Блог

Десет правила за дълга младост

Десет правила за дълга младост

Всеки човек, особено с напредването на възрастта се пита има ли начин да запази младостта си по-дълго? Може ли да си помогнем сами и по какъв начин да го направим?
 

 

Предлагаме на Вашето внимание десет правила/рецепти/ за вечна младост, които съставят основата на здравословния начин на живот.
 

 

Ако съумеем да се придържаме към тези правила, ние няма да се страхуваме от напредването на годинките и ще продължим напред, като направим по- приятно, лесно и значимо нашето земно съществуване.
 

 

1. Дневното меню трябва да бъде съобразено с възрастта на човек.

Ако жените включат в менюто си и похапват по- често черен дроб и орехи, бръчките по лицето им ще се появят доста по- късно.
За хората над 40 е полезен бетакаротинът.
 

След 50 години, калцият поддържа добрата форма на костите, а магнезият- на сърцето.
 

Мъжете, надхвърлили 40 години се нуждаят от селен, който се съдържа в кашкавала, а желаният ефект е да се преодолее ежедневния стрес.
 

След 50 години трябва да се наблегне на консумацията на риба и рибни продукти, тъй като те оказват положително влияние върху функционирането на сърцето и защитават кръвоносните съдове.
 

 

2. Работата е важен елемент, от здравословния начин на живот. 

Много професии крият рискове за здравето, които с напредването на възрастта се проявяват все по- силно. Опитайте се да си намерите подходяща работа за самите вас.
 

Социолозите са на мнение, че има професии, които помагат за съхранението на младостта. Такива професии са тези на свещеника, философа, диригента, художника и повечето професии свързани с изкуство.
 

 

3. Намерете своята половинка, ако досега не сте го направили. 

Любовта- нейното даване и получаване е едно от най- добрите средства за борба със стареенето. Когато човек е влюбен, в неговия организъм се изработва ендорфин, а това е т.нар. хормон на щастието.
 

Този хормон укрепва имунната система и дава тонус на организма.
 

 

4. Не се страхувайте да изразите своята гледна точка по различни въпроси.

Хората, които имат виждане по различни въпроси и не се страхуват да го споделят пред околните, много по- рядко изпадат в депресия и ги наляга лошо настроение, от тези които се носят пасивно по течението на живота.
 

 

5. Не се застоявайте, а се движете.

При всяка възникнала възможност се движете или се отдайте на някакъв вид спорт. Дори и 8 минути дневно занимания със спорт и леки физически натоварвания, удължават живота.
 

В процес на движение се освобождават хормоните на растежа, изработването на които силно намаляват след 30 годишна възраст.
 

 

6. Спете на хладно, в добре проветрено помещение.

Учените са стигнали до извода, че който спи при температура на въздуха ~ 17,18 градуса, запазва младостта си по- дълго.
 

 

7. Хранете се с разнообразна храна, но в умерени количества. Не преяждайте.

Ако, съумеете да приемате вместо обичайните 2500 калории- 1500 калории ще разтоварите клетките и ще ги държите в активност. По този начин, те по- бързо ще се обновяват и организмът ще стане по- устойчив към различни видове заболявания.
 

 

8. За да не ви налегне склероза, тренирайте редовно главния мозък.

От време на време решавайте кръстословици или судоку, играйте шах или табла или друг вид колективни игри, които изискват мисловна дейност. Не посягайте към калкулатора, а смятайте на ум.
 

 

9. Не подтискайте чувствата си и дайте воля на гнева си.

Недейте постоянно да търсите вината в себе си. Споделете с околните какво ви нервира и дали биха могли да ви помогнат по някакъв начин. Ако напрежението се е натрупвало от доста дълго време у вас, дайте свобода на чувствата си. Ако ви се плаче- поплачете си, ако ви идва да изкрещите- направете го. По този начин ще получите облекчение и ще се почувствате по- щастливи.
 

 

10. И все пак не забравяйте, че един живот живеем.

От време навреме се поглезете. Хапнете си или си пийнете от това, от което сте се лишавали дълго време, съобразявайки се с правилата за здравословен начин на живот. Консумирайте го бавно за да се насладите напълно на изживяването.

 

Свързани статии:

Хранителен режим за "вечна младост"

10 правила за вечната красота и младост на всяка жена

3 тибетски рецепти за здраве и младост

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Масло от риган – мощен щит срещу рака

Масло от риган – мощен щит срещу рака

Следваща статия
Пребиотиците подобряват храносмилането и намаляват риска от рак

Пребиотиците подобряват храносмилането и намаляват риска от рак

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар