Блог

Оралният секс - сред най-честите причинители на рака на устната кухина

Оралният секс - сред най-честите причинители на рака на устната кухина

Погрешно е да се смята, че оралният секс е безопасен. Той е сред най-честите причинители на рака на устната кухина, съобщи проф. Ангел Бакърджиев от Стоматологичния факултет на Медицинския университет в Пловдив.

 

 

"При фелациото се предава човешкият папилома вирус, който е придобил вече епидимични размери. Пиърсингите по езика и носа, тютюнопушенето, алкохолът, лошата хигиена на зъбите и наркоманията също са рискови фактори за развитие на злокачествения рак в устата", твърди още проф. д-р Ангел Бакърджиев.

 

 

Добрата новина е, че ранните му форми вече могат да се открият с авангарден метод, който проф. Бакърджиев и негови колеги прилагат за първи път у нас и в Югоизточна Европа. Разработката е на канадски учени и е получила награда на Световната здравна организация. Чрез флуорисцентна светлина се маркират всички промени в тъканите, които са невидими с просто око. По този начин предтуморните заболявания в устата се хващат в начален стадий. Статистиката сочи, че ракът на устната кухина е 3 пъти по-чест от този на шийката на матката, а смъртността е 2 пъти по-висока. Ежегодно в България се диагностицират по 900 нови болни, а повечето от тях са на възраст под 40 години. В рисковата група попадат земеделци, които са изложени на пряка слънчева светлина по полето, работници в химични, стъкларски заводи и прахови производства.

 

 

"Операциите от рак на устната кухина са едни от най-жестоките, защото се налага да се премахва езикът, небцето, част от горната или долната челюст", разкрива проф. Ангел Бакърджиев. Той и колегите му настоят за разработване на национална програма за скрининг на българите над 18 г. заради тенденцията за ранно започване на сексуален живот и употреба на цигари и алкохол.

 

Свързани статии:

Ново проучване твърди: със секс не се отслабва

6 начина по които сексът укрепва здравето ви

Д-р Антони Ненов: внимавайте за секс зарази, ако си падате по плажни флиртове

 

Автор: trud.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
www.alexispierce.com
Предишна статия
Безплатни кардиологични прегледи в Русе

Безплатни кардиологични прегледи в Русе

Следваща статия
Четири билки, които имат противовъзпалително, болкоуспокояващо и противоспастично действие

Четири билки, които имат противовъзпалително, болкоуспокояващо и противоспастично действие

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар