Блог

Да "настроиш" месечното неразположение според отпуската? Може, но само инцидентно!

Да "настроиш" месечното неразположение според отпуската? Може, но само инцидентно!

Дойде сезонът на летните отпуски. Дамите обаче могат да прекарат почивката не по най-приятния начин, ако точно в този момент ги застигне месечният им цикъл. Затова някои от тях посягат към медикаменти, които отлагат с няколко дни естествения биоритъм. Каква „цена“ за сметка на здравето обаче плащат в този случай, попитахме д-р Антони Ненов, началник на Гинекологичното отделение в столичната Втора АГ болница „Шейново“.

 

„Един от начините за отлагане на менструацията е продължаване приемането на противозачатъчните средства. В този случай жената не спира да пие хапчетата антибебе, когато трябва да свършат, а минава на следващата опаковка. Така се печелят няколко дни“, обясни д-р Ненов.

 

Вторият вид препарати, с който се постига „безоблачна“ отпуска, са т. нар. гестагени (прогестероновите медикаменти). Към тях посягат жени, които не пият противозачатъчни. Ако българката започне да приема гестагени, се гарантира нужният ефект. „Не можем да кажем, че подобно решение трябва да е недопустимо. Но също не е невъзможно да се стигне до хормонални последици върху следващите менструации“, отсече акушер-гинекологът. Просто казано, ако вземеш гестагени еднократно, това е в рамките на допустимото. Но ако зачести като начин за промяна на периода на цикъла, хормоналният баланс сериозно може да се увреди.

 

„Пак ще повторя - не че не могат да се приемат, но не е добре за здравето тези медикаменти да се ползват често“, заяви специалистът.

 

Рискове има и ако гестагените се приемат дълго време, тоест през повече дни, през които жената иска да възпре менструацията си. „Ако пиете лекарството за срок до десетина дни, няма да има проблеми, но ако ги вземате примерно месец или повече - това не е нормално и носи опасните последици! Принципно каквато и да е намеса в биоритмите не е добра“, заяви АГ специалистът. Много по-безобидно е, ако жената приема противозачатъчни и чрез тях отлага месечното неразположение.

 

Свързани статии:

Проучване: екстракт от мащерка - по-ефективен от ибупрофен

Как да се справим по време на цикъл?

Медът от рози укрепва нервите (рецепти)

 

Източник: Труд.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Как се вади трета сливица

Как се вади трета сливица

Следваща статия
6 подправки за борба с рак, намиращи се във всяка кухня

6 подправки за борба с рак, намиращи се във всяка кухня

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар