Блог

Красива усмивка – пресметнете с формула!

Сякаш мина модата на избелените и перфектно подредени „холивудски” зъби... или поне вeче в Холивуд е така! От екрана ни гледат актьори с естествена усмивка и симетрично лице. Но зад този „натурален” ефект се крие умелата работа на опитен ортодонт – специалист, който се грижи за правилната подредба на зъбите на двете челюсти и за функционална захапка.

 

Работата на ортодонта не е само естетическа. Кривите зъби и неправилната захапка създават редица проблеми – трудно почистване, което води до развитие на кариес и възпаления на венците; непълноценно дъвчене, дори дефекти в говора.

 

Рядко се раждат хора с перфектно наредени зъби! Добре е да заведете детето на възраст около 7 години за консултация с ортодонт – вече са израстнали достатъчно постоянни зъби, за да се индентифицират проблемите. Децата приемат много по-лесно брекетите, за разлика от възрастните, които имат купища въпроси и се фиксират върху проблема. Мит е и фактът, че с растежа има повече място за пренареждане на зъбите. Няма смисъл да изчаквате!

 

И все пак, ако сте пропуснали детската възраст и жадувате за правилно подредени зъби, добре е да знаете, че учени са разработили формула за перфектната усмивка. Тя е базирана на класически правила за симетрия, както и на изследвания за мнението на публиката за визията на холивудските красавици.  Взети са няколко фактори, включително размера и ширината на всеки зъб, цвят и форма на зъбите и общата ширина на устата.

 

Що се отнася до цвета, единодушно е мнението, че ярко бялото трябва да се избягва. Препоръчва се белотата на зъбите да съответства на бялото на очите, в противен случай усмивката ще изпъква прекалено много и ще стои нееествено.

 

Идеалната широчина  на усмивката трябва да бъде не по-малко от половината от ширината на лицето. Средната линия на зъбите трябва да съвпада със средната линия на лицето – тази, която го разделя на лява и дясна половина. Установено е, че човешкото око долавя разминаване в тези параметри и ги възприема като нехармонични, когато отклоненията са над 4 мм!  Двете устни  също трябва да са симетрични от двете страни на тази линия. Горният ред на зъбите трябва да бъде доминиращ , докато долният трябва да се вижда много малко.  Всички зъби трябва да са прави, без видими признаци на възстановяване.

 

Зъбите трябва намаляват по размер отпред назад. Зъбите от двете страни на централните трябва да бъдат 61,8 % процента от размера на предхождащите зъби. Същото се отнася и до  следващите. Що се отнася до самите централни зъби, тяхната ширина трябва да бъде 80% от височината им.  За да се избегне „конска усмивка”, трябва да се вижда само малка част от горния венец.

 

Ако ви се зави свят от сметки и проценти, има и визуален пример за естетика! Публикувано изследване на  стоматолози от САЩ сочи, че Джесика Симпсън се приближава най-близко до определенията за красива усмивка, дадени от хората! И тук главното определение е „естествена”. Том Круз пък се сочи като една от звездите с най-видима положителна промяна след ортодонтско лечение.

 

Как се постига ли? С умела работа на ортодонт! Обикновено дефектите при възрастните се изправят максимум до две години. Грубите металните шини от детсвото вече могат да се видят само във филми на ужасите. Невидими брекети, които лесно се поддържат и коригират отделно всеки зъб, вършат чудесна работа. Изборът на система обаче става след преглед и консултация със специалист, за да се постигне желаният ефект и за да се избегнат други усложнения!

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимки: http://jobspapa.com/, http://intentionalworkplace.com/
Предишна статия

Надзорния съвет на Здравната каса ще иска актуализация на бюджета

Следваща статия

Роднините на зелето пазят от опасни болести

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар