Кайсията е древен плод – поне на 8000 г. Тя има приятен вкус и много полезни за здравето свойства. Първите сведения за отглеждане на кайсии са открити в древния арменски град Шенчовит, недалеч от Ереван. Там били открити изкопи, които археолозите датирали от 6 000 г. пр. Хр., а за пръв път плодът е споменат преди 4 хиляди години в писмо на китайски гражданин.
Смята се, че първите кайсии са растели в азиатските планини на Хинду Куш, където днес се събират границите на Китай, Афганистан, Пакистан и Таджикистан. Овощните растения са били култивирани за пръв път от древната нация на таджиките. Това бил единственият им източник на захари и през вековете те култивирали сортовете Ходженди и Амери, които в изсушено състояние съдържат до 85% захар.
Учените смятат, че причината за дълголетието на хунзите, които обитават високопланинските части на Северен Пакистан, е редовната консумация на кайсии. Всички местни хора, независимо от възрастта, имали перфектно зрение. Никой не бил чувал за болести като инфаркт, хипертония, рак, висок холестерол, подагра.
Как и какво лекуват кайсиите?
Сърдечно-съдови заболявания, аритмия, хипертония
Пресните кайсии съдържат 305 мг калий, а сушените – до 1717 мг. Това прави плодовете много полезни за хората, които страдат от сърдечно-съдови заболявания, особено при сърдечна недостатъчност и аритмия. Плодовете понижават и кръвното налягане, тъй като съдържат 8,3 мг магнезий. Затова на хипертониците се препоръчват големи количества пресни кайсии.
За тези, които страдат от аритмия, се препоръчва пюре от 5 пресни кайсии, смесено с 1 ч . ч. айран. Тази доза трябва да се изпие в рамките на един ден. Съединенията от групата на флавоноидите (260 мг/100 г) укрепват стените на кръвоносните съдове.
Рак
Кайсиевите ядки имат високо съдържание на витамин В17, известен още като амигдалин. В алтернативната медицина той се използва при терапия на рак. Важно е да се знае, че ядките трябва да се консумират печени.
В книгата си „Силата на кайсиите – как лаетрила излекува моя рак“, авторката Хелън Кюран разказва как сама е излекувала раковото си заболяване чрез лаетрил – търговското наименование на амигдалина. Кюран е страдала от меланома с разсейки в черния дроб, а лекарите й давали не повече от 2-3 месеца живот. Тя се подложила на терапия с кайсиеви ядки, благодарение на които се излекувала.
Американското дружество за борба с рака изтъква, че заради високото си съдържание на каротин, кайсиите намаляват опасността от рак на ларинкса, хранопровода и белите дробове.
Анемия
Кайсиите съдържат 1,4 мг желязо, което ги прави отлично средство за профилактика и лечение на малокръвието. 100 г от плода имат същото действие при кръвотворенето като 250 г черен дроб . Благотворното действие против анемия се дължи и на кобалта и медта в кайсиите.
Стомашни заболявания, язва, гастрит и запек
Кайсиевият сок нормализира киселинността на стомаха и действа благоприятно при колити, съпътствани от метеоризъм и дисбактериоза. Препоръчваната доза е 70-80 мл 6-7 пъти на ден между храненията. Когато не е сезонът на пресния плод, със същото действие е настойката от сушени кайсии. Тя се приготвя като се залеят 100 г ситно нарязани сушени кайсии с 1 л гореща вода. Сместа престоява 6 часа на топло и е готова за консумация.
Лечебните свойства на кайсиите при язви и скрити отоци се дължи на диуретичната им функция. Отварата от кайсии облекчава възпалението на слизестите обвивки на стомашно-чревния тракт. За хората, които страдат от хроничен запек, се препоръчва следното средство: 400 г сушени кайсии и 400 г сушени сини сливи без костилките се смилат. Добавя се 200 г течен мед и се разбърква. Сместа се приема по 1 ч. л. след вечеря, заедно с 1 ч. ч. топла вода.
Простудни заболявания – кашлица, бронхит, ларингит, трахеит
Смята се, че лечебен ефект против простудни заболявания имат ядките на кайсиите. 20 костилки се натрошават, ядките се обелват, изсушават и стриват на прах. Той се консумира 3-4 пъти дневно по 1 ч. л. с мляко или чай. Против простуда, а и за по-бързо възстановяване след боледуване, се препоръчват и самите плодове, тъй като те съдържат 13 мг витамин С.
Влошено зрение
Кайсиите имат високо съдържание на бета каротин, който в организма се трансформира във витамин А. Той е отговорен за доброто зрение. Витаминът участва в състава на зрителния пурпур и образуването на кожата и лигавиците.
Всекидневната консумация натри или повече кайсии понижава риска от макулна дегенерация, съобщава Аrchives of Ophthalmology, базирайки се на резултатите от медицинско изследване. Смята се, че макулната дегенерация е сред основните причини за загуба на зрението при възрастни. Освен за зрението, витамин А засилва имунната ни система, полезен е за очите, косата, кожата, венците и жлезите.
Остеопороза
Кайсията е плодът с най-високо съдържание на калций – 73 мг/100 гр., което ги прави отлично средство при профилактиката на остеопороза. Напоследък учените смятат, че важна роля с борбата с намаляването на костната плътност има химическият елемент бор, който също се съдържа в оранжевите плодове. Той помага на жените в климактериума да запазят нивата си на естроген и ги предпазва от намаляването на костната плътност.
Укрепване на имунитета
Лечебните свойства на кайсиите са известни и за общо укрепване при бременни жени, деца и възрастни хора за подсилване на имунитета. За целта е достатъчно да се консумират по 100-150 г сушени плодове на ден.
Подсилване на мозъчната дейност
Високото съдържание на фосфор (21,1 мг) и магнезий ((8,3 мг) прави кайсиите ценни за активната работа на мозъка. Калцият в плодовете (23,1 мг) пък се препоръчва за нормалната нервно-мускулна възбудимост. В кайсиите има много витамини от група , които ни пазят от депресия и безсъние. Съчетанието между фосфор и магнезий е полезно при хората, подложени на активно умствено натоварване. То подобрява качеството на паметта, споделят agronovinite.com.
Заздравяване на рани
Лечебните свойства на кайсиите включват и по-бързото заздравяване на рани и за облекчаване на възпалени участъци от кожата. За целта трябва да се смеси меката част на 3 кайсии с 1 с. л. сметана и 1 с. л. зехтин. Сместа се поставя на поразените места и трябва да престои три и половина часа.
Специалистите по хранене предупреждават диабетиците, хората с чернодробни проблеми и тези с нарушена функция на щитовидната жлеза да бъдат внимателни с консумацията на кайсии. Те могат да бъдат противопоказни в големи количества, заради високото си съдържание на захар. Трябва да сме предпазливи и със суровите кайсиеви ядки – в тях се съдържа токсично вещество и затова на един прием не трябва да се консумират повече от 20 г ядки.
Още:
Доматите пазят от рак и от UV радиация
5 лесни за отглеждане билки, които борят рака
Как ежедневно да подобряваме здравето си чрез ПЛАЦЕБО
Коментари