Блог

Чудодеен извор лекува нерви, очи и кожа

Чудодеен извор лекува нерви, очи и кожа

В близост до Стрелча, на около един километър, се намира естествен минерален извор „Банчето”, от който извира вода с изключителни качества заради съдържанието на газ радон, каза пред „Фокус” Благой Атанасов, отговорник за обекта. „Водата е много полезна за възстановяване и лечение на неврологични, костни, ставни и гинекологични заболявания, както и за кожното заболяване псориазис и за очни заболявания. Температурата на извора е между 29 и 31 градуса. Характерно за него е, че той представлява заградено съоръжение, което по медицински препоръки е човек да се къпе без бански, тъй като в това се изразява силата на лечебните свойства. Тоест, контактът с кожата на човека е от изключителна важност”, каза още Атанасов.

 

Той уточни, че местата са ограничени, защото дебитът на водата не е толкова голям, че да може да се използва за много хора. „Капацитетът на „Банчето” е 60 души, а хубавото при този извор е, че съчетанието вода и пряк допир със слънцето създава допълнителни условия за лечението на кожни и неврологични заболявания”, каза също експертът. Община Стрелча е предприела действия за увеличаване на броя на посетителите и е кандидатствала за средства по програмата за развитие и растеж на регионите. Получено е финансиране за изграждане на втори басейн. Строителните дейности текат в момента, като ангажимента от страна на строителите е те да приключат до края на месец септември и през следващия сезон в местността да има два басейна. „Единият ще бъде предоставен за ползване на жените, а другият за ползване от мъжете, тъй като сега заради изчакването се създават неудобства. За лечението в извора е важна е неподвижността на човек, докато прави процедурата, която от своя страна не трябва да трае повече от един час. Това от своя страна позволява повече хора да влизат и излизат и да ползват извора. Курсът на лечение изисква 10 процедури, а цените са 3 лева и включват ползването на шезлонг. Лечението на практика става чрез масаж на нервните окончания на кожата, който се получава от полепналите мехурчета от газа радон. Самият извор се намира в средата на басейна и оттам спокойно може да се пие вода, да си мият очите, а възстановяването и релакса са невероятни. Има хора, които идват редовно, дори такива от чужбина, които наемат квартири в Стрелча и си правят процедурите”, добави още Благой Атанасов.

 

Автор: marica.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://www.strelcha.bg/
Предишна статия
Как да се предпазим от нитратите?

Как да се предпазим от нитратите?

Следваща статия
5 дни трае следваканционната депресия

5 дни трае следваканционната депресия

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар