Консумирането на зеленчуци в найлонови пликове крие риск от натравяне с нитрити, пише в една от книгите си д-р Емилова. Затова у дома може да вземем предпазни мерки, които да елиминират риска от приемане на нитрати и производни съединения.
Нитратите сами по себе си не са опасни за организма. Над определени нива те разширяват кръвоносните съдове и намаляват кръвното. Това обаче не води до проблеми, ако се консумират с мярка. При температурно или химическо взаимодействие те се превръщат в нитрити и стават хемотоксин. По този начин те проникват в организма и се свързват с хемоглобина като блокират функцията му да се свързва с кислорода. По този начин се блокира дишането на клетъчно-кръвно ниво. Така, след като в организма са проникнали нитрити, се появява гадене, задушаване, диария, посиняване, чувства се замайване, обща слабост, сърцебиене, понякога има и припадъци.
Състоянието е описано като метхемоглобинемия. В Германия то е установено при малки деца, хранени със спанак, който е бил съхраняван в съмнителни условия. Затова съхранението на зеленчуците и продуктите е от сериозно значение. То обаче не е единственият фактор. Добре е да имаме и друга техника на безопасност, ако искаме да се предпазим.
Няколко прости правила за предпазване от нитратите
- Листните зеленчуци трябва да ги избираме свежи, тъмнозелени и по-дребни. Защото се натрупват нитрати в тях, което води до по-бързо увяхване и поява на жълти петна.
- Затварянето им в найлонова торба и оставянето им на слънце или на топло място, създава среда за нитрити.
- Ако ги съхраним в хладилника или в камерата, няма да се предизвика проблем, освен за вкусовите качества и водното съдържание на зеленчука.
- Преди ядене може да накиснем листните зеленчуци в студена вода за 30 мин. (след 15 мин. сменяме водата) и накрая ги изплакваме. Нитратите са разтворими и осмозата може да ги изкара навън.
- При листните зеленчуци нитратите най-често се срещат при проводящите цеви (кочана) и фотосинтезиращата площ (външните листа) .Най–добре е кочани и външни листа да се отстраняват.
- Смята се, че витамин С има ефект за инхибиране на превръщането от нитрати в нитрити. Затова се препоръчва зеленчуците да се комбинират с цитруси и домати, или други плодове и зеленчуци с високо съдържание на витамин С.
- Най-добре е да съхраняваме зеленчуците в хладилника и фризера, но не за повече от половин година.
Против нитрати, не използвайте найлонови пликове и не размразявайте в микровълнова
- Не използвайте найлоновите пликове, освен ако не са за вакуумиране и замразяване, и не размразявайте в микровълнова, най-добре размразяването да е на стайна температура.
- Заинтересувайте се от съдържанието на нитрати в питейната вода във вашия град, при нужда я заменете с минерална.
- Може да накисвате и други рискови продукти като месото. Картофи, тиквички и подобни зеленчуци режете наполовина при накисване. Краставици, картофи и тиквички най–добре ги обелете, защото нитрати се съдържат най-много в кората.
- Ако варите зеленчуци, изливайте първата вода, след като е станала вече гореща.
За справяне с нитратите помага накисването на зеленчуците
- Внимавайте с колбаси и консерви.
- Обърнете внимание на външния вид – зеленчукът с повече нитрати омеква по бързо и се втечнява.
- Когато купувате зеленчуци, избирайте тези, които са здрави, чисти, свежи, твърди, без неприятен мирис и вкус.
Вредните ефекти от нитратите са потвърдени, но механизмът на увреждане не е доказан. Въпреки това, малко повече предпазливост, и добра хигиена на храненето, никога не е излишна.
Полезни навици могат както да улеснят готвенето и работата в кухнята, както и да предпазят здравето ни. Нитратите съществуват, но от нас самите зависи дали кошмарът на техните вредни въздействия ще остане за нас само лош спомен от миналото.
Автор: agronovinite.com
Коментари