Блог

Десет най-добри народни мехлема

Десет най-добри народни мехлема

 

Някои хора може би отписват мехлемите като отживелица, но те си остават силно оръжие на народната медицина. Това е особено вярно след като практиката по нашенските аптеките да се приготвят сиропи, тинктури, капки, кремове и др. на място. Мехлемите се използват най-много при рани, екземи, но имат и други приложения. Ето десетте най-добри народни рецепти за мехлеми: 



 
1. При ревматизъм и артрит, а също и при също и при ставни болки се прави мехлем, състоящ се от 10 гр. камфор, 54 гр. медицински вазелин,, 8 гр. парафин и 24 гр. ланолин. Камфорът се получава след обработка на елово масло, добито от игличките и младите клонки на дървото.

 


2. За лекуване на рани и циреи може да се приготви следния мехлем: 15 гр. сухи листа от орех се счукват на прах и се заливат със 100 мл. слънчогледово олио или зехтин. Престоява 7 дни, държи се 3 часа на вряща водна баня, прецежда се 2 пъти през марля, след което ври още 30 мин. Добавя се 15 гр.  восък и се разбърква до изстиване.

 



3. Вземат се 1 част екстракт от листните пъпки на черна топола и 8 части свинска мас и се смесват добре. Полученият мехлем се прилага за втриване при бронхит, астма, полиартрит, камъни в бъбреци, цистит, а също и при простатит.

 


4. Счукани на прах сушени тополови листни пъпки се смесват с краве масло или вазелин ( в съотношение 1: 10). Употребява се при циреи, рани, язви, декубитус ( рани при залежаване).

 



5. Мехлемът от сушени тополови пъпки помага за укрепване на косата и при пърхот. Пригответе съд от йенско стъкло, в който се нареждат слой овча или говежда лой ( от вътрешности), после тополови пъпки и така се редуват, като най-отгоре се поставя лой( суровините са в съотношение 1: 10). Похлупва се и се замазва с тесто. Слага се във фурна – когато сместа кипне, изключва се, след известно време пак се нагрява до кипване и пак се изключва. Прави се в рамките на 24 часа. Горещо се прецежда през марля. 2-3 дни преди измиване на главата ( мие се 1 път на 10 дни) сместа се втрива в корените на главата.

 


6. Един от най-добрите ранозаздряващи мехлеми е по рецепта на руските знахари: 100 гр. растително масло, 8 гр. жълт восък, 5 гр. бял восък, 20 гр. борова смола ( колофон) и 1 гр. тамян, счукан на прах, 1 суп.л. прясно безсолно краве масло – слагат се в тенджерка и врят 10 мин. при постоянно бъркане и отстраняване на пяната. Нанася се на тънък слой върху парченце марля и се нанася върху раната ( независимо дали е прясна или занемарена).

 


7. При екземи пригответе следните съставки: 100 гр. брезов катран, 50 гр. прясно краве мляко и 4 сурови жълтъка. Бъркат се интензивно в продължение на 15 мин. Намазват се засегнатите участци, мехлемът стои известно време и се отмива със затоплена суроватка от кисело мляко.

 



8. При подути крака се препоръчва следния мехлем: стопяват се на водна баня 5 гр. восък, 3 гр. каково масло и 10 гр. ланолин. Загряват се до 60 С 35 гр. бадемово масло и 50 гр. дестилирана вода и се добавят към сместа при постоянно бъркане с миксер ( на най-ниската степен) до пълното изстиване. Накрая се слага 10 гр. масло от клек. Съхранява се на хладно и при нужда се втрива в стъпалата и прасците. Така приготвеният мехлем има трайност 6 месеца.

 


9. Преди повече от 9 века игуменката Св.Хилдегард препоръчва при краста следния мехлем:  листа от песъкиня  ( Padus racemosa) се счукват заедно с прясна свинска сланина. Сместа се загрява, най-добре на водна баня до разтопяване и след изстиване се прецежда чрез изстискване. Мажат се засегнатите места.

 



10. Цинкова мас – тя има много приложения, едно от тях е антисептично при рани. Вземат се цинков оксид ( 1.5 гр) и се оставят настрана. Стопявате на водна баня 3 гр. бял восък, 3 гр. твърд парафин и 22.5 гр. бадемово масло. Отмервате 1.5 гр. от течната смес и я разбърквате много добре с цинковия оксид. Остатъкът от течната мазна смес я прибавяте на порции и бъркате много интензивно, докато изстине. Слагате в кутийка. Срок на годност: 6 месеца, съхранявате на тъмно място.

 

Свързани статии:
 

 

Ускорете процеса на изцеление с мехлем от черен оман

 

Страхотни рецепти за домашен лечебен мехлем против хемороиди

 

Домашна рецепта: перфектен антибактериален, антисептичен и антибиотичен крем

 

 

 

Източник: Здравница

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Най-добрите рецепти за здрав сън

Най-добрите рецепти за здрав сън

Следваща статия
Заменете химиотерапията с джинджифил

Заменете химиотерапията с джинджифил

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар