Блог

Вредна ли е солта за детските очи?

Вредна ли е солта за детските очи?

Солта е необходима за съществуването на човешкия организъм. Редица естествени продукти съдържат различно количество сол. Известно е, че в средните векове солта се е ценяла почти като златото.
 

 

Ежедневната консумация на сол се свързва с продължителността на човешкото общуване, както е казано в народната поговорка: “За да опознаеш един човек, трябва да изядеш поне една торба сол с него”.
 

 

Човечеството използва солта и за консервация, така че са вредни прекалено осолените туршии, зеле, месо. Все още се дискутира въпросът за оптималното количество сол, която да се добавя за овкусяване на храната. Безспорно е доказано, че по-голямото количество затруднява функциите на сърдечносъдовата и отделителната система и може да е в основата на много хронични заболявания. Приемът на прекомерно количество сол с храната е доказано, че има значение за появата и усложненията на артериалната хипертония, която от своя страна води до болестни промени в съдовете на сърцето, бъбреците и мозъка - следователно и до увреждане на очите, които представляват част от мозъка.
 

 

Традиционно у нас солта се употребява в прекомерно количество, което води до нездравословни навици. Така при децата трябва с особено внимание да се създават хранителни навици със значително ограничение на традиционното осоляване на храната. Тъй като детският организъм се отличава с морфологична незрялост и функционална непълноценност, детските тъкани са по-уязвими при прекалено осоляване на храната. 
 

 

Окото съдържа различни тъкани в сложни анатомично-функционални взаимоотношения и много фини кръвоносни съдове, чието засягане може да даде манифестни зрителни увреждания. Очите както на децата, така и на възрастните се увреждат от солта като част от организма, без да са описани специфични очни увреди.
За солта важи също и поговорката „В дозата е отровата” и както и в редица страни, така и у нас са започнали кампаниии за здравословно хранене, в които задължително се препоръчва ограничаване приема на обикновената готварска сол.
 

 

От друга страна, балансираният прием на йодирана сол като най-подходящ общодостъпен и евтин продукт доставя на организма необходимите количества йод за профилактика на йоддефицитните заболявания сред населението особено в някои региони на нашата страна. Йодът е важен за растежа и развитието на детския организъм, както и за бременните и кърмачките. Препоръчва се ежедневен прием на йодирана сол в количество не повече от 5-6 грама (1 кафена лъжичка). Трябва да внимавате при закупуването на йодирана сол - пакетът да е с валиден срок на годност, да се съхранява на сухо и тъмно място. Йодираната сол се добавя към ястията в края на термичната им обработка, за да не се намали йодното съдържание.

 

Свързани статии:

Солена смърт – българска традиция!

За какво е полезна морската сол

Използвайте морска сол за здраве и красота

 

Автор: 24chasa.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://www.jfhc.co.uk/
Предишна статия
Нови "оръжия" срещу ослепител №1

Нови "оръжия" срещу ослепител №1 - глаукомата

Следваща статия
Активирани води лекуват над 35 вида заболявания

Активирани води лекуват над 35 вида заболявания

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар