Блог

Българинът харчи 6 пъти повече за колата, отколкото за здравето си

Българинът харчи 6 пъти повече за колата, отколкото за здравето си

Отделяме от бюджета си няколко пъти повече средства за поддръжката на личния автомобил, отколкото за превенция и грижа за здравето си, показва проучване по повод Световния ден на здравето 7 април, съобщава Нова телевизия.

 

Според информацията, предоставена от Българския автомобилен съюз, средната обща сума на разходите, които българинът прави за бензинов автомобил, е около 1267 лв. на година. В сумата са включени разходи като задължителните данъци, винетки и застраховки, смяна на гуми, на масла и филтри.

 

 

Други статии:

Пшениченият хляб враг номер 1 за здравето?!

Проф. Чирков: Главата вреди повече на сърцето от цигарите!

Какво е нужно да знаем за ходенето по голямата нужда?

 

 

В същото време по данни на Националния статистически институт за 2012 г. средният разход за здравеопазване, изразходен от едно лице за година, е 212 лв. Съпоставката между двете суми на годишна база показва, че българинът отделя приблизително шест пъти повече средства за поддръжката на автомобила, отколкото за грижа за своето здраве.

 

Според специалисти данните показват, че все още не осъзнаваме важността на грижата за здравето. Чрез тази статистика се цели да се провокират хората да се замислят върху важното значение на превенцията. Всички проучвания показват, че редовната профилактика е водещ фактор за откриването на опасните болести в ранен стадий. Това от своя страна води до тяхното лечение.

 

Погрижи се за здравето си! Запази час онлайн при 217 лекари

 

Изследване на НЗОК пък показва, че миналата година над 3000 българи по-малко са отишли на задължителния годишен профилактичен медицински преглед при своите лични лекари в сравнение с 2012-а. За сметка на това българинът е изключително съвестен по отношение на профилактиката на автомобила си - влага необходимото време и ресурс за преминаването на задължителния технически преглед.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Безплатни операции за българчета със сколиоза от гостуващи хирурзи

Безплатни операции за българчета със сколиоза от гостуващи хирурзи

Следваща статия
Военна болница ще предприеме стъпки за намаляване на разходите

Военна болница ще предприеме стъпки за намаляване на разходите

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар