Блог

Барбекю: как да избегнем опасността от рак при печене

Барбекю: как да избегнем опасността от рак при печене

Не може без барбекю лятото! Всеки обича аромата на скара, но изследванията показват, че високата температура на грила може да предизвика образуване на канцерогенни вещества в месото - хетероциклен амин (ХА) и полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ). Фактите съвсем не са маловажни! Проучване установява, че хората, които консумират редовно препечено месо на скара, имат с 60% по-голяма вероятност от развитие на рак на панкреаса. Дългото печене може да увеличи риска от рак на стомаха, белия дроб и на гърдата.


 

Но не е нужно да се отказвате от ребърцата! Има лесни начини за здравословно приготвяне на храна на барбекю:


 

Използвайте марината. Проучване от 2008 г. установява, че пикантните маринати намаляват образуването на ХА, така че не се страхувайте да се поръсвате с чили пипер! ( Знаете ли, че Лютите чушки помагат за отлично здраве) Също така, някои подправки са пълни с антиоксиданти, които елиминират ХА в процеса на печене. Едно изследване показва, че добавянето на подправки като мащерка, градински чай (Салвия) и чесън, може да намали количеството на общите ХА с 60%. Уникален в това отношение е розмаринът, който може да намали образуването на канцерогенни съединения с 90 %!


 

ВАЖНО: Изследване установява, че мариноването на месо в продължение на пет часа преди печене, намалява значително антиоксидантната активност на подправките. За да се възползвате от здравословните качества на билките, мариновайте месото около 2 часа в хладилник. Нанесете с четка марината върху месото в последния етап на печене и непосредствено преди сервиране, за допълнително действие на антиоксидантите.


 

Храни, които карат рака да „гладува”


 

Добавете алкохол . На следващото барбекю не забравяйте бира и вино за марината. Мариноване на говеждо месо в червено вино в продължение на шест часа преди печене, намалява канцерогените с 40% според проучване от Университета в Порто в Португалия. Същият ефект е установен при мариноване на месото с качествена бира.


 

9 здравословни причини да пиете бира


 

Намалете топлината. По-високите температури водят до увеличаване на ХА. За предпочитане е да печете месото за по-дълго време, но под температура от 163 градуса, при която ХА започва да се формира. За да се гарантира, че месото е добре сготвено и безопасно за ядене, използвайте термометър и се уверете, че вътрешна температура е поне 70 градуса по Целзий


 

Използвайте микровълнова фурна. Преди да печете месото на скарата, го сложете за минута-две на средна мощност в микровълновата фурна. Учените твърдят, че тази процедура намалява ХА с 90%! Важно е да изхвърлите образувалия се сок, в който се крият вредните съединения.


 

Печете зеленчуци. Печените зеленчуци предлагат същия опушен вкус на скара, но не съдържат канцерогени като месото. Все пак, ако не желаете да ставате вегетарианци, направете шишчета с половинн количество месо и другата половина със зеленчуци, което значително ще намали ХА в лятното барбекю.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://www.infoveto.com/
Предишна статия
Проф. д-р Огнян Колев получи признание от НАСА за върхови постижения

Проф. д-р Огнян Колев получи признание от НАСА за върхови постижения

Следваща статия
Медицинско чудо във Варна: жена с таласемия роди здрави близнаци

Медицинско чудо във Варна: жена с таласемия роди здрави близнаци

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар