Блог

Проучване: екстракт от мащерка - по-ефективен от ибупрофен

Проучване: екстракт от мащерка - по-ефективен от ибупрофен

Обширно изследване е установило, че етерично масло от мащерка и неговата съставка тимол може да бъде антисептично средтсво. В действителност, много промивки на устата и антисептични кърпички често съдържат тимол.

 

Ново изследване също е установило, че масло от мащерка намалява болката. Кой би си помислил?

 

Е, в традиционната медицина, са използвали масло от мащерка и други етерични масла, за да помогнат за облекчаване на болката в продължение на векове.

 

Проучване установи, че мащерката „бие“ инбупрофена, когато става въпрос за облекчаване на болката.

 

Изследователи от университет в Иран потвърждават, че мащерката е не само отлична болкоуспокояваща билка, но тя също така намалява и болката при менструация много по-добре от ибупрофен.

 

Учените изследвали 84 жени, които са с болезнена менструация. Младите жени са били на възраст между 18 и 24 години. Всички страдали от първична дисменорея.

 

Първичната дисменорея обикновено се определя като силни спазми, които могат или не могат да бъдат съпътствани с други симптоми, като болки в гърба, гадене, главоболие и световъртеж. Вторична дисменорея обикновено показва болка, която е свързана с друго основно заболяване.

 

Тук учените добавят към определението за първична дисменорея, че тя се появява в рамките на две години от началото на менструацията (менархе). Това е логично, защото болезнена менструация е по-често наблюдавана при по-младите жени в рамките на първите няколко години от началото на мензиса.

 

Други ползи за здравето от мащерка

 

Антисептична: Етеричното масло от мащерка е добър антисептик и предпазва рани и язви от инфекции. Това се дължи главно на наличието на компоненти като кариофилен и камфен в мащерката.

 

Тоник: Това етерично масло също тонизира кръвоносната система, сърцето, храносмилателната система, нервната система, мускулите и кожата, докато ги подсилва и повишава имунитета.

 

Повишава кръвното: Това е много полезно за тези, които страдат от ниско кръвно налягане. Този тип хора са изложени на риск от изпадане в безсъзнание по всяко време. Това масло може да нормализира кръвното налягане, като го повдигне.

 

Антиревматична: Има две основни причини за ревматизъм, артрит и подагра. Първата е неадекватно или възпрепятствано движение, а втората е нарастваща концентрация на токсини като пикочна киселина в кръвта. Етеричното масло от мащерка може да се справи и с двата от тези проблеми. Тъй като е диуретик, който увеличава уринирането и помага при отстраняването на токсините от тялото. В качеството си на стимулант, той стимулира или активира кръвообращението и по този начин решава проблема. И двата начина помагат да се лекува ревматизъм и свързаните с него усожнения, като артрит.

 

Свързани статии:

Масло от мащерка: мощен естествен антибиотик

Дъхавата мащерка –лек срещу болести на стомаха и белия дроб

Медът от мащерка: деликатес и лек

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Кофеинът може да причинява повече проблеми, отколкото си мислите

Кофеинът може да причинява повече проблеми, отколкото си мислите

Следваща статия
Яжте манго – суперплод за добро зрение, перфектна кожа и тънка фигура

Яжте манго – суперплод за добро зрение, перфектна кожа и тънка фигура

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар