Блог

Четири билки, които имат противовъзпалително, болкоуспокояващо и противоспастично действие

Четири билки, които имат противовъзпалително, болкоуспокояващо и противоспастично действие

Няколко представителя на голямата група етерично-маслени растения се прилагат за лечение на стомашно-чревни възпаления, придружени от колики и болка. В състава на етеричното масло на тези растения влизат терпенови или фенилпропанови съединения, които определят лечебното им действие. Така например ментата, чубрицата, риганът, градинският чай, кимионът съдържат пръстения монотерпени с много добро противовъзпалително действие при възпаление на устната кухина, стомаха, червата, белите дробове и др. Лайката, която съдържа сесквитерпени, се използва освен в горепосочените случаи и при възпаление и на други лигавици, при язвена болест, главоболие, подтиснатост и др.
 

 

Съдържащите етерични масла части от растенията се използват като извлеци със студена вода, като запарки за инхалации, промивки, гаргара или като чай. Използват се и изолираните от тях етерични масла и твърдият преципитат, получен при охлаждане на етеричните масла. Например от ментата се употребяват листата на растението, ментовото масло и ментолът, които имат различно приложение: чай от листа — при смущения в храносмилането, ментово масло — при гадене, ментол - при мигрена, хрема, простуда.
 

 

Лайка - Matricaria Chamomilla

Най-добре е да се използва извлек, получен на студено (10 чаени лъжички билка се залива с 500 мл. студена вода. След 8 часа се прецежда и се изпива за 1 - 2 дни). Може да се използва и запарка за вътрешно и външно приложение — 2—3 cупени лъжици билка се залива с 250 мл. вряща вода и престоява в затворен съд 1 час. Чаят се изпива на два пъти.
 

 

Босилек — Ocimum basilicum L.

Билката се употребява за възбуждане на апетита, за лечение на хронични колити, гастрити и ентерити (особено придружени от колики). Намира приложение и при кашлица и бронхиална астма. Препоръчва се при възпаление на пикочните пътища, при зъбобол, хрема, ангина. Дрогата влиза в състава на препарати за лечение на кашлица, чревни колики и др.

Прилага се под формата на отвара от 1—2 чаени лъжички билка на 250 см3 вода, която се изпива за 1 ден.
 

 

Гледичия — Gleditsia triacanthos L.

Листата са употребяват за лечение на спастични състояния и колики, при язвена болест, колит, бронхиална астма, спазми на жлъчните и пикочните пътища и др. Плодовете с обвивката оказват слабително действие при хроничен запек.

Използва се запарка от младите листа при дневна доза 1 чаена лъжичка листа на 250 мл. вода.
 

 

Маточина - Melissa officinalis

Действието на листата е болкоуспокояващо, спазмолитично върху гладката мускулатура и нервно тонизиращо и ободряващо.

Използва се за стимулиране на апетита и подобряване на храносмилането, за отстраняване задръжката на газове и за облекчаване на болки и спазми предимно при заболявания иа храносмилателната и дихателната система. Намира приложение и при нервни и кожни заболявания.
 

Приготвя се запарка от 8 чаени лъжички билка с 1/2 литър вряща вода. След като престои 30 минути в затворен съд, запарката се изпива за един ден. За външно приложение се прави два пъти по-концентрирана запарка. Лавровишня (Primus laurocerasus L.). Листата се препоръчват предимно за лечение на кашлица, но намират приложение и при колики на стомаха и червата, при язвена болест, повръщане, безсъние и др. Използва се воден извлек, който се дозира на капки, тъй като съдържа токсичната циановодородна киселина. Да не се прилага при деца! 

 

Свързани статии:

Билки полезни при депресия

Кои билки помагат при диабет?

Царската билка босилек – лекарство и подправка в едно

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
evoomarketplace.com
Предишна статия
Оралният секс - сред най-честите причинители на рака на устната кухина

Оралният секс - сред най-честите причинители на рака на устната кухина

Следваща статия
Шест вредни навика, които съсипват организма ни и как да се преборим с тях

Шест вредни навика, които съсипват организма ни и как да се преборим с тях

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар