Блог

Аяхуаска: Какво трябва да знаете?

Аяхуаска: Какво трябва да знаете?

Аяхуаска – растение, намерено в горите на Амазонка, е привлякло голям интерес от здравни експерти, както и обикновени хора. Откриването на Аяхуаска за отдих или медицински цели от общности в Амазония няма определена дата. Въпреки това, в западния свят се смята, че е била открита от един английски етноботаник, известен като Ричард Спрус. Растението, което попада в организма чрез пиене, се казва, че има способността да променя съзнателно състоянието на индивида за до осем часа.

 

Това растение се състои от две основни съставки, а именно Banisteriopsis caapi, което означава „лоза на душата“ и Chacruna или понякога Chagropanga, което има големи количества ДМТ, психеделично вещество. Интензивността на неговите ефекти върху тялото варират от един човек на друг, някои от които са казват, че са леко стимулирани, докато други получават изключително истински видения. В по-ранни времена се получава и се използва като лекарство или комуникация с шаман. Повечето пъти шаманът ще администрира Аяхуаска по време на церемония на заинтересованите местни жители, които са се събрали, за да опитат напитката.

 

Защо е толкова популярна Аяхуаска?

Дори и с ограничена информация за Аяхуаска, нейната популярност сред хората, които искат да знаят повече за нея, не е намаляла. В действителност, много хора предприемат пътуване, за да изпитат ефектите. Причините, за които искат да получат повече информация или да изпитат действието на това растение, варират от един човек до друг.

 

За медицински специалисти, особено в областта на психотерапията, Аяхуаска е доста интересна и си струва да научите повече за нея. Много здравни експерти са предприели пътуване до Перу, като част от техните академични изследвания, за да разберат повече за халюциногенното растение.

 

За медицината и шаманите растението е канал, през който те се свързват с духове чрез природата, когато те се нуждаят, за да се диагностицира пациент. Безспорно ще откриете много традиционни религии в страни като Бразилия, където се организират събирания, при които напитки от растението се поглъщат като начин да се получи изцеление.

 

За рехабилитация и лечение, Аяхуаска дава възможност да се лекува зависимостта от наркотици с помощта на програми за лечение, които не са агресивни, но ефективни. Програми, които са клинично доказани, че помагат да се идентифицира, както и да се лекува истинската причина за пристрастяването.

 

Интересни подробности за Аяхуаска

Всеки ден се открива нещо ново за Аяхуаска, което прави интересуващите се от растението по-развълнувани. Досега има някои факти за растението, чийто дом е джунглата на Амазонка, които са доста интересни и те включват:

  • Аяхуаска е шамански чай, който се състои от комбинация от лечебни растения. Чаят, който има кафяв цвят и се консумира като част от програмата за лечение на тези, които страдат от наркотична зависимост.
  • Използва се за лечение на психични разстройства като депресия, зависимости и посттравматично стресово разстройство (ПТСР). Има редица цялостни центрове, които успешно използват Аяхуаска терапия за лечение на тези състояния.
  • Аяхуаска осигурява цялостна терапия, която излиза извън рамките на лечението на наркомании и други психични проблеми. Опитът вдъхновява много хора да променят живота си и да започнат самолечение, което води до трансформация на живота.
  • Някои международни изследователски центрове, са признали, че използването на Аяхуаска е популярно сред хората, които търсят алтернативен метод за личностно развитие. Той е описан като отвара, която е идеална за психично почистване, както и детоксикация.

 

Като цяло, свойствата на Аяхуаска все още се проучват от експерти и е вероятно да бъдат открити по-интересни неща за растението и неговите способности за лечение.

 

Свързани статии:

Чудото на България, наречено мурсалски чай – рецепти и съвети

Върнете младостта и здравето с вълшебния тибетски чай

Последна мода: Матча чай

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Как този прост елексир очиства белите дробове от никотин и катрани

Как този прост елексир очиства белите дробове от никотин и катрани

Следваща статия
8 природни заместници на аспирина

8 природни заместници на аспирина

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар