Блог

Ако цигарите поскъпнат, пушачите ще намалеят

Ако цигарите поскъпнат, пушачите ще намалеят

Поскъпването на цигарите е сред основните причини, които дават тласък за отказване от тютюнопушенето. Това заяви д-р Маша Гавраилова, експерт в "Коалиция за живот без тютюнев дим", като се позова на проучвания сред пушачите.


 

И след като производителите сега сами определят цените на тютюневите изделия, единственият начин държавата да влияе върху тях е чрез акциза, който им налага. "За съжаление в последните години този акциз не беше увеличаван, заради което и цените са запазиха", обясни д-р Гавраилова, цитирана от в. Труд. Тя даде пример, че при по-драстичното увеличение на цигарите, станало през 2010 г., имало сериозен отлив сред пушачите.


 

Втората причина, поради която хората спират да пушат, са здравословните проблеми. По-младите не ги усещат толкова драстично, но заболяванията се проявяват по-сериозно след 40-ата година в зависимост от "стажа" на пушене и интензивността, с която сме палили цигарите. Най-често се засяга белият дроб и сърдечно-съдовата система. И така може да се стигне до рак на белия дроб, чести пневмонии, инфаркти и инсулти.


 

Важно е да се отбележи, че няма орган, който да не е засегнат от тютюневия дим, защото всъщност вредните вещества се съдържат именно в дима, който дишаме, а не в това, че просто държим цигара в устата си.


 

Година след като влезе в сила забраната за пушене на закрити обществени места, пушачите намаляха с 3%. Дали тенденцията се е запазила и на втората година, не е ясно, защото липсват нови проучвания. "Въпросът обаче е мерките да са комплексни, защото истинската цел е да се предпазят другите, които не пушат", допълва д-р Гавраилова. Тя припомни, че увреждания могат да получат и пасивните пушачи. И в семейства, в които единият пуши, другият, който само диша дима, може да се разболее тежко.


 

"Има законова забрана да се пуши в закрити обществени места, но тя не се спазва навсякъде. И една от причините е неефективният контрол, защото има заведения с повече от 10 акта, но въпреки това продължават да работят", обясни д-р Гавраилова. Тя разказа, че преди ден на горещия телефон позвънил баща на бебе, чието кръщене празнували в заведение, а там се пушело. Нищо че освен техните гости други празнували детски рожден ден.


 

Заради това е много важен контролът, както и възможността и други органи извън здравните инспекции да правят проверки като агенцията за безопасност на храните или инспекцията по труда. Техните експерти могат да влизат например в предприятията, където здравни инспектори не проверяват от години, уточни д-р Гавраилова.

 

Как да спрем цигарите?

- Определете си дата, на която ще спрете цигарите отведнъж. Постепенното намаляване няма да ви свърши работа.

- Скъсайте с изкушението. Изхвърлете цигарите. Скрийте пепелниците.

- Пийте повече вода и други течности. Хапнете парче плод, резенче лимон. Това ще прочисти организма ви.

- Правете физически упражнения – качвайте се само по стълбите, играйте гимнастика, плувайте....

- Сменете навиците си – любимата кръчма със сигурност ще усили желанието ви да пушите.

- Дори една цигара е твърде много. Не си позволявайте “само” една, защото това ще ви провали.

- Без цигари ще спестите повече пари. С тях си купете подарък или си позволете награда.

- Изстрадайте изкушението да закусите. Ако се безпокоите, че ще напълнеете - наблегнете на плодовете и зеленчуците. Те ще ангажират устата и ръцете ви.

- Не мислете за цял живот без цигари. Просто мислете за днес. И ще изкарате деня, без да пушите.

Съветите са на експертите от “Коалиция за живот без тютюнев дим”.


 

Още:

10 растения и билки, с които да излекуваме белите си дробове

12 причини, които ни карат да ядем повече

Японско лечение с вода

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://nethealthsite.com/
Предишна статия
Шофьори на таксита вместо линейки?

Шофьори на таксита вместо линейки?

Следваща статия
Какво се крие зад дислексията – синдрома на гениите?

Какво се крие зад дислексията – синдрома на гениите?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар