Блог

6 убедителни причини да ядем орехи

6 убедителни причина да ядем орехи

Обикновено още в първите дни на месец септември запретваме ръкави и започваме да пълним кошниците с… орехи. Ето защо е време да си припомним за техните уникални по своята същност свойства и да се доверим напълно на фантастичните им лечебни качества:

 

1. Богати са на белтъци

Знаете ли, че орехите са първенци сред всички останали ядки! Те са богат източник на важни хранителни вещества и на белтъци – 100 г орехи доставят толкова белтъци, колкото 70 г месо!

 

2. Същинска съкровищница от витамини и минерали

Орехите съдържат също значителни количества витамини като антиоксидантния витамин Е, фолиева киселина, ниацин, витаимни В6, В1, биотин, както и много минерални вещества – калий, магнезий, цинк, желязо, мед, манган, селен и др.

 

3. Повишават добрия холестерол

Орехите са богати на омега 3-мастни мазнини киселини. Повечето (около 92%) от съдържащите се в тях мастни киселини са поли- и мононенаситени, поради което ядките намаляват лошия холестерол, повишават добрия холестерол и понижават триглицеридите.

 

4. Орехите са мощен антиоксидант

Освен антиоксидантния витамин Е, орехите съдържат широк набор и от други антиоксиданти – селен, флавоноиди, които подпомагат защитата от вредните свободни радикали. Действието им се свързва с процесите на стареенето, катарактата, възникването и развитието на сърдечно-съдовите заболявания, много видове рак, ревматоидния артрит, Паркинсовоновата болест и др. заболявания.

 

5. Предпазват от сърдечно-съдови заболявания

Установено е, че хората, които ядат поне 100 г ядки седмично, имат с 30 % по-ниска заболеваемост от сърдечно-съдови болести в сравнение с тези, които рядко или никога не консумират ядки! Специалистите уверяват, че една шепа ядки дневно (30-40 г) е количество, което може ефективно да съдейства за намаляване на сърдечно-съдовия риск.

 

6. Стимулират умствената дейност

Не случайно орехите са наричани "храна за мозъка". Омега-3 мастните киселини в ядките играят важна роля за оптималното функциониране на мозъчните клетки, което осигурява бистър ум, пъргава мисъл и добра памет.

 

И за финал няколко важни съвета:

• Не забравяйте, че за да запазят ценните си качества, орехите трябва да се консумиратсурови и несолени! 
• За да се избегнат окислителните промени във витамин Е и ненаситените мастни киселини, най-добре е черупките на орехите да се отделят непосредствено преди консумацията. 
• Ако ви се наложи да съхранявате обелените орехи за известно време, това трябва да става в добре затворени стъклени съдове, на тъмно и за кратък период от време.

 

Свързани статии:

Пробвайте диета с орехи за перфектна фигура

Ще полудувате до късно в спалнята, ако хапнете…

Шам фъстъкът може да помогне да избегнете диабет

 

Автор: ladyzone.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
motherearthliving.com
Предишна статия
Рискът от диабет при децата се увеличава, ако те не закусват

Рискът от диабет при децата се увеличава, ако те не закусват

Следваща статия
Изгонете болестите и свалете няколко килограма със соколечение

Изгонете болестите и свалете няколко килограма със соколечение

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар