържането и ремонта на всички тъкани и клетки.

 

7 Изключителни ползи за здравето от рамбутан

 

Лек за дизентерия и температура

Кожата на рамбутан може да се използва за лечение на дизентерия и треска. Дизентерията е сериозно заболяване, което засяга червата и отслабва много организма. Нарежете кожата на рамбутан на малки парченца, добавете вода и я оставете да заври. Варете, докато първоначалното количество вода стане на половина. Оставете да изстине и прецедете. Пийте течността два пъти на ден, докато не получите подобрение. Тази напитка помага и при вискока температура.

 

Антиракови свойства

Плодовете рамбутан се състоят от антиоксидантни компоненти. Това не е много известно, но проучване, проведено от Universiti Kebangsaan в Малайзия, относно „антиоксидантните и антипролиферативните активности на негодните за консумация части на избрани тропически плодове“ установи, че рамбутан може да бъде ефективен срещу рака. Кожата и семената на плода са доказали, че са ефективни срещу различни видове рак.

 

Бори се със свободните радикали и бактериите

Съединение, наречено галова киселина, е намерено в кожата на рамбутан. Тази киселина може да направи чудеса за премахване на свободните радикали в клетките. Тя може също така да предпази тялото от щетите, нанесени по време на процеса на окисление. Кожата на рамбутан е изпълнена с антиоксиданти, които са наистина полезни за здравето. Много здравни магазини се възползват от това и продават екстракти от кори на рамбутан като добавки. Антисептичните свойства на рамбутан също бяха доказани при научно изследване в Малайзия. Хранителните стойности на рамбутан помагат за защита на тялото от вредните бактерии и други инфекции, включително и тези, които могат да причинят рак. 

 

Източник на витамини и минерали

Рамбутан има изобилие от витамини и минерали, като например B1, B2, B3, B5, B6, B12, калий, калций, манган, магнезий, желязо, витамин С и фибри. Всичко това е много важно за функционирането на организма и предпазва тялото от щетите от окисление в дългосрочен план.

 

Отстраняване на отпадъци от бъбреците

Друга голяма полезна функция на този удивителен плод е, че той помага при отстраняването на отпадъци от нашите бъбреците. Това се прави с помощта на фосфор, присъстващ в рамбутан. Фосфорът също е от съществено значение за развитието, ремонта и поддържането на тъканите и клетките на тялото.

 

Помага при лечение на диабет

Семената на плода рамбутан притежават собствена сила. При поглъщане, те могат да облекчат болката, която се усеща от пациенти с диабет, особено тези, които страдат от специфично състояние, известно като „захарен диабет“.

 

Подобрява качеството на спермата

Витамин С, на който плодът рамбутан е богат, може да бъде много важен за развитието на сперматозоиди. Възможната липса на витамин С при мъжете може да доведе до неспособност за репродукция. Това състояние може да бъде подобрено с увеличаване приема на витамин С. Помага  за повишаване на качеството и количеството на спермата.
 

Свързани статии:

10 супер здравословни храни, за чието съществуване не сте знаели

Чаят от куркума – напитката на японските дълголетници

Безплодието: 9 заблуди

Бразилски орех стимулира мъжката потентност

 

Автор: biopogled.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Копривата - средство за красота и източник на протеини

Копривата - средство за красота и източник на протеини

Следваща статия
Какво включва добрата хигиена на стъпалата

Какво включва добрата хигиена на стъпалата

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар