Блог

5 причини да пълнеем през зимата. Интервю с д-р Мария Николова

5 причини да пълнеем през зимата. Интервю с д-р Мария Николова

Д-р Мария Николова е главен асистент по хранене и диететика към Медицински университет - София

 

- Д-р Николова, защо повечето хора пълнеят през зимата? 

- Разпространено е мнението, че с понижаването на атмосферната температура през зимата, а оттам и на телесната температура, човек се нуждае от повече енергия, за да запази и поддържа топлинния баланс на организма. И това почти винаги се постига с увеличен прием на храна. Впечатлението, че апетитът се увеличава през месеците от ноември до април, не е субективно, наистина е така, и за това има причини. Сред тях са ниските температури, по-късият ден и по-продължителната тъмна част на деня, което се свързва с понижаване на нивата на витамин D в организма, с проявата на сезонни депресии и повишен апетит към въглехидратни храни.

 

- Това универсален механизъм ли е, при всички хора ли се задейства?

- Под влияние на по-малкото дневна светлина епифизата започва да произвежда по-големи количества мелатонин (хормон на съня), който ни прави сънливи, намалява енергията и мотивацията да се впускаме в активни дейности. 
По-високото ниво на хормона на съня също така увеличава апетита. Казано по-просто, когато външните градуси паднат, и температурата на тялото ни също се понижава, а това усещане за студ провокира на биологично ниво механизъм за самосъхранение. Мозъкът получава съобщение, че организмът е заплашен заради липса на достатъчно енергия да не може да поддържа постоянната си температура. В отговор се задейства реакция за бързо набавяне на калории, а най-скоростният й източник са въглехидратите - захари и нишесте, които мигновено освобождават енергия и в крайна сметка се повишава телесната температура, за което тялото жадува.

 

Но ако човек се поддаде на този апетит за сладки храни, рискува да се включи в един омагьосан кръг, при който се консумират много въглехидрати. Това води до рязко повишаване на кръвната захар в организма. Ефектът е, че панкреасът освобождава големи дози инсулин с цел да се овладее повишената кръвна захар. Но след много кратко време човек се чувства отново гладен, защото след пика идва рязкото спадане на нивата на глюкозата.

 

- И отново търси нещо сладко?

- Да, посяга към нова порция въглехидрати. Но това не е единственият проблем. Обичайно приемът на големи количества вафли, пасти, шоколади, бисквити и други подобни храни вкарва в организма ни и големи количества наситени и трансмастни киселини на фона на липсващи полезни и необходими мононенаситени и полиненаситени мастни киселини.

 

- Очевидно днес този еволюционен механизъм за защита от преохлаждане не е така нужен, както в далечното минало, но щом мозъкът ни подтиква да ядем, трудно ще устоим?

- Това, че тялото изпраща информация "топли ме", не означава, че е необходимо да се приемат високовъглехидратни мазни храни. Технически всяка храна ще засили метаболизма и ще помогне на тялото да повиши телесната си температура.

 

- На никого не му се яде зелена салата, когато му е студено.

- В културно отношение ние наистина не сме научени да възприемаме салатите и плодовете като зимна храна. Първо, защото те са по-оскъдни през студения сезон, но и защото свързваме зимата с по-богати, по-тежки ястия. Не на последно място в представите ни е дълбоко вкоренено, че това е време, изпълнено с обредно-празнични събития и пищни трапези.

 

- А защо късият ден изостря апетита?

- За много хора мрачните, кратки зимни дни са източник на понижено настроение и сезонни афективни разстройства. До 6% от хората страдат от този вид депресия, причинена от липса  на слънчева светлина, което се случва по едно и също време всяка година. Когато се увеличават тъмните часове на денонощието, се променя биологичният часовник на тялото.

 

- Какво се случва?

- Понижават се нивата на мозъчния невротрансмитер серотонин, който с основание е наричан хормон на щастието. Обичайно страдащите от сезонните афективни разстройства хора са с ниски плазмени нива на серотонин. Но организмът се стреми към баланс и понеже приемът на високовъглехидратни храни рязко повишава и нивата на серотонина, много хора превръщат храненето в механизъм за самолечение. Нещо повече, когато се стъмва рано, мнозина остават за по-дълго вкъщи, чувстват се по-изолирани и обикновено са по-гладни, с потиснато настроение, което повлиява и хранителните навици. Така че, когато е тъмно и мрачно, хората просто са склонни да ядат повече.

 

- И да изразходват по-малко енергия?

- Ако не се движим и не спортуваме, от една страна, сме с повишен апетит, от друга, сме с понижен енергоразход. Което в крайна сметка води до повишаване на телесното тегло. Почти без изключение физическата активност през зимата намалява. Основната причина е, че по-късите дни и студът ни карат да избягваме престоя на открито. А навън човек изразходва повече енергия, в затворените помещения е по-склонен към пасивност. 

 

Пък и през зимата не всички видове спорт и упражнения са достъпни, дори ходенето пеш е затруднено заради сняг и поледици. Но има и един допълнителен неблагоприятен ефект - физическите упражнения помагат за повишаване на
нивата на серотонин, а когато ограничим активността си, изпадаме в лошо настроение или мрачни мисли и сме склонни да се "утешаваме" с храна. И в крайна сметка се нахвърляме на по-тежка, висококалорична и с по-ниска биологична стойност храна особено по празниците. Резултатът - трупаме нездравословни запаси от бяла мастна тъкан.

 

- Каква е разликата между нея и другата, кафява мазнина, от която не се пълнее?

- Излишната енергия, калориите, които трупаме от прекомерно за нивото на двигателната ни активност хранене, се складира в нещо като депо. Тези тлъстини са всъщност бялата мастна тъкан. Докато кафявата обичайно изгаря натрупаните в нея калории с цел те да се освободят като топлина. Като правило  бялата мастна тъкан съхранява енергията под формата на запас, кафявата изгаря калории, превръщайки ги в топлина. В праисторическите времена зимните месеци са били свързани с глад. Една от теориите е, че ние сме генетично програмирани да се увеличат мастните депа през есента, което ни помага да оцелеем в периодите на глад. Известна е като Хипотезата за пестеливия генотип.

 

Проблемът е, че днес за оцеляването си вече не е нужно да съхраняваме резерв от мазнини - имаме на разположение изобилие от храна през цялата година. Презастраховката срещу глад в онзи биологичен смисъл, който еволюцията е вложила, вече не е условие за оцеляване. На практика не можем да използваме натрупаните резервни мазнини. И въпреки че нашите гени благоприятстват съхраняването на мазнини, можем да коригираме това, като правим правилен избор на храни. Как? Като се насочваме към храни, които са нискоенергийни.

 

- По какъв друг начин можем да опазим фигурата си от генетично заложения механизъм за запасяване с енергия?

- Нови проучвания сочат, че ниските нива на витамин D (слънчевия витамин) биха могли да повлияят неблагоприятно на нашето тегло през зимата. Витамин D се синтезира в организма под действието на слънчевата светлина, но през зимата има по-кратка светла част на денонощието. Рядко се застояваме навън, а и сме дебело облечени, омотани с шалове, ръцете - в ръкавици, така кожата ни почти не вижда слънце. Предварителните проучвания показват, че хората с ниски нива на витамин D са склонни да трупат повече мазнини, макар и все още да се търси точният механизъм за ефекта. Оказва се, че липсата на витамин D намалява разграждането на мазнините и води до натрупването им под форма на депа. Многобройни проучвания установяват ниски нива на витамин D при хора с наднормено тегло и затлъстяване. Затова се препоръчва по-висок прием на витамин D през зимата под форма на добавки или от храни, които са източници на витамина.

 

- Кои са тези храни?

- Основно мазна риба, рибено масло, яйца или храни, обогатени допълнително с витамин D, като различни видове зърнени храни с витамин D, мляко с витамин D и други обогатени храни.

 

Свързани статии:

Как да се храним, за да подготвим организма за зимата

Ефикасно отслабване със солена вода

Хитрини за отслабване от цял свят

5 прости тибетски упражнения за отслабване и подмладяване

Здравословно и трайно отслабване с билки (рецепти)

 

Автор: 24chasa.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Три естествени средства за премахване на брадавици

Три естествени средства за премахване на брадавици

Следваща статия
Ефективен, дезинфекциращ домашен сапун

Ефективен, дезинфекциращ домашен сапун

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар