Блог

Храни, които избелват усмивката по естествен начин

Храни, които избелват усмивката по естествен начин

Използването на четка за зъби и конец не винаги са достатъчни, за да запазите зъбите си блестящо бели. Проучванията показват, че едно от първите неща, които хората забелязват за другите е тяхната усмивка. Така вие получавате само един шанс да направите първо впечатление. Може да обсъдите алтернативата за избелване на зъбите с дентален специалист, но също така може сами да подсилете блясъка и здравословния вид на усмивката си чрез храненето.



Красива усмивка – пресметнете с формула

 

Изглежда някои плодове, зеленчуци и други храни могат да помогнат в стремежа си за по-бели зъби. Ето какво трябва да знаете за „избелваща” диета:

 

Хрупкава храна. Ябълки, карфиол, целина и моркови избелват, защото те функционират като абразивен скраб за зъби. Тези храни са природна четка за зъби. При това са бедни на захар и стимулират производството на слюнка, която предпазва от образуването на плака.

 

Научете как да избирате паста за зъби

 

Цитруси. Киселината в портокали и ананаси избелва и озарява повърхността на зъбите. Сокът също съдържа ензими, които убиват бактериите, които причиняват кариес и лош дъх. Яденето на сочни цитрусови плодове увеличава производството на слюнка, която отмива оцветяващи храни като кафе и червено вино. Трябва да внимавате да не си миете зъбите непосредствено след приема на фреш от цитруси, защото тогава емайлът на зъбите е по-уязвим. Открийте как флуорът подпомага процеса на реминерализация на зъбите.

 

Ягодите съдържат алфа-хидрокси киселина, наречена ябълчна киселина, която избелва зъбите. Хапвайте ягоди по няколко пъти на седмица за ослепителна белота.

 

Млечните продукти като кисело мляко, мляко и твърди сирена съдържат млечна киселина, която може да помогне за защитата на зъбите срещу кариес. Изследователите смятат, че белтъците в киселото мляко може да се прилепват към зъбите и да ги предпазват от атаки от вредни киселини, които причиняват кариес. Млечните продукти са заредени с калций, който пази и укрепва костта, която държи зъбите на място.

 

Можете също така да избегнете храни, които причиняват петна. Ако се вгледате в зъба под микроскоп, той изглежда като кухненска гъба с миниатюрни пори и отворчета. Когато оцветяващите храни стигнат до тези дупчици, започват да се появяват петна. Чували сте предупреждения за кафе, чай и червено вино, но колата е още по-голям вредител. Тя не само съдържа киселини , които отварят дупчиците, но след това ги оцветяват в тъмно. Други виновници за петна по зъбите са боровинките, соевият сос и тютюнът. Появата на петна може да спрете като изплаквате с чиста вода устата или дъвчете дъвка без захар.

 

Развенчаният мит за кариеса – възможно ли е да възстановим зъбите си сами?

 

Също така може да подпомогнете здравето на зъбите с някои вкусни храни. Шам-фъстъкът, подобно на останалите ядки, съдържа магнезий, който засилва усвояването на калция. Гъбите съдържат големи количества витамин D3, който също засилва ефекта от приема на калций. В допълнение, гъбите шийтаке имат свойството да намаляват натрупването на зъбната плака.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
5 летни занимания, които могат да са опасни за здравето

5 летни занимания, които могат да са опасни за здравето

Следваща статия
Десетки хиляди болни желаят да получат защита от уволнение

Десетки хиляди болни желаят да получат защита от уволнение

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар