Хрупкавата кафява коричка, която се образува върху пържените картофки е неустоима, нали!? Същото се отнася и за препечената филийка. Всъщност точно там се образува един химикал, наречен акриламид, когато захарите и аминокиселините в храни като картофи и зърнени култури се готвят при температура над 150 градуса. Същото се отнася за бисквитите, печеното кафе и дори някои бебешки храни с преработени зърнени култури. Според нов доклад на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), този факт е загриженост за общественото здраве.
Знаете ли, че: Акриламидът е химическо съединение, което се използва за производството на пластмасовите опаковки. Той влиза в състава на лаковете, смолите, боите, лепилото и различни течни почистващи препарати. В Германия производителите на пластмасови опаковки са задължени да гарантират, че при контакт на торбичката с хранителните продукти в тях не попада повече от 10 мкг от опасното вещество на килограм продукт.
Трябва ли да се тревожите? Ето какво знаят учените досега: лабораторни изследвания върху животни показват, че храна, съдържаща акриламид, може да предизвика ДНК мутации, които увеличават риска от растежа на тумори и разпространението на раковите клетки. Изследвания, включващи хора са стигнали до "ограничени и непоследователни доказателства" за връзките между веществото акриламид и рака. Докато хора изложени на химикала в индустриални условия са страдали от проблеми на нервната система като мускулна слабост или изтръпване на крайниците, количеството в храната е далече по-малко и несравнимо, изтъкват изследователите. При това в индустрията става въпрос за вдишване и контакт с кожата на високи нива на акриламид на работното място, а не за консумацията на храни. За момента е твърде рано да се правят официални препоръки за диетата при хората. Съобщението е един вид „червена лампа” за потенциална опасност.
Барбекю: как да избегнем опасността от рак при печене
Учените са раздвоени. Например при кафето изследванията са съсредоточени само върху образуването на акриламид и не се взема под внимание всички други евентуално полезни химически вещества и съединения в напитката. От друга страна, датско изследване показва, че жените, които предпочитат продукти с акриламид, заболяват два пъти по-често от рак на гърдата. Има данни, че акриламидът повишава риска от рак на яйчниците със 79 %, от рак на матката – с 28 % и от рак на бъбреците – с 59 %. В хранителната индустрия знаят, че специална мая, витамин В3, полифеноли, екстракт от розмарин, лимонена и други хранителни киселини могат да намалят синтеза на акриламид.
Въпреки всички неизвестни, ако искате да намалите потенциалния риск и да избегнете химикала, Американското Раково Общество препоръчва да варите картофите, вместо да ги печете или пържете, което води до по-малко образуване на акриламид. Също така не препичайте много филийката хляб. Що се отнася за кафето, акриламидът се среща в по-светлото кафе, защото се формира през първите минути на печене и след това се разгражда като процеса на печене продължава. За предпочитане е по-препеченото ( тъмно или dark roast) кафе. За загрижените родители е препоръчително да избират бебешки храни, които не съдържат преработени зърнени култури като мюсли.
Коментари