Блог

Добавете домати към вашата диета за многобройни ползи за здравето

Добавете домати към вашата диета за многобройни ползи за здравето

Ако сте любител на доматите, независимо дали ги нарязвате за салата, ядете ги цели като сочна лека закуска или ги готвите за сос, можете да сте сигурни, че в допълнение към насладата на техния страхотен вкус, повишавате цялостното си здраве. Проучвания показват, че доматите се борят с образуването на свободни радикали (известни, че причиняват рак), намаляват шансовете ви за рак на дебелото черво и простатата, и дори намаляват кръвното ви налягане!

 

Нека да разгледаме многото начини, по които доматите могат да ви направят по-здрави.

 

Доматите са пълни с антиоксиданти – и това е страхотна новина за хората, преследващи здравето!

 

Антиоксидантите са вещества, които потискат оксидацията, а това може да предотврати или забави някои видове увреждане на клетките. Нещо повече, доматите са пълни с тях!

 

В проучване, публикувано в списание Molecular Nutrition & Food Research, е установено, че „Редовната консумация на домати е свързана с понижен риск от хронични дегенеративни заболявания. Епидемиологични данни потвърждават наблюдаваните здравни ефекти, дължащи се на наличието на различни антиоксидантни молекули като каротеноиди, особено ликопен, аскорбинова киселина, витамин Е и фенолни съединения, по-специално флавоноиди.“

 

Ликопенът в доматите – друг фантастичен усилвател на здравето

 

Доматите са супер-богати на ликопен. Пигмент каротеноид в доматите  е нещото, което им придава красивия, тъмночервен цвят. Ликопенът е чудесен за здравето на костите, а също може да играе решаваща роля за предотвратяване на рак на простатата, белия дроб и рак на стомаха.

 

Наслаждавайте се на вкусни домати за помощ при понижаването на кръвното налягане

 

В двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване, публикувано в American Heart Journal, е демонстрирано, че краткосрочно лечение с богат на антиоксиданти екстракт от домати може да намали кръвното налягане при пациенти с клас-1 хипертония!

 

Участниците в проучването първо са били на плацебо за период от четири седмици, последван от осемседмичен период на лечение с екстракт от домати – 250 мг Lyc-O-Mato – и контролен период от четири седмици с плацебо. Резултатите? Систоличното и диастоличното кръвно налягане са намалели по време на периода на лечение, докато не са показани промени в кръвното налягане в периодите на плацебо.

 

Така че вземете малко вкусни, сочни домати и започнете да готвите – в края на краищата, това е за вашето здраве!

 

Свързани статии:

Доматите пазят от рак и от UV радиация

Соковете от портокал и домати свалят лошия холестерол

Доматите намаляват риска от девет вида рак

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Между 3 и 10% ще е данъкът „вредни храни“

Между 3 и 10% ще е данъкът „вредни храни“

Следваща статия
Коварството на рака на пикочния мехур - няма ранни симптоми и болка

Коварството на рака на пикочния мехур - няма ранни симптоми и болка

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар