Блог

Проф. д-р Огнян Колев получи признание от НАСА за върхови постижения

Проф. д-р Огнян Колев получи признание от НАСА за върхови постижения

Български доктор получи сертификат от НАСА за върхови постижения. За първи път в историята си Американската космическа агенция отличава чуждестранен учен за принос в изследванията на центъра в Хюстън, съобщава бТВ.

 

Проф. д-р Огнян Колев е невролог, заместник директор на болница „Св. Наум“, преподавател в Медицинския университет и в още поне десет висши училища, сред които Харвард, Импириъл Колидж в Лондон, Мюнхенския и Тексаския университет.

 

За първи път е поканен в НАСА преди повече от две деситилетия. В космическия център за невронауки той работи по преодоляването на космическата болест. В безтегловност астронавтите губят реална представа за дистанция и положение на тялото, губи се координацията между зрителната и вестибуларната система.

 

„Това е основен проблем при астронавтите – ориентиране по време на полета в космоса. Това е причината да се развие тази космическа болест, която в голям процент от случаите затруднява научната работа по време на полет, а да не говорим, че при някои случаи се проваля и експериментът”, обясни проф. Огнян Колев.

 

Професорът участва в разработването на специален костюм, който чрез вибрации предизвиква усещания в различните части на тялото, в координация с движението в пространството. В момента костюмът се тества от НАСА и от американската военна авиация.

 

Българският невролог неведнъж е получавал покана да работи постоянно за космическата агенция, но не е приел. „Чувството ми за носталгия е по-силно, отколкото изявата в науката”, споделя проф. Огнян Колев.

 

Той прилага в София наученото от изследванията в НАСА. Случвало се и негови пациенти с проблеми във вестибуларния апарат да му дават идеи за работата му с астронавтите.


 

Източник: ehograf.info


 

Още:


 

Как да подпомогнем функцията на хипофизата


 

Квантовата физика казва, че разделението е илюзия


 

Как да развием заложбите в мозъка си, да увеличим интелигентността си и да отключим потенциала си


 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Безплатни прегледи с ултразвуково изследване в инвитро центъра в Токуда ще се провеждат до 25 юли

Безплатни прегледи с ултразвуково изследване в инвитро центъра в Токуда ще се провеждат до 25 юли

Следваща статия
Барбекю: как да избегнем опасността от рак при печене

Барбекю: как да избегнем опасността от рак при печене

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар