Блог

5 изненадващи ползи за здравето от кафето

5 изненадващи ползи за здравето от кафето

Днес ще разберете повече за това, какво сутрешното ви кафе може да направи за вас. За много от нас кафето се е превърнало във важна част от нашето ежедневие – независимо дали това е първото кафе сутрин или следобедното. Въпреки това, кафето е много повече от просто една „инжекция“ кофеин.

 

Тук са 5 интересни, а в някои случаи, изненадващи здравни ползи от пиенето на кафе, които няма да оставят горчив вкус в устата ви!

 

Изгаряне на калории

Кафето е свързано с повишено изгаряне на калории по време и след тренировка. Според проучване на спортисти, които консумират еквивалента на 350 мл кафе преди тренировка, имат средно увеличение с 15% в калориите, изгорени по време на и до 3 часа след физически упражнения. Не само това, но тези, които пият 1-2 чаши на ден, може да имат засилване на метаболизма, независимо дали се упражняват или не.

 

Подобрена функция на мозъка

Пиенето на кафе кара мозъка да произвежда редица химикали, повишаващи функцията на мозъка, както и предотвратява производството на други, като аденозин. Това позволява на мозъка да произвежда други невротрансмитери, като допамин и норепинефрин, които са свързани с повишена мозъчна функция и подобрени реакционни времена. Има и доказателства, които предполагат, че кафето дори може да подобри вашата дългосрочна памет!

 

Нисък риск от рак

Друго изненадващо предимство на кафето е връзката му с намален риск от някои видове рак, по-специално на черния дроб и рак на дебелото черво. Проучванията показват, че хората, които редовно пият кафе, имат намален риск от рак, с над 40% за рак на черния дроб и до намаляване с 60% за рак на простатата.

 

Хранителни вещества и антиоксиданти

Удивително, но кафето може да ви дава повече от препоръчителната дневна доза (RDA) на хранителни вещества и антиоксиданти, отколкото някои от плодовете и зеленчуците, които ядете. Само една чаша кафе съдържа 11% от вашата RDA за рибофлавин, 3% от вашия RDA на калий и 2% от вашия RDA за магнезий и ниацин.

 

По-малък риск от депресия

Кафето също е свързано с ниски нива на депресия, особено при жените. Тази връзка се свежда до факта, че кафето увеличава производството на мозъчни химикали, такива като допамин и серотонин. Научните изследвания показват, че хората, които пият 2-4 чаши кафе на ден имат по-малък риск.

 

С всички тези ползи за здравето, можете да се чувствате по-добре, когато се отдавате на кафето си. Независимо дали пиете кафе, за да се запазите фокусирани и съсредоточени или просто за да се насладите на вкуса, вече знаете за някои допълнителни ползи.

 

Свързани статии:

Кафето, моят приятел

С какво да заменим чашата кафе

Суперхрани, които можете да добавите към кафето си

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
6 подправки за борба с рак, намиращи се във всяка кухня

6 подправки за борба с рак, намиращи се във всяка кухня

Следваща статия
Отвара от мащерка лекува гастрит, колит и язва

Отвара от мащерка лекува гастрит, колит и язва

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар