Блог

Нови "оръжия" срещу ослепител №1 - глаукомата

Нови "оръжия" срещу ослепител №1

Глаукомата е най-коварното очно заболяване. Тя протича бавно, но отнема от зрението завинаги. Затова офталмолозите казват - каквото вземе глаукомата, лекар не може да го върне. Специалистите са в състояние да стопират прогреса , но не и да възстановят загубеното виждане. От глаукома страдат над 67 млн. души в света, у нас те са около 55 000. Дори в най-развитите страни половината от пациентите не знаят, дори не подозират за заболяването си, тъй като то се издава от незначителни симптоми, на които хората не обръщат внимание. Ключът към справянето с болестта е ранно диагностициране и правилно лечение. 


На провелия се миналата седмица конгрес на Европейската асоциация по катарактална и рефрактивна хирургия в Лондон бяха представени нови методи за диагностика и лечение, които дават по-добри резултати. На форума присъства и пратеник на "Труд".

 

Понякога усещате необичайно напрежение в очите. Появяват се "плуващи" черни точки или "мътнини". Откривате също, че имате временно замъгляване на зрението, налага се често да сменяте очилата си. Застига ви главоболие, виждате цветни кръгове около лампата или монитора.

 

Всичко това са симптоми на глаукомата, които налагат веднага да отидете при офталмолог. Не го ли сторите, стотици очни клетки, които изграждат очния нерв, ще бъдат безвъзвратно унищожени (характерно е за всяка нервна тъкан) от механичния натиск на високото очно налягане. Това е основният рисков фактор, водещ до глаукомата. Както и денонощните му колебания - ако се измерва ту нормално очно налягане, ту повишено. Последиците са увреждане на зрителното поле, заради което част от картината пред очите на пациента изчезва (виж снимките). Коварното е, че в около 10% от случаите може да се развие глаукома дори и при нормално, и при ниско измерено очно налягане. Лечението на заболяването може да се извърши чрез поставянето на капки, чрез глаукомен лазер, има и експериментална терапия с таблетки, което е новост и за България. Радикалната терапия е операцията.

 

Добрата новина е, че модерен хирургичен метод срещу тежкото очно заболяване, който се нарича каналопластика, дава по-добри резултати, отколкото традиционният - т.нар. трабекулектомия (виж таблицата). Това съобщиха специалисти от Германия на офталмологичен конгрес в Лондон миналата седмица. 
При традиционния хирургичен метод върху външната част на окото се "изрязва капаче", така че през него да се "оттича" вътреочната течност, "виновна" за повишеното вътреочно налягане. При модерната хирургична интервенция с миниатюрен катетър се достига до стеснението в т.нар. шлемов канал, който отвежда течността от окото. На мястото на стеснението се поставя "гел", който разширява канала и той отново започва да функционира нормално. Така вътреочното налягане се понижава. Извършват се и други действия, които дават допълнителна сигурност, че каналът няма пак да се "запуши". 

 

Ако трябва да се направи сравнение, то процедурата напомня имплантирането на стент в запушения участък на съда, причинил инфаркт.

 

Модерният инвазивен метод води не само до по-добри резултати, но той е по-щадящ за пациента и възстановява естествения механизъм на отвеждане на вътреочната течност. Просто казано - т. нар. каналопластика постига ефект, копиращ природата. "За извършването обаче е необходима специална апаратура с фиброоптика. А операцията може да направи само обучен хирург, с опитна и прецизна ръка. Скоро методът ще се прилага и в България, тъй като след броени седмици нашата болница ще разполага с нужната апаратура", посочи д-р Анна Ганчева, офталмолог от столичната очна болница "Вижън". Специалистката се занимава с лечението на глаукомата.

 

Установено е, че глаукомата се среща от 4 до 8 пъти по-често при хората с фамилна обремененост, т.е. ако в семейството има застигнат от очното заболяване. Рисков фактор е и женският пол. "Препоръчва се всеки човек над 40 години да отива на профилактичен преглед за наличието на глаукома поне веднъж годишно, тъй като опасността от болестта нараства с възрастта. При хората над 60 години заболеваемостта е 7 пъти по-висока", изброи д-р Ганчева. А ако човек е над 60 г., има съдови проблеми, които са вследствие на атеросклерозата, високо или ниско кръвно налягане, захарен диабет, сърдечно-съдови заболявания или приема кортикостероидни лекарства, то и при него ще се наблюдава влошено изхранване с кръв на зрителния нерв. "За съжаление глаукома напоследък се среща и при млади хора", каза още д-р Ганчева. Нейният съвет е независимо какви оплаквания имате, веднага да отидете на преглед. Особено, ако симптомите са се развили за кратък период от време. "Но и абсолютно никакви проблеми да нямате, това не е успокоително", подчерта д-р Ганчева.
София - Лондон - София

 

Как лекарите я откриват

 

Първата стъпка при откриването на глаукомата е измерването на вътреочното налягане. То се прави чрез апарата тонометър, който "впръсква" въздушна струя в окото. Така едновременно се установява очното налягане и дебелината на предната повърхност на окото - роговицата. Изследването продължава само няколко секунди и безболезнено. На офталмологичния конгрес в Лондон миналата седмица бяха представени предимствата на тонометъра "TX-20P". Такъв има очната болница в холандския град Ротердам, както и в наша столична болница. 
Сред новостите в офталмологичната апаратура е очен скенер, наричан още оптичен кохерентен томограф (OCT) - "Angiovue". Той визуализира и измерва дебелината на различните тъкани в очното дъно - ретината и зрителния нерв. Глаукомата се диагностицира чрез уврежданията на зрителния нерв. Апаратът установява колко изтънял е той и пораженията на болестта върху него. Очаква се скоро точно този нов очен скенер да се появи и в България.
Офталмологията разполага с още едно мощно "оръжие" за откриването на глаукомата - това е апаратът "Октопус". Той показва какво вижда и какво не вижда пациентът. "Октопус" работи на абсолютно нов принцип, който се нарича "пулсар", и се ползва за ранно откриване на уврежданията в зрителното поле. 

 

За диагностиката на глаукомата е задължително и изследването на периферното зрение, което става чрез апарата периметър, припомниха офталмолози в Лондон. 

 

Пациентите трябва да знаят, че лазер се прилага и в лечението на глаукома. Неговата светлина се насочва само към определени пигментни клетки в окото, които се активират и така започват да "изпомпват" и "намаляват" очното налягане, казват офталмолози. Просто казано, този вид терапия се реализира от клетките на собственото ни око и няма странични ефекти. В страни с изключително напреднала медицина, като САЩ, лазерната терапия се прилага още преди да започне лечението с капки. 

 

У нас НЗОК покрива използването на лазер срещу глаукома.

 

Свързани статии:

Глаукомата - тихият крадец на зрението

 

Автор: trud.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://icrcat.com/
Предишна статия
Инес Субашка за здравословния начин на живот

Инес Субашка за здравословния начин на живот

Следваща статия
Вредна ли е солта за детските очи?

Вредна ли е солта за детските очи?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар