Блог

Билкови рецепти за прочистване на белите дробове

Билкови рецепти за прочистване на белите дробове

Има няколко билки, които се грижат за прочистването и правилното функциониране на белите дробове. Те действат отхрачващо и стимулират изхвърлянето на жилавия секрет, успокояват носоглътката и прочистват дихателните пътища. В допълнение отпускат мускулите в горната част на дихателната система и по този начин потушават кашлицата. Билките за белите дробове успокояват освобождаването на хистамини и поради това действат успокояващо на лигавицата на дихателния орган.


 

Една от най-полезните билки за бял дроб е евкалиптът. Неслучайно той е една от най-използваните съставки при таблетките за смучене и сиропите за кашлица. Полезните си качества евкалиптът дължи на съставката цинеол, който действа отхрачващо, облекчава кашлицата, намалява набъбването на лигавицата и синусите.


 

В нашата народна медицина една от най-полезните билки за бял дроб е живовлякът. Той се ползва за облекчаване на кашлицата и успокояване на възпалените мембрани. Листата му могат да помогнат за облекчаване на сухата кашлица като увеличават белодробната секреция.


 

Друга полезна от билки за бял дроб е риганът. Той съдържа особено полезните съставки карвакрол и розмаринова киселина, които имат отбъбващо действие и подобряват проходимостта на носоглътката.


 

Белият оман е също една много полезните билки за бял дроб. Той има релаксиращ ефект върху гладката мускулатура на трахеята. Това се дължи на съдържащият се в билката инулин, който успокоява бронхите. Белият оман съдържа също така още една много добра съставка – алантолактон, която има отхрачващо действие. Сред другите много полезни билки за бял дроб са лобелията, белодробният лишей и ментата.


 

Източник: lechitel.net


 

Още:


 

10 растения и билки, с които да излекуваме белите си дробове


 

Упоритата кашлица може да е опасен симптом! 500 000 българи страдат от ХОББ


 

Как сами да се преборим с възпалението на венците


 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://www.jessicalloyd-jones.com/
Предишна статия
5 храни богати на магнезий, които ще направят имунната ви система перфектна

5 храни богати на магнезий, които ще направят имунната ви система перфектна

Следваща статия
Прасковите подобряват значително имунитета и действат чудесно при нервен стомах, болни бъбреци и депресия

Прасковите подобряват значително имунитета и действат чудесно при нервен стомах, болни бъбреци и депресия

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар