Блог

Роднините на зелето пазят от опасни болести

Есента предлага безкрайни здравословни вариации по щандовете на пазара, но има една група „миризливи” роднини, който са изключително полезни! Говорим за бялото зеле и неговите първи братовчеди – броколи, карфиол или брюкселско зеле, които са истинска природна аптека! Може да пригответе пазарската чанта (еко, нали!?), докато четете!

 

Традиционно, главестото бяло зеле ни прави компания на трапезата през зимата. Освен на витамини, то е източник на фибри, които прочистват червата. Още по-ценно става след млечно-киселата ферментация в кацата със сол, където милиони микроорганизми - бактериите на млечната киселина, се нахвърлят върху въглехидратите на зелето и ги разлагат на млечна и оцетна киселина. А в това има няколко предимства - първо, по този начин зелето се запазва по-дълго, солта и киселината не позволяват на причинителите на гниене да се развиват, и второ - самите бактерии на млечната киселина имат много положителни здравословни ефекти (същите като на бактериите в киселото мляко). Суровото кисело зеле е отлично старо и утвърдено средство при възпаления на стомаха и червата, както и при диарии (даже и при такива, причинени от лечение с антибиотици). Млечно-кисели бактерии са естествен пробиотик, който влияе благоприятно на чревната флора в полза на полезните чревни бактерии и пречи на растежа на болестотворните организми.

 

Наситеният зелен цвят на броколито сигнализира за високо съдържание на антиоксиданти като селен.  За радост зеленчукът вече се отглежда масово в България! Голямото количество на витамин С подпомага усвояването на желязо в организма, предпазва от развитието на катаракт на очите, а също така облекчава симптомите на настинка.  Фолиевата киселина в броколите често се използва като добавка по време на бременност за превенция на малформации на плода. Калият в броколите помага на хора с високо кръвно налягане, а голямото количество калций помага за борба с остеопорозата.

 

През последните години, броколито заема водещи позиции по отношение на няколко компонента, намерени в зеленчука. Indole-3-carbinol (I3C) – унищожава клетки, носители на ракови заболявания, като рак на гърдата и простатата. I3C повишава нивата на „предпазните” хормони и спомага за детоксикация, а сулфорафанът помага да се повиши нивото на ензими, които блокират рак. Ползите за здравето от броколи са свързани с предотвратяване и контрол на следните медицински проблеми: Алцхаймер, диабет,  стомашни болести и рак на дебелото черво, рак на белия дроб, сърдечни заболявания, артрит и дори процеса на стареене.

 

Подобни качества притежава и карфиолът, познат още като „цветно зеле”. Зимата е най-доброто време да се насладите на този зеленчук, защото съдържанието на витамин С и селен спомага за укрепване на имунната система и намалява честотата на респираторните инфекции. Много подходящ е за деца, които страдат от астма.  Както другите свои роднини, карфиолът съдържа високо количестов витамин К, който директно контролира реакцията на организма срещу възпаления! Карфиолът е голяма находка в режима за намаляване на теглото, тъй като има задоволителен обем, високо съдържание на фибри и ниско съдържание на калории. Опитайте да хрупате свежи розички карфиол вместо чипс пред телевизора!

 

Най-силно миризливият роднина в зелевата група е брюкселското зеле – малките симпатични зелчици с дъх на сяра. Молекулата на сярата е основната единица, с помощта на която черният дроб детоксикира широк спектър от лекарства, токсини, пестициди и др.  Сярата е нужна и за формирането на колагена и е важна за здравето на кожата, ноктите и косата.

 

Главно условие за запазване на функционалните качества на зелевите зеленчуци е да се избягва продължителна им термична обработка. Температурата бързо разрушава ценните противоракови съставки и антиоксидантите. Леко бланширане и приготвяне на пара с апетитен дресинг винаги е добро и лесно решение.  Зеленчуците издържат поне седмица пресни в хладилника.  Миризмата на сяра може да се замаскира с добавянето на подправки като мащерка, индийско орехче, лимонов сок и други. Ако намерите забавен подход за презентация, децата бързо ще обикнат къдравите и мини роднините на зелето.

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://cucinarehip.blogspot.com/2010/11/insalata-di-cavoli-e-arance-piccante-in.html
Предишна статия

Красива усмивка – пресметнете с формула!

Следваща статия

Разширени вени – няма застраховани

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар