Не може без барбекю лятото! Всеки обича аромата на скара, но изследванията показват, че високата температура на грила може да предизвика образуване на канцерогенни вещества в месото - хетероциклен амин (ХА) и полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ). Фактите съвсем не са маловажни! Проучване установява, че хората, които консумират редовно препечено месо на скара, имат с 60% по-голяма вероятност от развитие на рак на панкреаса. Дългото печене може да увеличи риска от рак на стомаха, белия дроб и на гърдата.
Но не е нужно да се отказвате от ребърцата! Има лесни начини за здравословно приготвяне на храна на барбекю:
Използвайте марината. Проучване от 2008 г. установява, че пикантните маринати намаляват образуването на ХА, така че не се страхувайте да се поръсвате с чили пипер! ( Знаете ли, че Лютите чушки помагат за отлично здраве) Също така, някои подправки са пълни с антиоксиданти, които елиминират ХА в процеса на печене. Едно изследване показва, че добавянето на подправки като мащерка, градински чай (Салвия) и чесън, може да намали количеството на общите ХА с 60%. Уникален в това отношение е розмаринът, който може да намали образуването на канцерогенни съединения с 90 %!
ВАЖНО: Изследване установява, че мариноването на месо в продължение на пет часа преди печене, намалява значително антиоксидантната активност на подправките. За да се възползвате от здравословните качества на билките, мариновайте месото около 2 часа в хладилник. Нанесете с четка марината върху месото в последния етап на печене и непосредствено преди сервиране, за допълнително действие на антиоксидантите.
Храни, които карат рака да „гладува”
Добавете алкохол . На следващото барбекю не забравяйте бира и вино за марината. Мариноване на говеждо месо в червено вино в продължение на шест часа преди печене, намалява канцерогените с 40% според проучване от Университета в Порто в Португалия. Същият ефект е установен при мариноване на месото с качествена бира.
9 здравословни причини да пиете бира
Намалете топлината. По-високите температури водят до увеличаване на ХА. За предпочитане е да печете месото за по-дълго време, но под температура от 163 градуса, при която ХА започва да се формира. За да се гарантира, че месото е добре сготвено и безопасно за ядене, използвайте термометър и се уверете, че вътрешна температура е поне 70 градуса по Целзий
Използвайте микровълнова фурна. Преди да печете месото на скарата, го сложете за минута-две на средна мощност в микровълновата фурна. Учените твърдят, че тази процедура намалява ХА с 90%! Важно е да изхвърлите образувалия се сок, в който се крият вредните съединения.
Печете зеленчуци. Печените зеленчуци предлагат същия опушен вкус на скара, но не съдържат канцерогени като месото. Все пак, ако не желаете да ставате вегетарианци, направете шишчета с половинн количество месо и другата половина със зеленчуци, което значително ще намали ХА в лятното барбекю.
Коментари