Ново проучване показва ,че увеличената консумация на храни, богати на фибри, намалява риска от сърдечни и коронарни заболявания. Изследователи от университета в Лийд са направили обстоен преглед на данните от 1990 година, които засягат дневния прием на фибри и връзката им със сърдечните заболявания.
Информацията е била взета от шест електронни източника от САЩ, Европа, Япония и Австралия. При проучването са били разгледани богатите на фибри и трудноразградими пълнозърнести храни, обелки от картофи, лесноразградимите бобови растения, ядки, овес, ечемик и зърнени култури, плодове, зеленчуци и други.
Богатите на фибри храни предпазват и от коронарна болест на сърцето
Резултатите от подробните анализи показали, че при увеличен прием на фибри от плодовете, зелечуците и пълнозърнестите храни, значително намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и коронарна болест на сърцето.
Учените смятат и се надяват, че чрез това откритие ще се стимулира консумацията на фибри от различни хранителни източници, като това ще помогне на хората да се предпазят от заболявания на сърдечно-съдовата система.
Свързани статии:
Нахут, леща, боб намаляват лошия холестерол
Роднините на зелето пазят от опасни болести
Как да пречистим дебелото черво по естествен начин
Автор: agronovinite.com
Коментари