Блог

Липата може да замести парацетамола и част от козметиката (рецепти от природата)

Липата може да замести парацетамола и част от козметиката (рецепти от природата)

Липата е едно от най-медоносните, полезни и ароматни растения. Тя е изключително богата на лечебни вещества и е често срещана. Намира приложение както в медицината, така и в парфюмерията.


 

Липа можете да намерите навсякъде – в билковите магазини, хипермаркетите и кварталната бакалия, но специалистите препоръчват да я използваме момента на цъфтеж и да си я наберем сами. След това може да се изсуши и прибере в платнена торбичка, която да се върже добре.

 

Цветовете на липата съдържат около 0,06% етерично масло, чиято основна съставка е сесквитерпеновия алкохол фарнезол, на който се дължи характерната миризма на растението. Билката е богата още на гликозиди, агликони, сапонини, танини, провитамин А, витамин С, горчиви вещества, захари, восък, слузни вещества.

 

Липовият чай помага при температура, ларингити и фарингити. Използва се и за някои заболявания на пикочните пътища. Също и при виене на свят, главоболие, епилепсия, хистерия, пресипнал глас. Чаят от липа, подправен с мед, помага и за успокоение и добър сън. Препоръчително е да се пие преди лягане.

 

Като запарка или отвара липовият цвят се използва и външно за гаргара при възпалителни заболявания на гърлото и устната кухина. Народната медицина пък препоръчва отвара от липов цвят, под формата на бани, при изгаряния, кожни обриви, хемороиди, ставни болки и шарка. Отварата от липа намира приложение в различни маски за коса, които подсилват русия цвят на косата.

 

Рецепти от природата

 

• Запарка се приготвя от 1 супена лъжица ситно нарязан липов цвят, запарен в 250 мл. вряща вода. След около 20 минути запарката се прецежда и се пие гореща.

 

• Отвара от липа се приготвя от 100 г. липов цвят и 2 л. вода. За гаргара се запарва 20 гр. липов цвят в 250 мл. вряща вода, като в топлата отвара може да се прибави и 1 чаена лъжичка сода бикарбонат.

 

• Цвят от липа, накиснат 8 часа в червено вино, в съотношение 1:10, се препоръчва при анемия и има тонизиращо действие.


 

• Сварени с оцет, цветовете на липата са ефикасно средство срещу косопад. Пригответе липов чай по познатата рецепта. След измиване на косата, изплакнете с хладката отвара.

 

• Отварата от липа се използва и за маска за лице - за успокояване и избистряне на кожата. Лицето се намазва с отвара от липов чай, в който е разтворена една лъжичка пчелен мед. Маската трябва да престои 10-15 минути. След това лицето се изплаква с хладка вода и се наплисква обилно със студена.


 

Източник: ehograf.info


 

Още:


 

Ябълковият оцет – чудесен еликсир за здравето


 

Учените потвърдиха: куркумата е по-ефективна от поне 14 лекарства – вижте кои са те (номер 4 е тотална изненада)


 

Пектинът атакува рака и бори килограмите

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
www.kadiningazetesi.com
Предишна статия
Как ежедневно да подобряваме здравето си чрез ПЛАЦЕБО

Как ежедневно да подобряваме здравето си чрез ПЛАЦЕБО

Следваща статия
Д-р Георги Гайдурков: медицината третира само симптомите, а всъщност нелечими болести няма – ако искате да отслабнете намалете солта

Д-р Георги Гайдурков: медицината третира само симптомите, а всъщност нелечими болести няма – ако искате да отслабнете намалете солта

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар