Блог

Карагенан - Е-то, което може да причини рак

Карагенан - Е-то, което може да причини рак

Здравословното хранене е полезно, но дори то може да крие рискове за здравето. Много от производителите на храни (дори на органични храни!) добавят "карагенан" в кисело мляко, шоколад, колбаси, сирене, соево мляко и дори сладолед в опитите си да предложат варианти с ниско съдържание на мазнини. Не сте чували за карагенан? Той се крие в етикета като Е-407. На пръв поглед това желиращо средство, което се добива от червени водорасли в топлите морета, звучи като нещо полезно или поне безобидно за здравето Световната здравна организация го е обявила за безвреден. Редица учени, обаче, оспорват това решение от дълги години...

 

Преди да коментираме опасностите, нека накратко разберем защо Е-407 е на почит в хранителната промишленост. Основно карагенан замества нуждата от надписа „Разклатете преди употреба”. Желиращите му способности помагат на соевото мляко да не се утаява, на обезмасленото мляко и сирене да не се „разпадат”. (Защо да изберем соево мляко може да научите от Млякото е вредно за здравето или пък не?) Готовите супи и пудинги получават приятна кремообразна консистенция, използва се за производството на желирани бонбони. Уникално свойство на карагенан е способността му да свързва под формата на устойчив гел от 20 до 120 пъти повече вода от собствената му маса! Така производителите на месни колбаси могат да намалят основните суровини за сметка на съдържанието на вода! Самият карагенан няма хранителна стойност, макар произходът му от водорасли да създава усещане, че е полезен. Добавя се още в пастата за зъби и в козметичните кремове.

 

След като все повече изследвания твърдят, че добавката не е толкова безвредна, Световната здравна организация препоръча храни, съдържащи карагенан, да не се консумират от бременни и малки деца. Спорове „за” и „против” текат относно редица вещества, които се употребяват от хранителната индустрия, и здравият разум подсказва поне да подхождаме внимателно към тях. (Може да научите и за друга противоречива добавка: Още шокиращи факти за аспартама).

 

Въпреки че е получен от естествен източник , карагенан е разрушителен за храносмилателната система и предизвика имунен отговор, подобен на този, когато тялото ви е нападната от патогени като салмонела. "Карагенан предсказуемо причинява възпаление, което може да доведе до язви и кървене ", обяснява професор Тобакман, която изследва добавката в Университета на Илинойс. Тя казва, че хранителната съставка дразни чрез активиране на имунен отговор, който води до възпаление. Възпалението може да доведе първоначално до нещо толкова незначително като подут корем, но също може да прерасне в синдром на дразнимото черво и други свързани заболявания. Нейното проучване показа връзка между карагенан и рак на стомашно-чревния тракт в лабораторни животни. Експериментите,  които са финансирани от Националния институт по здравеопазване в САЩ, изследват ефекта на карагенан за развитие на болести като улцерозен колит и диабет. Тези открития не са новост – още в началото на 60-те години , изследователите са започнали да свързват съставката със стомашно-чревни заболявания в лабораторни животни, включително и рак на дебелото черво.

 

Научете още: Как да се предпазим от бактериите в хладилника

 

В САЩ съществува обществено движение, което подготвя национална петиция до властите за забрана на карагенан. Редица производители вече специално изписват на своите продукти (като соеви млека), че не съдържат карагенан. Законодателството в САЩ за органични храни в момента позволява включването на карагенан, докато изключва ГМО и синтетични добавки. Становището на Научния комитет по храните към Европейската комисия е, че карагенан в препоръчителните дози е безопасен, но все пак потвърждава, че въз основа на наличната информация, не е препоръчително да се използва карагенан или преработени водорасли в храни за кърмачета.

 

В момента тече нова дискусия- дали карегенан, който се добива предимно от водорасли в Тихия океан, може да е радиоактивно замърсен след инцидента във Фукушима. Дори да е напълно безвреден, добре е да сте информирани, че наличието на карагенан/Е-407/ често означава повече скрита вода и измамна консистенция на хранителните продукти.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Какво трябва да знаем за репелентите срещу насекоми

Какво трябва да знаем за репелентите срещу насекоми

Следваща статия
Ще дават европейска здравна карта и онлайн

Ще дават европейска здравна карта и онлайн

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар