Блог

При болно гърло и температура – чай от липов цвят

При болно гърло и температура – чай от липов цвят

Ако през лятото сте си набрали и изсушилилипов цвят, точно сега е моментът да го пуснете в употреба. Той е идеалният зимен чай, защото помага при всякакви настинки, болно гърло, температура, тъй като има способността да повишава имунитета.

 

 

Чай от липов цвят се препоръчва при проблеми с горните дихателни пътища и други състояния, които са свързани с висока температура. Има диуретичен ефект и затова намира приложение при заболявания на пикочните пътища. От векове се знае, че липата действа прекрасно и върху кожата и косата.

 

 

При висока температура се прави запарка от 3 супени лъжици липов цвят, които се заливат с чаена чаша вряща вода. Нужно е да се покрие с капак и да се повари около 5 минути, след което се запарва, прецежда и се пие топъл, по желание подсладен с лъжичка мед. При висока температура се препоръчва пиенето на 2-3 чаши чай от липов цвят дневно.

 

 

При болки в гърлото се приготвя чай от 20 грама цвят от липа, които се заливат с 250 милилитра вряща вода, а после се вари 10 минути в съд с капак. Топлата напитка се прецежда и към нея се добавя чаена лъжичка сода за хляб. С получената течност се прави гаргара.

 

 

Компреси с отвара от липов цвят се правят и при артрит, хемороиди и ставни болки. За целта една шепа липа се запарва с чаена чаша вряща вода за около половин час. Лечебната течност се прецежда и се използва за компреси. Процедурата се прави всяка вечер, малко преди лягане докато болките и проблемите отминат.

 

 

Цвят от липа притежава силномикробно и противовъзпалително, диуретично и имуностимулиращо действие.

 

 

Цветовете от дървото се берат само в ясно и слънчево време. И от дървета извън града, далеч от магистралата и промишлени обекти. Липовият цвят трябва да се суши на добре проветрено място, в противен случай само след няколко часа той ще изгуби полезните си свойства.

 

Свързани статии:

Липата може да замести парацетамола и част от козметиката (рецепти от природата)

Време е за подсилване на имунната система

Не бързайте с хапчетата за температура, тя е естествен механизъм за справяне с инфекциите

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Селски лекари стават и аптекари

Селски лекари стават и аптекари

Следваща статия
Как да си спестим травми от подхлъзване

Как да си спестим травми от подхлъзване

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар