Блог

Шофьори на таксита вместо линейки?

Шофьори на таксита вместо линейки?

БЧК започва да обучава 80 таксиметрови шофьори за парамедици, които да оказват долекарска помощ пише в. Труд. Проектът “Активна грижа” е по европейски образец и се осъществява съвместно със сдружение “Клуб Активна сигурност”.


 

Идеята е при спешен случай на място да може да пристигне таксиметров шофьор - парамедик, който да окаже първа помощ. Той ще държи непрекъсната връзка със Спешна помощ и колцентъра на проекта. На разположение ще има още хеликоптер и мотоциклети. Екипите ще реагират и при случаи, за които Спешна помощ прецени, че се нуждае от съдействие.


 

Над 90 лекари и 40 медсестри от големи болници са готови да започнат работа в столичната Спешна помощ от понеделник, обяви заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков пред Би Ти Ви. На помощ ще дойдат и 4 екипа медици от общинските болници, съобщи кметицата Йорданка Фандъкова.


 

Екип от лекар, сестра и шофьор, които дежурят в Дупница и Сапарева баня, има готовност да прати спешният център в Кюстендил на помощ в столицата. Шефката на отделението д-р Анелия Георгиева не скри неодобрението си да се командироват екипи от провинцията в София: “Как един шофьор от провинцията ще знае адресите по столичните квартали и ще е в състояние да пристигне до 17-ата минута на повикването? Второ – скъпо е, само дневните на командирования са 20 лв. за ден.”


 

Служителите в Спешния център в Стара Загора обявиха, че са готови да подадат оставки, ако министърът на здравеопазването не оттегли заповедта си за командировка в София. Спешна помощ в Търговище отказва да праща екипи към столицата, защото така ще се оголи техният регион. Протести обещаха и от Спешна помощ в Шумен. В последните дни в Пловдив нови 7 души са напуснали. Толкова са си тръгнали от началото на годината и в Спешна помощ в Стара Загора, като е назначен само един нов кадър. Сред напусналите е д-р Бари Ауин, който се върнал в родината си Сирия, раздирана от война. Тук той е работил за 800 лева.


 

По-късно вчера здравната министърка д-р Таня Андреева уточни, че няма да се наложи да бъдат командировани медици от страната, а в Спешна помощ в София вече се оттегляли подадени оставки.


 

Още:

Как да открием дали страдаме от вътрешна гъбична инфекция

Храни, които избелват усмивката по естествен начин

Седемте най-големи лъжи на хранителната индустрия

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
www.vesti.bg
Предишна статия
9 невероятни приложения на ябълковия оцет, които просто трябва да знаете

9 невероятни приложения на ябълковия оцет, които просто трябва да знаете

Следваща статия
Ако цигарите поскъпнат, пушачите ще намалеят

Ако цигарите поскъпнат, пушачите ще намалеят

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар