Блог

Черните храни спасяват бъбреците

Черните храни спасяват бъбреците

Тъмните храни са идеални за осигуряване енергия на бъбреците. Това са черният боб ( един от най-вкусните и най-евтините суперхрани) и черната леща ( когато се свари прилича на хайвер от белуга), черен сусам( много използван в азиатската кухня), черният ориз ( наричан още „императорски”, защото присъствал на неговата трапеза заради хранителните си свойства), черният хайвер,  и разбира се морските водорасли.
 

 

Всички видове бобови храни са полезни за бъбреците, уточняват нефролози пред австрийския в. „Кроне цайтунг”.  Както ядките са полезни за мозъка, така бобовите култури за бъбреците.
 

 

Също и благородния кестен ( Castanea Sativa), обикновения кестен, които подхранват и стимулират стомаха и тонизират бъбреците.
 

 

Така също са полезни  са горчивите  храни, както и някои загряващи  според разбирането на китайската медицина ( която ги дели на топли/горещи и студени/ хладни, според енергиите, които съдържат).  Става дума за агнешко, джиндифил, чесън, бадеми,орех, спелта, резене, стафиди, черен пипер, див лук, мащерка. Както и  ким,  сусам, жълтъка на яйцето, босилек, коприва, ориз, градински чай, ленено семе, елда, праз лук, кедрови ядки ( ядки на пиния)и пиле.
 

 

Дали сте пили достатъчно течности се познава от цвета на урината- прозрачна и светложълта. Колкото по-тъмна е тя, толкова по-силна е липсата на течности.
 

 

Основна причина за бъбречните страдания е захарният диабет. А също  пренатоварване, силен страх и всички простуди, припомнят отново нефролозите.
 

 

Бъбреците са филтрите на организма. Те извършат разнообразна и животоспасяваща живота работа в нашето тяло. Те регулират кръвообращението и солния баланс, отстраняват отпадните продукти на веществообмяната, произвеждат хормони за регулиране на кръвното налягане и за образуването на червени кръвни клетки, съответно  ренин и еритропоетин.
 

 

Всеки човек има около 6 л. кръв, която  двата бъбрека по 300 пъти дневно  пречистват, т.е те преработват по 1800 л. кръв . Затова при тежки нарушения на тяхната дейност се налага хемодиализа и по-късно –трансплантация.
 

 

Човек може да появлие на много от рисковите фактори, които могат да увредят бъбреците, ако се грижи внимателно за здравето си и вземе няколко предпазни мерки.
 

 

През зимата бъбреците са много уязвими от простуди. Грижата се простира от достатъчно сън до контролиране на теглото, особено наднорменото, времето за почивка и психохигиена. Особено важно е човек  да се пази от излишен силен страх, постоянни душевни  притеснения, страх от провал и др.
 

 

Когато сме пренатоварени, всичко това се отразява на бъбреците. Не случайно немскоезичните народи имат израз: „Страхът удря бъбреците!”. Това означава да се научите да прощавате по-лесно,  да живеете по-леко и да сте благодарни.
 

 

Освен това краката (от петите до бедрата) трябва да са топли, да не се пият ледени напитки и да се храним здравословно, отбелязват още нефролозите. 

 

 

Свързани статии:

Как да опазим бъбреците си здрави

10 натурални начина да се отървем от камъни в бъбреците

Кажи ми колко пикаеш, за да ти кажа дали са ти здрави бъбреците

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
13 здравословни проблема, които разрешава домашната ракия

13 здравословни проблема, които разрешава домашната ракия

Следваща статия
Офисен синдром – как да го избегнем със 7 стъпки?

Офисен синдром – как да го избегнем със 7 стъпки?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар