Блог

Прасковите подобряват значително имунитета и действат чудесно при нервен стомах, болни бъбреци и депресия

Прасковите подобряват значително имунитета и действат чудесно при нервен стомах, болни бъбреци и депресия

Лечебните свойства на прасковата са познати на хората още от древността. Родината на този сочен и вкусен плод е Китай, където е бил почитан и обожествяван. За древните китайци прасковата е символизирала дълголетието, здравето и безсмъртието, затова богът на дълголетието Шоусин винаги е бил изобразяван с праскова в ръка. Вярвало се е, че редовната й консумация води до безсмъртие.

 

В Европа, където плодът е символ на дълголетието и семейното щастие, най-напред става популярен във Франция и Италия. До 1616 година е имало само мъхести праскови, но градинари-любители създават новия сорт гола праскова, наречена „Нектарина”.

 

По време на Средновековието някои лекари смятали прасковите за отровни и използвали само листата им. Оказва се, че те имат силни целебни свойства. Лечебен и диетичен е и самият плод – съдържа пектин, каротин, етерични масла, органичните киселини лимонена, ябълчна, винена, елемените желязо, калий, фосфор, мед, манган, цинк, магнезий и селен. Прасковите са с високо съдържание на витамин С – само един плод доставя на организма ¾ от необходимата дневна доза. Другите витамини са от групата В, фолиева киселина, витамин РР, Е, К. Костилката съдържа горчиво бадемово масло и витамин В17.

 

Много от ценните вещества в плода се запазват при консервиране, сушене, печене. Благодарение на високото съдържание на калий, прасковите са полезни при аритмия и нарушен сърдечен ритъм. Плодовете имат леко диуретично действие и се препоръчват на хора с високо кръвно налягане. Високото съдържание на витамин С придава на прасковата мощно антиоксидантно действие. Освен че забавят стареенето, плодовете неутрализират ефекта на свободните радикали, с което предпазват организма от образуване на злокачествени заболявания.

 

Прасковите помагат за по-доброто храносмилане. Плодът е изпитано средство против нервен стомах и спомага за стимулират образуването на хемоглобин. Не на последно място прасковите укрепват имунитета. Именно затова те се препоръчват за подсилване на малки деца, възрастни и дълго боледуващи хора. Лечебните свойства на прасковите имат ефект при ревматизъм, болни бъбреци, депресия, бъбречни заболявания и затлъстяване.


 

Източник: ehograf.info


 

Още:


 

Многобройните лечебни качества на кайсиите


 

Кайсиевите ядки лекуват рак, вталяват и разкрасяват


 

За ползите от пъпеша (пречистващи режими и диета с пъпеш)


 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
copypast.ru
Предишна статия
Билкови рецепти за прочистване на белите дробове

Билкови рецепти за прочистване на белите дробове

Следваща статия
Вълшебна рецепта от народната медицина помага стопяване на кисти в щитовидната жлеза, бъбреците, яйчниците и др.

Вълшебна рецепта от народната медицина помага стопяване на кисти в щитовидната жлеза, бъбреците, яйчниците и др.

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар