Всичко създадено от природата има своите полезни свойства. Включително и семките на повечето плодове и зеленчуци, които консумираме ежедневно, и за съжаление изхвърляме в кофата за боклук. Представяме ви ползите от семките на динята, които повечето от нас пренебрегват и избутват в края на чинията.
За кожата
Ненаситените мастни киселини в динените семки поддържат кожата хидратирана, гладка, мека и тонизирана. Някои хора дори третират успешно акне и друго проблеми с кжата с тях.
Както всички знаем, антиоксидантите са чудодейни за подмладяването на кожата. Динените семки съдържат достатъчно за подобен ефект – през лятото е достатъчно да хапвате около 1-2 шепи семки от диня (разбира се заедно с динята) на седмица.
Маслото от динени семки е още по-полезно за кожата, защото то съдържа само най-благоприятните за кожата вещества, извлечени от семките. Често то се използва като съставка в бебешките олиа. Оставя кожата хидратирана и мека.
Приложението на маслото също премахва излишния себум, мръсотията и натрупванията в порите на кожата, за да я остави чиста и да я отърве от акнето.
Недоказано е все още, но някои от съставките в динените семки предпазват кожата от някои специфични типове рак на кожата, както и инфекции.
За тялото
Тялото ни се нуждае от незаменими аминокиселини, които обаче не може да произвежда само. Динените семки съдържат някои от тези важни вещества, като аргинин и лизин. Лизинът помага в усвояването на калция, а аргинина улеснява метаболизма, полезен е за сърдечно-съдовата система и сексуалното здраве.
Семките на динята са чудесен източник на магнезий – в 100 г от тях се съдържа малко над препоръчваната дневна доза. Всички знаме за какво е полезен магнезият - регулира кръвното налягане, подобрява метаболизма и е полезен при лечението на сърдечно-съдови заболявания.
Семките на динята съдържат мултивитамини В под формата на ниацин, фолиева киселина, тиамин, рибофлавин, витамин В6 и пантотенова киселина. Витамините от тази група са изключително важни за поддържане на нервната и имунната система.
Много хора използват семките за лечение и облекчаване на симптомите на диабет. В 1 литър вода се варят шепа семки от диня за 45 минути. Така приготвената течност се пие всеки ден като чай.
Една чаша сушени динени семки съдържат около 50 г мазнини (включително омега-6 мастни киселини), което представлява 80% от дневната препоръчителна доза. Богати са и на протеини. Така семките се превръщат в чудесен източник на калории и енергия.
За косата
Както споменахме по-рано, семките от диня съдържат прилично количество протеини, които пък спомагат косата ни да изглежа здрава и лъскава. Тези протеини съдържат важни аминокиселини - лизин, аргинин, триптофан и глутаминова киселина, от които тялото се нуждае, за да поддържа блясъка и здравината на косъма.
В допълнение към ползите закожата, маслото от динени семки може да се използва и за косата. Леката му текстура не запушва порите на кожата и скалпа, осигурявайки хидратация и подобряване на растежа на косъма.
Свързани статии:
Диня и пъпеш-мощните диуретици
Ябълковият оцет – чудесен еликсир за здравето
Автор: ladyzone.bg
Коментари