Блог

Внимание! Канцерогенно вещество в кафето, пържените картофи и бебешката храна

Внимание! Канцерогенно вещество в кафето, пържените картофи и бебешката храна

Хрупкавата кафява коричка, която се образува върху пържените картофки е неустоима, нали!? Същото се отнася и за препечената филийка. Всъщност точно там се образува един химикал, наречен акриламид, когато захарите и аминокиселините в храни като картофи и зърнени култури се готвят при температура над 150 градуса. Същото се отнася за бисквитите, печеното кафе и дори някои бебешки храни с преработени зърнени култури. Според нов доклад на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), този факт е загриженост за общественото здраве.

 

Знаете ли, че: Акриламидът е химическо съединение, което се използва за производството на пластмасовите опаковки. Той влиза в състава на лаковете, смолите, боите, лепилото и различни течни почистващи препарати. В Германия производителите на пластмасови опаковки са задължени да гарантират, че при контакт на торбичката с хранителните продукти в тях не попада повече от 10 мкг от опасното вещество на килограм продукт.

 

Трябва ли да се тревожите? Ето какво знаят учените досега: лабораторни изследвания върху животни показват, че храна, съдържаща акриламид, може да предизвика ДНК мутации, които увеличават риска от растежа на тумори и разпространението на раковите клетки. Изследвания, включващи хора са стигнали до "ограничени и непоследователни доказателства" за връзките между веществото акриламид и рака. Докато хора изложени на химикала в индустриални условия са страдали от проблеми на нервната система като мускулна слабост или изтръпване на крайниците, количеството в храната е далече по-малко и несравнимо, изтъкват изследователите. При това в индустрията става въпрос за вдишване и контакт с кожата на високи нива на акриламид на работното място, а не за консумацията на храни. За момента е твърде рано да се правят официални препоръки за диетата при хората. Съобщението е един вид „червена лампа” за потенциална опасност.

 

Химията, с която се храним


Барбекю: как да избегнем опасността от рак при печене

 

Учените са раздвоени. Например при кафето изследванията са съсредоточени само върху образуването на акриламид и не се взема под внимание всички други евентуално полезни химически вещества и съединения в напитката. От друга страна, датско изследване показва, че жените, които предпочитат продукти с акриламид, заболяват два пъти по-често от рак на гърдата. Има данни, че акриламидът повишава риска от рак на яйчниците със 79 %, от рак на матката – с 28 % и от рак на бъбреците – с 59 %. В хранителната индустрия знаят, че специална мая, витамин В3, полифеноли, екстракт от розмарин, лимонена и други хранителни киселини могат да намалят синтеза на акриламид.

 

Кафето, моят приятел

 

Въпреки всички неизвестни, ако искате да намалите потенциалния риск и да избегнете химикала, Американското Раково Общество препоръчва да варите картофите, вместо да ги печете или пържете, което води до по-малко образуване на акриламид. Също така не препичайте много филийката хляб. Що се отнася за кафето, акриламидът се среща в по-светлото кафе, защото се формира през първите минути на печене и след това се разгражда като процеса на печене продължава. За предпочитане е по-препеченото ( тъмно или dark roast) кафе. За загрижените родители е препоръчително да избират бебешки храни, които не съдържат преработени зърнени култури като мюсли.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
www.sodahead.com
Предишна статия
Многобройните лечебни свойства  на черницата (рецепти)

Многобройните лечебни свойства на черницата (рецепти)

Следваща статия
Как да се лекуваме според зодията си

Как да се лекуваме според зодията си

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар