Блог

Чая от шизандра равен на вълшебство

Чая от шизандра равен на вълшебство

 

Чаят от шизандра, китайски лимонник, е ценно лекарство. С него може да си приготвята запарки, тинктури, прахчета, таблетки. Освен това, при преумора и намалена работоспособност също можете да приемате чая. Въпреки това, не прекалявайте заради странични ефекти като безсъние, хипертония, нервна възбуда, органични заболявания на съдовата система, увеличена домашна секреция и потенциални алергични рекации. 

 

 



В Далечния Изток корените и стъблата се ползват като заместител на чая. В домашни условия той може да се приготви като 10 гр. листа от лимонник се заливат с 1 ч.л. вряла вода. Листата могат да се ползват и като добавка към обичайния чай вместо лимон, съветва Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.

 

 



За тонизиране на организма се препоръчва отново чай, но приготвен по по-различен начин: свежи плодчета от лимонник се измиват и изтискват. Сокът се налива в 500 мл. буркани, стерилизира се 10-15 мин. Добавя се по 1 ч.л. към 1 ч. чай за тонизиране на организма.

 

 


При повишена киселинност на стомашния сок (при т.нар хиперацидни гастрити) се предписват счукани на прах семена (по 1 гр. 3 пъти дневно преди хранене).

 

 

 

А за лекуване на намалена киселиност на стомашния сок е по-добре да се приема сок от плодчетата ( по 1 суп.л. 3 пъти дневно).

 

 

 


При хипотония народната медицина препоръчва да се консумират свежи или сушени плодчета. Ефектът се проявява 30-40 мин. след приема по съответната рецепта. Лечебните курсове обикновено продължават 15-20 дни.

 

 

 

 

Свързани статии:


 

Чудото на България, наречено мурсалски чай – рецепти и съвети


 

При болно гърло и температура – чай от липов цвят


 

Върнете младостта и здравето с вълшебния тибетски чай

 

 

Източник: Здравница

 

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Дали само в болницата можем да се излекуваме?

Дали само в болницата можем да се излекуваме?

Следваща статия
4 навика за щастлив живот

4 навика за щастлив живот

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар