Блог

Ще дават европейска здравна карта и онлайн

Ще дават европейска здравна карта и онлайн

До месец осигурените българи ще могат да подават документите си за европейска здравна карта онлайн, съобщиха за "Труд" експерти.

 

Картата е от изключително значение, защото гарантира правото на безплатна спешна и неотложна помощ в ЕС, Македония, а от 1 юни - и в Сърбия.

 

В момента формулярите за картата може да се подават във всички клонове на банка ДСК и в офисите на фирмата, спечелила обществената поръчка за изработването (пълният списък на местата е посочен на сайта на здравната каса). С нововъведението осигуреният ще си спести едно ходене - за подаването на документите. Той ще трябва само да отиде в посочения от него офис (а кой да е той ще отбелязва, докато онлайн подава документите си), за да си вземе картата, когато е готова, обясниха експерти. Изработването става в срок до 15 дни.

 

Още статии:

Как да пречистим кръвта си по естествен начин

10 неща, които да изхвърлим при пролетното почистване – номер 6 е просто задължително!

Какво не знаем за бананите

 

Очаква се през 2016 г. да влезе в сила евродиректива, според която ще ползваме една здравна карта както за лечение в нашата страна, така и в ЕС. Т.е. новият документ ще е две в едно, което означава, че дотогава България трябва да е изградила електронно здравеопазване. Засега обаче е предвидено единствено от есента т.г. при влизането в болница пациентът да се "чекира" с личната си карта чрез специално устройство. Същото ще извършва и при изписването. Така касата ще плаща за лечение само в "маркирания" период.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Карагенан - Е-то, което може да причини рак

Карагенан - Е-то, което може да причини рак

Следваща статия
След 35 г. се увеличава шансът за близнаци

След 35 г. се увеличава шансът за близнаци

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар